V Prahe a Brne zvíťazili v komunálnych voľbách vládne strany, ANO vyhralo v Ostrave

V komunálnych voľbách v českom hlavnom meste Praha zvíťazila vládna koalícia SPOLU, na druhom mieste skončilo opozičné hnutie expremiéra Andreja Babiša ANO. Súčasný pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) funkciu zrejme neobháji.

25.09.2022 11:15
debata

Víťazom komunálnych volieb v Brne sa stala koalícia vládnych strán ODS a TOP 09, na druhom mieste je opozičné ANO. Avšak v Ostrave najviac hlasov opäť získalo opozičné ANO.

V českých komunálnych volieb sa zúčastnilo 46,1 percenta oprávnených voličov. Bola to štvrtá najnižšia účasť. Najnižšia volebný účasť bola v Česku v komunálnych voľbách pred ôsmimi rokmi (44,4 %), najvyššia v roku 1994 (62,3 %).

Nasleduje povolebné vyjednávanie

Líder pražskej kandidátky SPOLU Bohuslav Svoboda v sobotu sebaisto prehlásil, že ak koalícia zvíťazí, primátorom Prahy bude určite on. To však závisí od povolebného vyjednávania. České komunálne voľby majú odlišný systém ako na Slovensku. Občania si v nich nevolia priamo starostov, ale iba členov obecných zastupiteľstiev. Starostov a primátorov potom vyberajú sformované koalície.

Pravdepodobnosť, že by SPOLU vytvorilo koalíciu s hnutím ANO, je podľa Svobodu veľmi nízka. Ako prvých chce osloviť súčasných partnerov vo vláde, teda hnutie STAN a Pirátov. V nedeľu budú rokovať o ďalšom postupe. Stretnutie so zástupcami doterajšej pražskej koalície ohlásil súčasný primátor Zdeněk Hřib, ktorý nevylúčil ani rokovanie so SPOLU.

Piráti sú podľa neho pripravení byť aj v opozícii. „Sme schopní pracovať pre voličov v akejkoľvek úlohe,“ povedal Hřib. Kampaň považuje za veľmi dobrú a konštruktívnu. „Neuchyľovali sme sa k žiadnym populistickým výkrikom,“ dodal súčasný primátor.

česko komunálne senátne voľby Čítajte viac V prvom kole volieb do tretiny Senátu vedie opozičné hnutie ANO

S tým ale nesúhlasí šéf pražskej ODS Marek Benda, ktorý koniec kampane označil za zúrivý. „Bola to asi najšialenejšia kampaň v Prahe, akú sme si dokázali predstaviť,“ povedal Benda s tým, že išlo najmä o útoky súčasného vedenia magistrátu.

Do volieb o Prahu zasiahla aj kauza Dozimetr. Líder kandidátky STAN-u pripustil, že významne poznačila výsledok hnutia STAN. „Bola to vždy jedna z prvých otázok a priznám sa, nebolo to príjemné,“ povedal Petr Hlaváček.

Voľby v Prahe sú špecifické tým, že mesto plní zároveň aj funkciu kraja, ale krajské voľby sa v ňom nekonajú. Podľa politológa Petra Justa je hlavné mesto baštou strán TOP 09 a ODS.

V posledných komunálnych voľbách v roku 2018 zvíťazila v Prahe strana ODS. Koalíciu však vytvorili Piráti, Praha sobě a Spojené sily pre Prahu (STAN a TOP 09). Primátorom sa stal Zdeněk Hřib.

Konali sa aj senátne voľby

V rámci volieb do tretiny českého Senátu podľa hlasov zrátaných do soboty do 21.00 h do druhého kola volieb postupuje 18 kandidátov opozičného ANO samostatne a dvaja kandidáti hnutia v koalícii s ČSSD. Z kandidátov vládnych strán za rôzne koalície do druhého kola postupuje 24 kandidátov. Druhé kolo sa uskutoční 30. septembra a 1. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ANO #voľby v Česku #komunálne voľby v ČR