Rusko používa na Ukrajine nové typy zbraní, Kyjev hľadá cestu, ako im čeliť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok stretol so šéfmi bezpečnostných zložiek, s ktorými preberal spôsoby, ako čeliť "novému typu zbraní", ktoré používa ruská invázna armáda.

26.09.2022 17:53
UA vojak / Vojaci / Armáda / Ranený / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci pomáhajú ranenému počas v obci Shchurove počas ofenzívy ukrajinskej armády na východe Ukrajiny 25. septembra 2022
debata (130)

Rokovania sa uskutočnili potom, čo Moskva zintenzívnila útoky v Odeskej oblasti pomocou iránskych bojových dronov, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu a regionálneho činiteľa.

Rusko v posledných dňoch podniklo najmenej päť útokov na ciele v regióne na juhozápade Ukrajiny za pomoci bezpilotných lietadiel Šáhid-136, uviedol na tlačovej konferencii hovorca správy Odeskej oblasti Serhij Bratčuk. Jeden z nich podľa neho zasiahol v pondelok skoro ráno bližšie nešpecifikovaný vojenský cieľ v regióne.

Video
Vojnové 'trofeje'. Rusi ukázali ukoristené zbrane, západné aj ukrajinské

„Nepriateľ sa snaží ušetriť na raketách… tieto Šáhidy sú oveľa lacnejšie, možno ich používať oveľa častejšie a vo dvojiciach. Vidíme, že nepriateľ môže vypustiť aj niekoľko týchto kamikadze dronov pre jeden útok,“ povedal Bratčuk.

V nedeľu ukrajinské úrady uviedli, že Rusi opäť útočili pomocou samovražedných bezpilotných lietadiel na prístavné mesto Odesa a zasiahli administratívnu budovu. Ruské útoky iránskymi dronmi hlásili ukrajinské úrady už skôr. Ukrajinské letectvo tiež informovalo o zostrelení väčšieho iránskeho bezpilotného lietadla Mohadžír-6.

Iránsky dron Čítajte viac Irán testuje vojenské drony. USA majú obavy, že ich dodá Rusku

Ako samovražedné bezpilotné lietadlo sa označuje dron, ktorý je obvykle od začiatku skonštruovaný tak, aby sám poslúžil k priamemu útoku na cieľ. Môže byť zostrojený aj ako takzvaná vyčkávacia munícia, ktorá je vypustená do vzduchu s cieľom čakať, kým nastane vhodný okamih na útok.

VIDEO: No davaj! Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu

Video
Podľa ukrajinského ministerstva obrany sa v piatok (23. 9.) podarilo armáde zničiť šesť kamikadze dronov, ktoré ruským okupantom dodal Irán. Malo by ísť o drony Šahíd-136. Pozrite si aj video so zničeným iránskym dronom Mohadžír-6, ktoré zverejnilo ukrajinské letectvo.

Ukrajinci tvrdia, že bezpilotné lietadlá využívané ruskou armádou pochádzajú z Iránu, Teherán to ale popiera. Irán nadviazal s Ruskom užšiu spoluprácu okrem iného kvôli sankciám, ktorým obe krajiny čelia zo strany Západu. Podľa amerických médií, ktoré sa odvolávajú na predstaviteľov tajných služieb, dodal Teherán Moskve prvé drony v prvej polovici augusta.

Irán drony manévre Čítajte viac Irán ľutuje rozhodnutie Kyjeva obmedziť vzťahy kvôli dronom pre Rusko

Zelenskyj v piatok odsúdil ruské používanie iránskych bezpilotných lietadiel a Kyjev vypovedal iránskeho veľvyslanca a obmedzil diplomatické styky s touto blízkovýchodnou krajinou. Teherán uviedol, že rozhodnutie Kyjeva ľutuje a odpovie zodpovedajúcim spôsobom.

V pondelok sa ukrajinský prezident podľa jeho kancelárie zišiel s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Zalužnym, ministrom obrany Oleksijom Reznikovom, šéfom vojenskej rozviedky a ďalšími vrcholnými bezpečnostnými a vojenskými činiteľmi. „Zamerali sa na otázku používania nových typov zbraní nepriateľom a načrtli plány, ako týmto prostriedkom čeliť,“ uviedol Zelenského úrad vo vyhlásení bez toho, aby oznámil podrobnosti o plánoch.

Nové typy zbraní, vrátane raketových systémov HIMARS, protitankových striel Javelin a tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar, ktoré používajú Ukrajinci, mali viditeľný vplyv na priebeh vojny, ktorú Rusko rozpútalo na konci februára.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine