Putin udelil Snowdenovi ruské občianstvo

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý pred takmer desiatimi rokmi zverejnil utajované informácie o americkej elektronickej špionáži, získal ruské občianstvo. Príslušný dekrét podpísal ruský prezident Vladimir Putin.

26.09.2022 18:51
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (17)

Tridsaťdeväťročný Snowden je jedným z viac ako siedmich desiatok cudzincov, ktorým teraz úrady udelili ruské občianstvo. Výnos s ich menami bol zverejnený na oficiálnych vládnych stránkach.

Edward Snowden je bývalý spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA). V roku 2013 zverejnil utajované informácie amerických tajných služieb, ktoré okrem iného potvrdzovali, že rozviedky zbierali telefónne záznamy týkajúce sa miliónov Američanov.

Za vyzradenie týchto informácií je v USA obvinený zo špionáže a krádeže, za čo mu hrozí vyše 20 rokov väzenia. Od roku 2013 sa pred americkou justíciou ukrýva v Rusku, ktoré mu po jeho úteku zo Spojených štátov udelilo azyl.

Predvlani mu ruské úrady dali povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu. Snowden vtedy vyhlásil, že plánuje požiadať o ruské občianstvo a zároveň si chce ponechať to americké.

snowden, edward snowden, wikileaks, Čítajte viac Snowden požiada o ruské občianstvo, americké si však ponechá
17 debata chyba
Viac na túto tému: #edward snowden