Do armády povolali aj chorých či postarších. Ruské úrady po kritike sľubujú nápravu

Ruské úrady prisľúbili v nedeľu, že odstránia chyby, ku ktorým došlo pri mobilizácii po tom, čo boli do armády omylom povolaní aj študenti či postarší a chorí ľudia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

25.09.2022 20:44
Rusko Vojna Mobilizácia Branci Foto:
Ruskí branci kráčajú okolo vojenského náborového centra v ruskom Volgograde v 24. septembra 2022.
debata (24)

Ruský prezident Vladimir Putin pri ohlasovaní čiastočnej mobilizácie uviedol, že do armády budú povolaní iba ľudia s vojenskými skúsenosťami alebo s príslušnými schopnosťami.

Ruskú verejnosť však rozhorčili niektoré prípady, keď boli do armády povolaní aj študenti a ľudia, ktorí nie sú spôsobilí pre službu v armáde.

Úrady vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska napríklad poslali na vojenský výcvik aj 63 ročného bývalého zamestnanca armády, ktorý trpí cukrovkou, a to aj napriek jeho zdravotnému stavu. Podľa agentúry RIA Novosti bolo tomuto mužovi neskôr povolené odísť a v piatok sa vrátil domov.

Rusko mobilizácia protesty zatýkanie Čítajte viac Protesty proti mobilizácii v Rusku pokračujú, zatkli už stovky ľudí

Úrady vo Volgogradskej oblasti okrem toho poslali povolávací rozkaz aj 58-ročnému riaditeľovi školy Alexandrovi Faltinovi, ktorý nemá žiadne vojenské skúsenosti. Jeho dcéra o tom zverejnila na sociálnych sieťach video, ktoré sa stalo virálne. Po preskúmaní dokumentov bolo Faltinovi neskôr povolené vrátiť sa domov, píšu ruské médiá.

„Chybné prípady mobilizácie… vyvolávajú v spoločnosti právom prudké reakcie,“ uviedla predsedníčka Rady federácie – hornej komory ruského parlamentu – Valentina Matvijenková. Zároveň vyzvala úrady, aby zaistili, že k takýmto chybám nebude dochádzať.

Ruského ministra obrany Sergeja Šojgua vyzval na nápravu aj predseda ruskej vládnej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv Valerij Fadejev. Ten spomenul napríklad povolanie 70 otcov mnohopočetných rodín v Buriatsku na ruskom Ďalekom východe.

Russia Ukraine Čítajte aj Putin možno nasadil proti Zelenskému už aj ľudožrúta

Niekoľko ruských študentov pre AFP uviedlo, že dostali povolávací rozkaz aj napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin podpísal v sobotu výnos, ktorý potvrdzuje, že do armády nebudú povolávaní študenti inštitúcií poskytujúcich vyššie vzdelanie.

Podľa agentúry AFP sú tieto prípady len posledným príkladom problémov ruskej armády spojených s logistikou. Ruský rezort obrany pritom v sobotu oznámil výmenu najvyššieho generála zodpovedného za logistiku, pripomína AFP.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mobilizácia #vojna na Ukrajine