"Putinov kuchár" Prigožin priznal, že založil Vagnerovu skupinu

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina, v pondelok potvrdil, že založil ruskú súkromnú polovojenskú organizáciu známu pod názvom Vagnerova skupina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

26.09.2022 10:45
Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Foto: ,
Jevgenij Prigožin (vľavo) podáva jedlo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v reštaurácii patriacej tomuto podnikateľovi. Snímka je z novembra 2011
debata (67)

Prigožin tiež potvrdil prítomnosť tejto skupiny, v zahraničí známej pod názvom Wagner group, v krajinách Latinskej Ameriky a Afriky.

Ruský oligarcha vo vyhlásení svojej spoločnosti spresnil, že Vagnerovu skupinu založil v roku 2014 s cieľom vyslať bojovníkov do východoukrajinského regiónu Donbas. „Od tohto momentu, od 1. mája 2014, sa zrodila skupina patriotov“, povedal.

Prigožin, ktorého v súvislosti s cateringovými zmluvami pre Kremeľ prezývajú „Putinov kuchár“, doposiaľ väzby na Vagnerovu skupinu oficiálne popieral. Na jeho úzke väzby na tzv. vagnerovcov však západné médiá a pozorovatelia upozorňujú už roky.

„Títo chlapci (vagnerovci), hrdinovia, ktorí bránili sýrsky ľud i ďalších ľudí v arabských krajinách, chudobných Afričanov a obyvateľov Latinskej Ameriky, sa stali piliermi našej vlasti,“ vyhlásil v pondelňajšom vyhlásení Prigožin.

Tento 61-ročný ruský biznismen je terčom sankcií zo strany Európskej únie a Spojených štátov, pripomína AFP.

Vagnerova „súkromná armáda“ podľa analytikov slúži ako predĺžená ruka Moskvy pri realizácií jej mocenských záujmov v zahraničí. Kremeľ oficiálne akékoľvek väzby na ňu popiera.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina