Protesty proti mobilizácii v Rusku pokračujú, zatkli už stovky ľudí

Ruské úrady v sobotu zadržali viac ako 700 ľudí na protestoch proti mobilizácii, ktorú tento týždeň nariadil prezident Vladimir Putin. TASR informuje podľa správ AP a AFP.

24.09.2022 19:35
Rusko mobilizácia protesty zatýkanie Foto:
Ruskí policajti zatýkajú demonštrantov v Petrohrade 24. septembra 2022 počas protestu proti čiastočnej mobilizácii.
debata (17)

Údaje o počte zadržaných zverejnila nezávislá monitorovacia skupina OVD-Info, ktorá napočítala najmenej 707 ľudí zadržaných v 32 mestách po celom Rusku. Takmer polovica z nich bola v Moskve a takmer 150 v Petrohrade. Niektorí zo zatknutých boli maloletí.

V sobotu bola polícia rozmiestnená v mestách, kde plánovali protesty opozičná skupina Vesna a stúpenci väzneného Alexeja Navaľného. Demonštrantov, väčšinou mladých ľudí, rýchlo zatkli ešte predtým, ako stihli protestovať.

Mobilizácia Branci rusko Čítajte viac Jedna veľká lož! Mobilizácii v Rusku sa nedá hovoriť čiastočná

V centre Moskvy sa pohyboval silný policajný tím a kontroloval doklady okoloidúcich. Podozrivých zadržali. Mladá žena sa postavila na lavičku a kričala „Nie sme potrava pre delá!“. Potom ju odviedla polícia. V Novosibirsku na východnej Sibíri bolo zadržaných viac ako 70 ľudí, pretože spievali pieseň zo sovietskej éry oslavujúcu mier. V Irkutsku polícia mužom na demonštrácii odovzdala predvolanie na vojenské odvodové úrady.

Ruské úrady v sobotu po prvýkrát priznali, že z Ruska odchádzajú ľudia. „Je tu značná zápcha súkromných vozidiel… okolo 2300“, uviedlo ministerstva vnútra v ruskom regióne na hranici s Gruzínskom. Vyzvalo ľudí, aby sa „zdržali cestovania“ do Gruzínska. Do služby museli nasadiť ďalších dopravných policajtov. Aj na hraniciach s Kazachstanom a Mongolskom sú niekoľkohodinové rady, uvádzajú svedkovia.

Rusko  protesty zatýkanie mobilizácia Čítajte viac Rusi do armády mobilizujú mužov aj v okupovanom Záporoží a Chersone

Kremeľ vo štvrtok odmietol správy, že muži podliehajúci mobilizácii sa snažia odísť z Ruska a označil ich za „falošné“. Krátko predtým sa väčšina priamych letov do krajín, ktoré umožňujú vstup bez víz, vypredala a ich ceny raketovo vzrástli.

Ministerstvo obrany chce do aktívnej služby povolať asi 300.000 ľudí, ale povolaní môžu byť aj ďalší. Väčšina ruských mužov vo veku 18–65 rokov sa automaticky počíta za záložníkov.

moskva, protesty Čítajte viac Putin bojaschopných mužov zatvára v Rusku, protestujúcich posiela rovno na front
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protesty #vojna na Ukrajine #putinova mobilizácia