Počet obetí protestov po úmrtí mladej Iránky stúpol na 35

Na najmenej 35 mŕtvych stúpol počet obetí vlny protestov, ktoré už viac ako týždeň prebiehajú v Iráne v dôsledku smrti 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe v Teheráne. Informovali o tom iránske štátne médiá. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

24.09.2022 10:57
Irán  Amíníová Foto:
Na snímke z 19. septembra 2022 od osoby, ktorá nie je zamestnaná v agentúre Associated Press (AP), a ktorú získala agentúra AP mimo Iránu, policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu.
debata (2)

„Počet ľudí, ktorí zomreli pri nedávnych nepokojoch v krajine, stúpol na 35,“ uviedla v piatok neskoro večer s odvolaním sa na štátnu televíziu tlačová agentúra Borna, ktorá je pridružená k iránskemu ministerstvu športu.

Irán predtým uvádzal 17 mŕtvych vrátane piatich príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Amíníovú minulý týždeň zadržala mravnostná polícia v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania. Podľa aktivistov mladú ženu bili príslušníkmi mravnostnej polície do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla. Miestne úrady však tvrdia, že zomrela prirodzenou smrťou.

Mahsá Amíníová zomrela po troch dňoch v kóme v nemocnici, jej smrť úrady oznámili minulý piatok. Okrem vlny kritiky zo zahraničia to vyvolalo aj pouličné protesty v Teheráne a ďalších iránskych mestách.

irán masha amíniová protest Čítajte viac Iránsky prezident sľúbil prešetriť úmrtie ženy, ktoré vyvolalo masové protesty
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán