Pobrežie Kanady zasiahol hurikán. Bez prúdu je pol milióna domácností

Hurikán Fiona, ktorý oslabil na post-tropickú búrku, v sobotu ráno zasiahol pobrežie východnej Kanady, kde poškodil domy a prerušil dodávky elektriny pre viac ako 500-tisíc zákazníkov.

24.09.2022 18:22
hurikán fiona búrka kanada strom Foto: ,
Hurikán Fiona, ktorý oslabil na post-tropickú búrku a zasiahol Kanadu, sprevádzal vietor s rýchlosťou takmer 150 kilometrov za hodinu.
debata (1)

Meteorológovia varovali, že Fionu stále môže sprevádzať vietor, ktorý je taký silný ako pri hurikáne, a prinesie silné dažde a vysoké vlny. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) informovalo, že v sobotu Fionu sprevádzal vietor s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu.

Kanada vydala výstrahy pred vyčíňaním počasia pre veľkú časť svojho východného pobrežia. „Očakáva sa výrazne silný vietor, prívalové búrky a silné zrážky,“ uviedlo NHC v upozornení. Úrady v Novom Škótsku vydali núdzové varovanie s tým, že ľudia by mali zostať ukrytí vnútri budov s dostatočnými zásobami najmenej na 72 hodín.

Kanadské centrum pre hurikány (CHC) uviedlo, že silný vietor zasiahol Nové Škótsko, Ostrov princa Edwarda a juhozápad Newfoundlandu. V Novom Škótsku a na Ostrove princa Edwarda zaznamenali zrážky až 125 milimetrov. CHC tiež očakáva aj vysoký príliv vody z oceánu, čo môže spôsobiť na pobreží záplavy.

„Určite to bude historická, extrémna udalosť pre východnú Kanadu,“ povedal meteorológ Bob Robichaud z CHC ešte predtým, ako Fiona udrela na pevninu. „Je to veľký hurikán… Všetka tá hybnosť je uväznená v búrke, takže je veľmi ťažké, aby sa niečo také rýchlo skončilo,“ dodal. Búrkové počasie sa z pobrežia pohybuje rýchlosťou 65 km za hodinu na severo-severozápad, uviedla CHC.

Premiér Justin Trudeau nazval búrku „zlou“ a dodal, že "môže mať významný vplyv pre celý región“. Rozsah škôd v Kanade zatiaľ nie je jasný.

V Karibiku si Fiona vyžiadala osem obetí a počas vlny horúčav sa tam bez prúdu kvôli hurikánu ocitlo takmer všetko obyvateľstvo Portorika, teda 3,3 milióna ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Kanada #hurikán #tropická búrka