V prvom kole volieb do tretiny Senátu vedie opozičné hnutie ANO

V prvom kole volieb do hornej komory parlamentu ČR postúpili dvaja kandidáti, jedným z nich je menovec českého premiéra Petr Fiala. O týždeň sa uskutoční druhé kolo senátnych volieb. Volebná účasť v prvom kole pri sčítaní viac ako 90 percent okrskov dosiahla 42 percent.

24.09.2022 09:54 , aktualizované: 21:50
česko komunálne senátne voľby Foto: ,
Volička pred volebnou miestnosťou počas volieb do obecných zastupiteľstiev v ČR. Praha, 23. septembra 2022.
debata (9)

V prvom kole volieb do tretiny Senátu Českej republiky podľa hlasov zrátaných v polovici okrskov vedie opozičné hnutie ANO. V jedenástich obvodoch ANO vedie samostatne a v dvoch obvodoch v koalícii s ČSSD. Ďalších osem kandidátov ANO je na druhom mieste, čiže do druhého kola by podľa predbežných výsledkov postúpilo 21 kandidátov ANO. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Strany vládnej koalície si tiež nepočínajú zle. Kandidáti na senátorov, ktorí sa o hlasy uchádzajú s podporu niektorej z vládnych strán, vedú v 14 obvodoch. V ďalších 9 majú veľkú šancu na postup do druhého kola. Druhé kolo sa uskutoční 30. septembra a 1. októbra.

V komunálnych voľbách a vo voľbách do tretiny Senátu začali českí voliči hlasovať v piatok a volebné miestnosti sa zatvorili v sobotu o 14.00 hodine. O priazeň voličov sa uchádzalo takmer 200-tisíc kandidátov na členov obecných zastupiteľstiev a 180 kandidátov na senátorské kreslá.

Postúpila aj Nagyová z kauzy Čapí hnízdo

Do druhého kola senátnych volieb v Česku postúpila aj Jana Nagyová, ktorá je spolu s Andrejom Babišom obžalovaná v kauze dotačného podvodu na farme Čapí hnízdo. V súboji o senátne kreslo sa o týždeň stretne so súčasným predsedom Senátu Milošom Vystrčilom. Vyplýva to z výsledkov Českého štatistického úradu (ČSÚ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Nagyová, ktorá kandidovala za hnutie ANO, získala približne 30 percent hlasov, Vystrčil pod hlavičkou koalície SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) približne 45 percent hlasov. Predseda hnutia ANO označil Nagyovej výsledok za úspech.

„Je to veľký úspech pre pani Nagyovú, ktorú takmer nikto nepozná. To sme možno ani nečakali,“ reagoval na výsledky Babiš. Jej kandidatúru proti Vystrčilovi označil za súboj bezprávia s ponovembrovým „kartelom“. Na otázku, či Nagyovú príde podporiť aj pred druhým kolom senátnych volieb, odpovedal, že s ňou bude pred súdom.

Nagyová na otázku redaktorky Českej televízie, čo urobí ako prvé, ak by bola do Senátu zvolená, odpovedala: „Ako prvé vojdem do dverí a požiadam o imunitu“. Babiš však odmieta, že by cieľom jeho angažovania sa v Nagyovej volebnom obvode bol práve jej zisk imunity a tým skomplikovanie súdneho konania v kauze Čapí hnízdo.

Výzva do druhého kola

Hnutie ANO celkovo zaznamenalo v tohtoročných senátnych voľbách úspech. „Teraz, keď je ANO najsilnejšou opozičnou stranou, má prirodzene veľký potenciál posilniť práve vo voľbách do Senátu, takže nevidím to ako veľké prekvapenie,“ povedal vo vysielaní ČT24 politológ Petr Just. Upozornil však, že pred druhým kolom sa skóre vynuluje.

Podľa Justa mali kandidáti v minulosti problém priviesť aj svojich voličov k druhému kolu volieb. Ešte ťažšie je podľa neho presvedčiť tých, ktorí v prvom kole volili kandidátov, čo nepostúpili. Pre hnutie ANO to preto bude podľa zmieneného politológa výzva.

Podľa Fialu bola kampaň jednou z najvyhrotenejších

Český premiér a predseda strany ODS Petr Fiala v sobotu povedal, že kampaň pred tohtoročnými komunálnymi a senátnymi voľbami bola jednou z najvyhrotenejších v histórii volieb v Českej republike.

Ako koalícia SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by chceli uspieť v Prahe a on osobne by bol rád, ak by vyhrali aj v Brne, odkiaľ pochádza. „Koncept spolupráce je veľmi dôležitý, funguje. Ukazuje sa to ako v komunálnych, tak aj v senátnych voľbách,“ povedal premiér.

„Koalícia SPOLU nikdy nebola projektom na jedny voľby,“ súhlasila s Fialom predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Koalíciu zakladali podľa nej s tým, aby fungovala dlhší čas.

Najčastejšie vyhrávajú nezávislí

České ministerstvo vnútra sa občanom poďakovalo za účasť. „Ďakujeme všetkým, ktorí ste dorazili k voľbám a využili svoje právo voliť,“ napísal na sociálnej sieti Twitter rezort vnútra. Voličom sa poďakoval aj premiér Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan. „Svojím hlasom ste ovplyvnili, kto bude sedieť na radniciach a obecných úradoch vo vašej obci, vo vašom meste,“ povedal minister. Zvoleným zástupcom zaželal, aby pre ľudí urobili čo najviac.

Ako uviedla Česká televízia, v komunálnych voľbách vyhrávajú najčastejšie nezávislí kandidáti. V prípade straníckych kandidátov získava najviac mandátov KDU-ČSL. Podľa počtu hlasov v komunálnych voľbách v roku 2018 zvíťazilo hnutie ANO, mandátov však malo menej.

Situáciu ilustruje Brno, kde síce hnutie ANO vyhralo, vládnucu koalíciu však nakoniec vytvorili strany ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. Predseda ANO Andrej Babiš to vtedy označil za „megapodraz“. Podobná situácia bola aj v Prahe, kde zvíťazila ODS, ale koalíciu vytvorili Piráti, Praha Sobě a Spojené sily pre Prahu (TOP 09 a STAN).

Petr Fiala Čítajte viac Česi si vyberajú komunálnych politikov. Zeman: Choďte voliť, aby nevolili hlupáci

V českom hlavnom meste sa aj tento rok očakáva súboj medzi ODS a jej kandidátom na primátora Bohuslavom Svobodom a Pirátmi, za ktorých Zdeněk Hřib obhajuje primátorské kreslo.

Prvé výsledky v menších obciach sa očakávajú v priebehu niekoľkých desiatok minút, vo väčších mestách by mohli byť známe vo večerných hodinách. Oficiálne výsledky komunálnych volieb budú známe zrejme až v nedeľu, senátnych volieb pravdepodobne už v sobotu večer.

Podozrenie o kupovaní hlasov

Ešte pred začiatkom volieb prijala polícia v Úsťanskom kraji oznámenie o podozrení s kupčením hlasov. Podľa aktivistu Miroslava Broža sa to pred voľbami deje v regióne opakovane. Ľuďom vraj za hlas ponúkali 300 českých korún (približne 12 eur).

V inej komisii v kraji riešili situáciu, keď starostka obce vyškrtla zo zoznamu voličov 50 ľudí. Podľa nej sa do obce na začiatku roka prisťahovali desiatky ľudí, ktorí chcú zrejme hlasovať pre konkrétne zoskupenie. Predseda volebnej komisie však uviedol, že nechá voliť aj tých. Vecou sa tiež zaoberá polícia.

Okrem toho sa prvý volebný deň zaobišiel podľa Českej televízie bez väčších problémov. Medzi prvými svoj hlas v obci Lány odovzdal prezident Miloš Zeman a v Brne premiér Petr Fiala. V priebehu piatka hlasovali všetci lídri koaličných aj opozičných politických strán, ktoré sú zastúpené v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #ANO #voľby v Česku #Petr Fiala #komunálne voľby v ČR