Peking: USA vysielajú v prípade Taiwanu veľmi chybné a nebezpečné signály

Spojené štáty vysielajú ohľadom Taiwanu "veľmi chybné, nebezpečné" signály. Uviedla to čínska diplomacia po stretnutí medzi americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom a jeho čínskym náprotivkom Wang Iom. Podľa Číny sú vzťahy s Taiwanom jej vnútornou záležitosťou, do ktorej USA nesmú zasahovať, uviedla agentúra Reuters. Podľa Pekingu sa USA svojimi aktivitami na podporu Taiwanu snaží narušiť čínsku suverenitu a územnú celistvosť.

24.09.2022 07:15
China Taiwan Foto: ,
Pilot Východného okruhu Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády počas vojenského cvičenia pri Taiwane 7. augusta 2022
debata (8)

Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, ktorého cituje agentúra Reuters, bol Taiwan hlavnou témou zhruba 90 minút dlhého rokovania medzi oboma ministrami zahraničia v New Yorku na okraji Valného zhromaždenia OSN. Podľa predstaviteľa Blinken šéfovi čínskej diplomacie jasne povedal, že politika USA voči Číne sa nezmenila a že udržanie mieru a stability v Taiwanskom prielive, ktorý delí kontinentálnu Čínu od ostrova, je životne dôležité. Už skôr americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že stretnutie oboch ministrov malo prispieť k udržaniu otvorených komunikačných kanálov medzi Washingtonom a Pekingom.

Podľa Pekingu ale USA vysielajú ohľadom Taiwanu veľmi chybné a nebezpečné signály. Čím viac sa zvyšujú aktivity v prospech vyhlásenia nezávislosti ostrova, tým je menej pravdepodobnejšie mierové riešenie otázky, vyhlásila čínska diplomacia. Tá uviedla, že Peking sa bude aj naďalej snažiť o zjednotenie Číny bez vojenského zásahu. „Otázka Taiwanu je vnútornou záležitosťou Číny a Spojené štáty nemajú žiadne právo zasahovať do toho, akým spôsobom bude vyriešená,“ uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministra zahraničia.

Čínske vyhlásenie odmietol Taiwan, podľa ktorého je to práve Peking, ktorý sa dopúšťa provokačných akcií v blízkosti ostrova. Čína sa snaží zmiasť medzinárodnú verejnosť a uvádza argumenty, ktoré nie sú v súlade s realitou, dodal Taiwan.

Napätie medzi USA a Čínou sa zvýšilo v auguste po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Po nej na ostrov pricestovali aj ďalší americkí politici. V reakcii na to Čína usporiadala pri Taiwane rozsiahle námorné a letecké cvičenie. Peking vždy ostro kritizuje zahraničné návštevy na Taiwane, ktorý považuje za odpadlícku provinciu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan