Pre Maďarov sú sankcie proti ruskému jadrovému priemyslu 'červenou čiarou'

Maďarsko v pondelok oznámilo, že je neochvejne proti sankciám Európskej únie, zavedeným voči ruskému jadrovému priemyslu.

27.09.2022 06:00
debata (79)

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sankcie na investície v oblasti jadrového priemyslu podľa agentúry AFP označil za „červenú čiaru“ pre Maďarsko a za „porušenie európskych smerníc“.

„Nikdy by sme nepodporili žiadne sankcie, ktoré by ohrozili bezpečnosť našich dodávok energie,“ povedal Szijjártó na generálnej konferencii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá sa začala v pondelok vo Viedni.

Maďarsko podľa vyjadrení ministra zahraničných vecí považuje za útoky voči svojej zvrchovanosti všetky kroky, ktoré bránia výstavbe jadrových elektrární na jeho území. Táto krajina (Maďarsko) by mala čoskoro začať s výstavbou dvoch nových jadrových reaktorov v spolupráci s ruskou korporáciou pre jadrovú energetiku Rosatom, píše AFP.

Maďarsko, ktoré je do značnej miery závislé od ruskej ropy a plynu, odmieta akékoľvek sankcie EÚ na ruský plyn, pripomína AFP. Zabezpečilo si tiež výnimku zo sankcií EÚ na dovoz ruskej ropy prostredníctvom ropovodov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku