215. deň: Rusi sa snažia uniknúť mobilizácii. Zavrie Putin hranice?

Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie utieklo z Ruska viac ako 260-tisíc mužov, tvrdí opozičný denník Novaja Gazeta a odvoláva sa na zdroj blízky Kremľu.

26.09.2022 05:55 , aktualizované: 22:03
Rusko, Ukrajina, mobilizácia, vojna na... Foto:
Ruskí branci kráčajú okolo vojenského náborového centra v ruskom Volgograde v sobotu 24. septembra 2022. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu v televíznom prejave oznámil čiastočnú mobilizáciu obyvateľstva v Rusku. Ide o prvú vojenskú mobilizáciu od druhej svetovej vojny.
debata (1067)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 215. deň
  • V Iziume na objavili ďalšie dva masové hroby so stovkami obetí
  • Z Ruska utieklo od vyhlásenia mobilizácie viac ako 260-tisíc mužov
  • „Putinov kuchár“ Prigožin priznal, že založil Vagnerovu skupinu
  • Americký Kongres súhlasil s vyčlenením 12 miliárd USD na pomoc Ukrajine

VIDEO: Čo Rusi pošlú, to Ukrajinci trafia. Máme NASAMS-y, hlási Kyjev.

Video

22:03 Pakt slobodných miest prijal na summite v Prahe do svojich radov šesť nových členov vrátane ukrajinského Kyjeva. Pakt slobodných miest okrem Kyjeva doplnili Berlín, Riga, Vilnius, Brusel a Hamburg, ktorých primátori podpísali deklaráciu o pristúpení, píše sa vo vyhlásení.

„Ukrajina sa snaží o to, aby sa stala plnohodnotnou súčasťou Európy a pripojenie Kyjeva k Paktu slobodných miest je ďalším z krokov, ktorým sa k tomuto cieľu približujeme,“ uviedol primátor Kyjeva Vitalij Kličko. Dodal, že spolupráca je v súčasnej situácii nesmierne dôležitá, „nie len v otázke obrany Ukrajiny, ale aj obrany demokratických hodnôt a ďalších demokratických krajín“.

Primátori členských miest Paktu tiež diskutovali o pomoci ukrajinským mestám, ktoré zničila ruská invázia. Portál Praha.eu uviedol, že pražský Dopravný podnik daruje ukrajinskému Charkovu 20 električiek a mestu Chmeľnyckyj dva autobusy.

Na summite v Prahe zastupuje Bratislavu primátor Matúš Vallo. V príspevku na sociálnej sieti uviedol, že Pakt prijal Kyjev s veľkou radosťou. Oznámil, že primátor Kličko prijal pozvanie navštíviť Bratislavu, aby spoločne hľadali možnosti, ako rozvíjať vzťahy medzi Bratislavou a Kyjevom. „Ďakujem mojim kolegom, a po troch rokoch fungovania Paktu už aj priateľom, za nadupaný a inšpiratívny deň!“ napísal Vallo na Facebooku.

Summit Paktu slobodných miest v Prahe pokračuje aj v utorok. Na programe je priamy dialóg primátorov hlavných miest EÚ s viceprezidentom Európskej komisie Fransom Timmermansom. Pakt slobodných miest vytvorili primátori Bratislavy, Prahy, Varšavy a Budapešti. V roku 2021 sa k nim pridalo ďalších 20 európskych metropol, ktoré sa prihlásili k spoločným hodnotám zoskupenia. (praha.eu, tasr)

21:45 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok odsúdil ľudí, ktorí sa snažia vyhnúť službe v ruskej armáde v rámci čiastočnej mobilizácie. „Nech si utekajú,“ povedal Vladimirovi Putinovi počas stretnutia v juhoruskom Soči.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte viac Lukašenko pred Putinom odsúdil ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť službe v ruskej armáde

20:14 Americký Kongres súhlasil s vyčlenením 12 miliárd USD na pomoc Ukrajine. Ide o odpoveď na žiadosť administratívy prezidenta Joea Bidena, povedal Reuters nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou.

Podľa Reuters budú v tom istom balíku dočasných výdavkov aj financie na presídlenie afganských utečencov.

USA od januára 2021 Ukrajine poskytli pomoc v hodnote takmer 16 miliárd USD v podobe vojenského materiálu, zbraní aj iného vybavenia ako aj vojenského výcviku príslušníkov ukrajinskej armády. (čtk, reuters)

20:00 Pri ruskom raketovom útoku na rezidenčnú štvrť v meste Pervomajskyj v Charkovskej oblasti zomrelo sedem ľudí. Uviedla to Štátna služba pre mimoriadne udalosti. Medzi obeťami je aj 15-ročné dievča, povedal podľa agentúry Unian gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Rusi na Pervomajskyj zaútočili okolo 13:30 miestneho času (12:30 SELČ). Na mesto pálili z raketometov kazetovú muníciu a útočili aj ťažkým delostrelectvom. Ostreľovanie poškodilo rodinné domy a spôsobilo požiar.

Okrem mesta Pervomajskyj ruské invázne sily ostreľovali aj Kupjansk v Charkovskej oblasti, kde spôsobili zranenie jednému človeku. V miestnej budove cirkevnej školy a v obchode navyše následkom útoku vznikol požiar, ktorý sa rozšíril na plochu 500 metrov štvorcových. (čtk, unian.info)

19:05 Maďarsko by sa malo pripraviť na zdĺhavú vojnu na susednej Ukrajine, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zároveň kritizoval sankcie Európskej únie uvaľované na Rusko.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán: Protiruské sankcie sa obrátili proti Európe

18:04 Rusko sa už v piatok chystá anektovať okupované oblasti Ukrajiny. Varuje pri tom, že na obranu zabratých území je pripravené nasadiť všetky prostriedky, aj tie najničivejšie. Znamená to, že už beží odpočítavanie pred možnou termonukleárnou katastrofou?

Russia Ukraine War Changed World Analysis Čítajte viac Po anexii Moskva sľubuje jadrový dáždnik. Ako odpovie Západ?

17:55 Britská vláda v pondelok uvalila sankcie na 92 Rusov a ruských subjektov. Ide o reakciu na referendá o pripojení k Rusku v štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach.

„Falošné referendá, ktoré sa konajú pod hlavňou zbrane, nemôžu byť slobodné ani spravodlivé a nikdy neuznáme ich výsledky,“ uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Dodal, že sankcie budú zamerané na tých, ktorí stoja za falošnými referendami, a na jednotlivcov, ktorí podporujú ruskú vojnu na Ukrajine.

Na britskom sankčnom zozname sa ocitol Sergej Jelisejev, predseda regionálnej vlády v okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Sú na ňom aj proruskí lídri v Doneckej, Luhanskej a Záporožskej oblasti.

Britská vláda uvalila sankcie aj na firmu IMA Consulting, ktorú označila ako „Putinovu obľúbenú PR agentúru“ a na spoločnosť Goznak, ktorá má monopol na výrobu ruských štátnych dokumentov na anektovaných územiach, píše sa vo vyhlásení. (tasr/afp)

17:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok stretol so šéfmi bezpečnostných zložiek, s ktorými preberal spôsoby, ako čeliť „novému typu zbraní“, ktoré používa ruská invázna armáda.

UA vojak / Vojaci / Armáda / Ranený / Čítajte viac Rusko používa na Ukrajine nové typy zbraní, Kyjev hľadá cestu, ako im čeliť

16:24 Spojené štáty v pondelok oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalších 457,5 milióna dolárov. Najnovšia finančná pomoc je určená pre ukrajinskú políciu a pohraničnú stráž, ako aj na vyšetrenie údajných zverstiev ruských vojakov. TASR informuje na základe správy AFP.

„Nami poskytnuté osobné ochranné vybavenie, zdravotnícky materiál a obrnené vozidlá výrazne znížili straty na životoch na strane ukrajinských civilistov aj ich obrancov,“ uviedol minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. „Spojené štáty stoja po boku ukrajinského ľudu a sú naďalej odhodlané podporovať demokratickú, nezávislú a suverénnu Ukrajinu,“ dodal vo vyhlásení.

Spojené štáty venovali od polovice decembra ukrajinským úradom činným v trestnom konaní celkovo viac ako 645 miliónov dolárov. Ďalšie miliardy dolárov poskytli od začiatku ruskej invázie len samotnej ukrajinskej armáde, pripomína AFP.

16:20 Kremeľ v pondelok uviedol, že komunikuje s Washingtonom o jadrových zbraniach len „sporadicky“. Vyjadrenie prišlo po tom, ako Spojené štáty počas víkendu oznámili, že varovali Moskvu pred „katastrofálnymi následkami“ použitia nukleárnych zbraní na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varoval v nedeľu Rusko pred použitím jadrových zbraní. Nešpecifikoval, ako plánujú Spojené štáty na prípadné nasadenie takýchto zbraní reagovať, no uviedol, že Washington s Moskvou pravidelne komunikuje a súkromne jej „ozrejmil“, čo by takáto reakcia znamenala.

„Existujú kanály pre dialóg na náležitej úrovni, no používajú sa len sporadicky. No aspoň nám dovolia vymeniť si niektoré mimoriadne správy týkajúce sa našich pozícií,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na Sullivanove vyjadrenie.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň povedal, že Moskva je pripravená použiť jadrové zbrane na obranu svojho územia, a zároveň vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Tento jeho krok vyvolal obavy z ďalšej eskalácie vojny na Ukrajine, ktorá trvá už sedem mesiacov.

15:48 Fínsko zaznamenalo na hraniciach s Ruskom najrušnejší víkend v tomto roku. Do krajiny počas neho prišlo takmer 16 900 Rusov, oznámil to v pondelok Mert Sasioglu z Fínskej pohraničnej stráže. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Z Ruska sa snaží odísť mnoho ľudí po tom, ako prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. Na jej základe má ruské ozbrojené sily doplniť 300-tisíc záložníkov.

V sobotu prišlo do Fínska takmer 8600 Rusov a zhruba 4200 sa vrátilo do Ruska. V nedeľu pricestovalo viac ako 8300 občanov Ruska a takmer 5100 odišlo, uviedla pohraničná stráž.

„Uplynulý víkend bol pre dopravu na východnej hranici najrušnejší v roku… Intenzita príchodov je približne dvojnásobná ako pred týždňom,“ povedal Sasioglu. Dodal, že hlavným dôvodom je vyhlásenie mobilizácie v Rusku. Čiastočne to však vysvetľuje aj tým, že Fínsko a Rusko počas leta zmiernili proticovidové opatrenia.

15:39 Použitie jadrových zbraní vo vojne je zločinom proti všetkým vyhliadkam na budúcnosť, uviedol v pondelok pápež František na Twitteri. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA.

František v tvíte napísal: „Chcem znova vyhlásiť, že použitie jadrovej energie na vojnové účely je dnes, viac než inokedy, zločinom nielen proti dôstojnosti ľudí, ale aj proti akejkoľvek možnej budúcnosti nášho spoločného domova.“ Pripojil haštagy (#) „mier“, „jadrové odzbrojenie“, „čas tvoriť“.

15:17 V ruskej Riazani sa pokúsil upáliť muž, ktorý podľa svedkov kričal, že nechce bojovať na Ukrajine. Nie je jasné v akom je teraz zdravotnom stave. Podľa serveru YA62.ru má drobné zranenia, regionálna verzia denníka Novaja Gazeta dnes písala o popáleninách na 90 percentách tela. Polícia v ruskej Irkutskej oblasti na juhovýchode Sibíri dnes tiež zadržala mladého muža, ktorý strieľal na miestnom vojenskom komisariáte, uviedol oblastný gubernátor Igor Kobzev. Strelec vážne zranil komisára, ktorý je teraz v nemocnici v kritickom stave. Informácie o útočníkovom motíve nie sú k dispozícii.

V Riazani, ktorá leží zhruba 180 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, sa muž v nedeľu zapálil na hlavnej autobusovej stanici. Podľa servera YA62.ru je po incidente schopný chôdze a z miesta odišiel v sprievode zdravotníkov. Novaja Gazeta ale zverejnila video z bezpečnostnej kamery, na ktorých sa muž polial neznámou tekutinou a zapálil sa.

Pri incidente sa podľa svedka YA62.ru muž začal smiať a kričal, že sa nechce zúčastniť „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu. Podľa Novej Gazety vykrikoval, že „nechce ísť na front“.

14:13 Neznámy sprejer pomaľoval pamätník oslobodenia Červenou armádou ležiaci pri centre českého mesta Olomouc. Pamätník na viacerých miestach posprejoval zlatou farbou a písmenami UA. Český denník Právo o tom v pondelok informovala hovorkyňa tamojšej polície Petra Vaňharová.

K činu podľa nej došlo minulý týždeň, niekedy v noci zo štvrtka na piatok. „Spôsobená škoda zatiaľ nebola vyčíslená,“ uviedla hovorkyňa s tým, že policajti celý prípad vyšetrujú pre podozrenie zo spáchania prečinu poškodenia cudzej veci.

Páchateľovi hrozia v prípade odhalenia až tri roky väzenia. Sprejer chcel zrejme vyjadriť sympatie k Ukrajine brániacej sa voči ruskej agresii a okupácii, uvádza portál Novinky.cz.

Tento pamätník, ktorý patrí mestu, už v marci posprejoval – niekoľkými červenými hákovými krížmi – neznámy vandal. Olomoucký primátor Miroslav Žbánek to vtedy – v narážke na ruskú inváziu na Ukrajinu – označil za „najhlúpejší spôsob“ vyjadrenia odporu „voči šialencovi z Moskvy“, pripomínajú Novinky.cz.

14:05 Na sociálnych sieťach v Rusku sa objavili správy, že na hranici s Gruzínskom sa údajne buduje ruský kontrolný post, čo ešte viac posilnilo špekulácie o možnom uzavretí hraníc Ruskej federácie v súvislosti s tzv. čiastočnou mobilizáciou.

Tvrdenie o výstavbe kontrolného postu sa neskôr nepotvrdilo. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) však v pondelok informovala, že na hraničný priechod Verchnij Lars dorazil obrnený transportér s vojakmi ruskej armády.

Podľa FSB, citovanej rozhlasovou stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL), transportér je tam len pre prípad, že by sa záložníci podliehajúci v Rusku mobilizácii pokúšali opustiť krajinu bez vybavovania pohraničných formalít.

FSB ubezpečila, že kontrolné stanovište na hranici funguje v obvyklom režime. Neplatia ani žiadne obmedzenia týkajúce sa odchodu mužov vo veku, na ktorý sa vzťahuje mobilizácia.

13:43 Kremeľ neprijal žiadne rozhodnutia o uzavretí hraníc Ruskej federácie, vyhlásil v pondelok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra AFP.

Peskov nemá informácie o tom, že by sa v ruských regiónoch chystalo vyhlásenie stanného práva s následným uzavretím hraníc, uviedol v reakcii na otázky novinárov uviedol.

Po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra tzv. čiastočnú mobilizáciu, už z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí najmä však mužov, ktorých by sa mohla týkať mobilizácia. V médiách sa v súvislosti s tým objavili špekulácie, že ruské úrady plánujú mužom v mobilizačnom veku zakázať opustenie krajiny.

13:02 Ruská pravoslávna cirkev sľubuje vojakom odpustenie všetkých hriechov v prípade, že obetujú svoj život vo vojne. S odvolaním sa na nedeľňajšiu správu agentúry Kathpress o tom v pondelok informovala agentúra APA.

Patriarcha Kirill podľa tohto zdroja počas nedeľnej bohoslužby prirovnal smrť „pri plnení si vojenských povinností“ tomu, ako Boh obetoval svojho jediného syna Ježiša. Ochotu obetovať sa označil 75-ročný Kirill za významný prejav „tých najlepších ľudských vlastností“.

11:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v meste Izium na severovýchode Ukrajiny boli objavené ďalšie dva masové hroby so stovkami obetí. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a denníka The Guardian.

„Dnes som dostal viac informácií. Našli ďalšie dva masové hroby, veľké hroby so stovkami ľudí. Hovoríme o malom meste Izium,“ povedal Zelenskyj v rozhovore odvysielanom v noci na pondelok americkou stanicou CBS.

Ukrajinské úrady pritom len minulý týždeň ukončili exhumáciu tiel dovedna 436 ľudí z masového pohrebiska v Iziume. Tamojší predstavitelia uviedli, že väčšina z exhumovaných tiel niesla známky násilnej smrti. Podľa predbežných náznakov bolo 30 nájdených obetí vystavených mučeniu.

11:21 Britská vojenská rozviedka predpokladá, že po vyhlásení tzv. čiastočnej mobilizácie bude teraz Rusko zápasiť s administratívnymi a logistickými problémami súvisiacimi s výcvikom takto sformovaných jednotiek.

Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC, ktorá dodala, že na vojenské základne v Rusku začali prichádzať prvé skupiny ľudí povolaných v rámci mobilizácie.

BBC upozorňuje, že mnohí z týchto brancov za posledné roky nezískali nové a ani si neoživili svoje doterajšie vojenské zručnosti.

Britská vojenská rozviedka predpokladá, že mnohí z odvedených mužov pôjdu do predných línií frontu s minimálnym výcvikom, pretože ruská armáda má momentálne nedostatok vojenských inštruktorov. Svoju rolu zohrá aj náhlivosť, s akou sa v Rusku začalo mobilizovať.

10:45 Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina, v pondelok potvrdil, že založil ruskú súkromnú polovojenskú organizáciu známu pod názvom Vagnerova skupina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prigožin tiež potvrdil prítomnosť tejto skupiny, v zahraničí známej pod názvom Wagner group, v krajinách Latinskej Ameriky a Afriky.

Ruský oligarcha vo vyhlásení svojej spoločnosti spresnil, že Vagnerovu skupinu založil v roku 2014 s cieľom vyslať bojovníkov do východoukrajinského regiónu Donbas. „Od tohto momentu, od 1. mája 2014, sa zrodila skupina patriotov“, povedal.

Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Čítajte viac "Putinov kuchár" Prigožin priznal, že založil Vagnerovu skupinu

9:33 Z Japonska do Ruska nebude možné vyvážať komodity využiteľné pri výrobe chemických zbraní. Zavedenie takéhoto zákazu oznámil v pondelok hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno.

Zároveň vyjadril „hlboké znepokojenie“ nad ruskými hrozbami týkajúcimi sa možného použitia jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine. Informovali o tom denník The Guardian a agentúra Reuters.

„Japonsko je hlboko znepokojené možnosťou použitia jadrových zbraní počas invázie Ruska na Ukrajinu,“ povedal hlavný tajomník japonského kabinetu tamojším médiám.

9:18 Ruská polícia v sibírskej Irkutskej oblasti zadržala v pondelok 25-ročného muža, ktorý postrelil predsedu miestnej odvodovej komisie. Na platforme Telegram o tom informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

K incidentu došlo v meste Usť-Ilimsk. Postreleného predsedu miestnej odvodovej komisie Alexandra Jelisejeva hospitalizovali vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Jelisejev tesne pred útokom robil inštruktáž pre osoby odvedené v rámci mobilizácie vyhlásenej šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Inštruktáž prebiehala pred oficiálnou registráciou odvedencov. Miestna polícia sa k incidentu nateraz nevyjadrila, informovalo rádio RFE/RL.

9:15 Kazachstan neuzná výsledky referend ani prípadnú anexiu okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Oznámilo to v pondelok ministerstvo zahraničných vecí tejto postsovietskej stredoázijskej krajiny, ktorá je považovaná za jedného z blízkych spojencov Ruska, informuje agentúra Reuters.

„Čo sa týka konania týchto referend… Kazachstan vychádza z princípov územnej celistvosti štátov, ako aj ich zvrchovanej rovnocennosti a mierového spolunažívania,“ uviedol hovorca kažašského rezortu diplomacie Ajbek Smadijarov. Reuters pripomína, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev už viackrát vyzval na vyriešenie vojny na Ukrajine v súlade s Chartou OSN.

8:19 Prvé skupiny mužov povolaných v rámci ruskej čiastočnej mobilizácie začali prichádzať na vojenské základne, uviedla vo svojej pravidelnej správe britská vojenská rozviedka. Mnoho z týchto vojakov podľa nej nemá žiadne vojenské skúsenosti z posledných rokov.

„Rusko teraz bude čeliť administratívnemu a logistickému problému, ako zabezpečiť výcvik vojakov,“ uvádza sa v správe zverejnenej na twitteri britského ministerstva obrany. Zároveň upozorňuje, že vzhľadom na nedostatok vojenských inštruktorov a rýchlosť začatej mobilizácie bude mnoho ruských vojakov zrejme nasadených na front s minimálnou príslušnou prípravou, čo pravdepodobne povedie k vysokým stratám.

7:20 Dva ruské drony vypustené do Odesskej oblasti na Ukrajine zasiahli vojenské objekty a spôsobili požiar a detonáciu munície, informovalo o tom v pondelok velenie ukrajinských síl.

6:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve vyzval obyvateľov Dagestanu, aby sa vzopreli ruskej mobilizácii. „Vidíme, že ľudia, najmä v Dagestane, začali bojovať o svoje životy. Bojujte za to, aby ste neposlali na smrť svoje deti – všetkých, ktorí spadajú do tejto zločineckej ruskej mobilizácie,“ uviedol Zelenskyj. Moskva podľa neho využíva mobilizáciu na vyhladenie pôvodných obyvateľov Kaukazu, Sibíri či anektovaného polostrova Krym.

V rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS tiež povedal, že Ukrajina sa pripravuje na ďalšie ruské útoky na ukrajinskú elektrickú infraštruktúru. Kremeľ sa týmto snaží zvýšiť tlak na Ukrajinu a jej západných podporovateľov v čase, keď sa počasie ochladzuje. Zelenskyj varoval, že nadchádzajúca zima „bude veľmi ťažká“.

„Budú strieľať rakety a zameriavajú sa na našu elektrickú sieť. Je to výzva, ale my sa toho nebojíme,“ povedal Zelenskyj. Ruskú mobilizáciu a prvý takýto krok Moskvy od druhej svetovej vojny označil ako znamenie slabosti, nie sily. „Týmto priznali, že ich armáda už nie je schopná bojovať s Ukrajinou,“ skonštatoval Zelenskyj.

Mobilizáciu Ruska za označil za „zločinnú“ a zopakoval svoju výzvu, aby sa Rusi postavili proti nej. „Bojujte, aby neposlali na smrť vaše deti a všetkých tých, ktorých môžu vziať do tejto zločinnej ruskej mobilizácie,“ povedal Zelenskyj a na krátku časť svojho prejavu prešiel do ruštiny: „Pretože ak prídete vziať životy našim deťom, hovorím vám to ako otec – nenecháme vás nažive.“

6:40 Japonsko zakáže vývoz tovaru súvisiaceho s chemickými zbraňami do Ruska. Ide o ďalšie sankcie proti Moskve. Krajina je „hlboko znepokojená“ možným použitím jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine, povedal tajomník japonskej vlády Hirokazu Matsuno.

5:55 Z Ruska utieklo od stredajšieho vyhlásenia čiastočnej mobilizácie viac ako 260-tisíc mužov. S odvolaním sa na zdroj blízky Kremľu, ktorý cituje štatistiky tajnej služby FSB, to napísal opozičný denník Novaja Gazeta. Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev podľa denníka navrhujú uzavrieť hranice.

Prezident Vladimír Putin v stredu nariadil v krajine čiastočnú mobilizáciu, ktorá by sa mala týkať asi 300-tisíc ľudí s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami. Odpor proti mobilizácii vyvolal obmedzené protesty v mnohých ruských mestách a regiónoch, strety medzi účastníkmi demonštrácie proti odvodom do armády a políciou v nedeľu vypukli v juhoruskom Dagestane. Aj niektorí prokremeľskí činitelia kritizovali údajné zmätky, ktoré mobilizáciu sprevádzajú. Sociálne siete zaplavili snímky dlhých kolón na ruských hraničných priechodoch.

O uzavretí hraníc pre mužov v brannom veku sa v administratíve prezidenta Putina začalo diskutovať už v stredu, keď od bezpečnostných zložiek začali prichádzať prvé údaje o počte mužov opúšťajúcich Rusko. Najnovšia správa FSB z nedele uvádza 261-tisíc mužov, ktorí od stredy do sobotného večera opustili krajinu.

Zdroj vyjadril istú nedôveru k týmto údajom s ohľadom na to, že pohraničná služba FSB predtým nebola schopná spracovávať dáta o cezhraničnom pohybe takto rýchlo – na jar sa snažila spoliehať na dáta mobilných operátorov, ktoré však prichádzajú s oneskorením. Atmosféra je ale podľa zdroja teraz taká, že takzvaní 'siloviky sa snažia Putina presvedčiť, aby hranice uzavrel, „kým bude neskoro“.

Niektoré ruské médiá citovali zdroje, podľa ktorých ruské úrady uzavrú hranice pre osoby v brannom veku už po referendách o pripojení k Rusku na okupovaných územiach Ukrajiny, čo by malo byť v utorok 27. septembra. Situácia sa však podľa opozičného serveru Meduza môže zmeniť, ak nastane hromadný exodus z Ruska. Referendá v oblastiach na východe Ukrajiny neuznáva Kyjev ani západné štáty.

Denník pripomína, že niektorým ruským občanom, na ktorých sa vzťahuje mobilizácia a ktorí sa pokúšajú opustiť Rusko, začali na hraniciach vydávať oznámenia, že im je na základe rozhodnutia vojenskej správy zakázané vycestovať. Takýchto prípadov denník zaznamenal už najmenej päť.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine