Putin sa viac zapája do vojnovej stratégie, zakázal stiahnutie z Chersonu

Putin sa podľa amerického denníka The New York Times sústredí na víťazstvo za každú cenu a stal sa verejnejšou tvárou vojny, zatiaľ čo ruská armáda sa zdá byť v čoraz väčšom chaose.

24.09.2022 14:37
Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (121)

Ruský prezident Vladimir Putin sa v posledných týždňoch viac zapojil do strategického vojenského plánovania invázie na Ukrajine a odmietol žiadosti svojich veliteľov v teréne, aby sa mohli stiahnuť z dôležitého mesta Cherson na juhu krajiny. S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov to napísal denník The New York Times (NYT).

Stiahnutie z Chersonu by ruskej armáde umožnilo usporiadane odísť cez Dneper a ochrániť životy svojich vojakov i vybavenie. Ústup by však bol zároveň ďalším ponižujúcim priznaním Putinovho neúspechu v invázii a priniesol by Ukrajine druhé veľké víťazstvo za mesiac, píše NYT s odvolaním sa na ukrajinskú protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré padlo do rúk Rusov na začiatku ich vojenskej agresie. Zostáva tiež jedinou oblastnou metropolou pod kontrolou Moskvy.

VIDEO: Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu.

Video
Zdroj: Ukrajinské letectvo

Putin sa podľa amerického denníka sústredí na víťazstvo za každú cenu a stal sa verejnejšou tvárou vojny, zatiaľ čo ruská armáda sa zdá byť v čoraz väčšom chaose. Tento týždeň šéf Kremľa ohlásil čiastočnú mobilizáciu, ktorá má podľa verejných vyjadrení povolať do zbrane na 300 000 ruských záložníkov. Moskva tento mesiac predviedla, že sa jej nedostáva vojakov, aby mohla pokračovať v ofenzíve, trpí nedostatkom vysoko presných zbraní a nie je schopná získať nadvládu nad ukrajinským nebom, píše denník.

Putin vo velení a pokles morálky

Podľa amerických predstaviteľov Putin v zákulisí preberá vo vojenskom ťažení čoraz väčšiu úlohu, veliteľom vraj oznámil, že strategické rozhodnutia v teréne sú na ňom. Hoci prijal niektoré ich odporúčania – vrátane mobilizácie civilistov – jeho zapojenie vyvoláva napätie, tvrdia Američania, ktorí majú podľa NYT k dispozícii vysoko citlivé spravodajské informácie. Jeho odmietnutie odchodu z Chersonu viedlo podľa nich tiež k poklesu morálky u ruských vojakov, ktorí tam sú odrezaní od zásobovacích trás a zrejme sa domnievajú, že zostanú vydaní napospas ukrajinským ozbrojeným silám.

„Situácia na Ukrajine je jednoznačne dynamická,“ povedal tento týždeň šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley. „Na úplné hodnotenie je ešte príliš skoro, ale je mi jasné, že strategická iniciatíva prešla na stranu Ukrajincov,“ dodal a zároveň upozornil, že pred Kyjevom zostáva ešte „dlhá cesta“.

Rusko Putin Prejav Národ Čítajte viac Zúfalá snaha Putina zachrániť si kožu, hovorí o mobilizácii v Rusku generál Macko

Rozpory ohľadom Chersonu sú údajne len poslednými nezhodami medzi Putinom a jeho najvyššími veliteľmi. Podľa amerických predstaviteľov vysokí ruskí dôstojníci opakovane spochybňovali počiatočné plány invázie, ktorá predpokladala rýchly úder na Kyjev. Ruskí dôstojníci sa vraj domnievali, že Kremeľ ide do vojny s nedostatočným počtom vojakov a zbraní.

Ich obavy sa ukázali ako správne a po porážke ruskej armády pri ukrajinskej metropole Putin zmiernil svoju kontrolu nad vojenským plánovaním, píše NYT. Podľa amerických činiteľov šéf Kremľa umožnil generálom vytvoriť novú stratégiu zameranú na masívne delostrelecké útoky. Tá bola v skutočnosti opotrebovávacou vojnou, ktorá hrala do kariet ruskej armáde a tej sa podarilo postúpiť na východe Ukrajiny.

Putin sa podľa amerických činiteľov tiež domnieva, že ďalšie ukrajinské víťazstvo by v čase – keď sa mnoho Rusov pokúša utiecť z krajiny, aby sa vyhli povolaniu do armády, oslabilo jeho popularitu, čo nemôže riskovať. Rozhovory Putina s regionálnymi vojenskými veliteľmi na Ukrajine môžu byť tiež súčasťou snahy o presnejšie hodnotenie invázie, píše NYT. Americkí predstavitelia uviedli, že prezident nedostáva presné informácie od svojich hlavných vojenských činiteľov – ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruskej armády Valerija Gerasimova.

Mobilizácia Branci rusko Čítajte viac Jedna veľká lož! Mobilizácii v Rusku sa nedá hovoriť čiastočná
121 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine