Kremeľ zrejme začiatkom októbra ohlási anexiu okupovaných území Ukrajiny

Kremeľ môže k plánovanej anexii okupovaných ukrajinských území pristúpiť pred 1. októbrom alebo krátko po ňom; na začiatku októbra v Rusku totiž začína obvyklý branný cyklus. Moskve by to umožnilo povolať do boja proti Kyjevu ukrajinských civilistov, napísali analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Podľa hodnotenia britskej vojenskej rozviedky existuje reálna možnosť, že ruský prezident Vladimir Putin anexiu formálne oznámi 30. septembra, keď vystúpi pred ruským parlamentom.

27.09.2022 09:13
Rusko, Ukrajina, vojna, pas, billboard
Ľudia prechádzajú cez ulicu s billboardom s nápisom "Ako získať pas občana Ruska" pred referendom v Luhansku.
debata (19)

V samozvaných proruských republikách a Ruskom okupovaných oblastiach na Ukrajine sa v utorok končí hlasovanie o pripojení k Rusku. Päťdňové hlasovanie, ktoré Moskva označuje za referendum a ktoré Kyjev a Západ neuznávajú, sa začalo minulý piatok. Minulú stredu zároveň Putin vyhlásil čiastočnú vojenskú mobilizáciu. ISW už skôr uviedlo, že referendum o pripojení aj povolaní nových síl do vojny idú ruka v ruke z toho dôvodu, aby Kremeľ mohol povolať aj ukrajinských občanov, ktorí momentálne nespĺňajú zákonné kritériá na odvedenie.

„Ako ‚ruskí‘ občania môžu byť všetci ukrajinskí muži medzi 18 a 27 rokmi na anektovaných územiach podľa ruských zákonov odvedení,“ uvádza ISW.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú

Video

Ruské úrady už skôr do bojov proti Ukrajine ukrajinských občanov povolali, pripomínajú analytici. Ruskom dosadené úrady v Sevastopole na Kryme anektovanom v roku 2014 minulý týždeň uviedli, že v oblasti sa čiastočná mobilizácia týkala zhruba 2 000 mužov. ISW tiež predtým informoval, že ruské okupačné úrady nútene povolali menšie počty ukrajinských civilistov zo všetkých okupovaných území.

Rusko si pre odvody ukrajinských mužov na okupovaných územiach pripravuje podmienky. Poradca ukrajinskej správy Chersonskej oblasti v nedeľu uviedol, že okupačné úrady nedovoľujú vycestovať mužom mladším ako 35 rokov. Ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fedorov v pondelok povedal, že Moskva požaduje od tamojšej okupačnej správy vytvoriť dobrovoľnícky oddiel o sile 3 000 mužov do 10. októbra. Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj rovnako v pondelok uviedol, že ruskí okupanti v obci Svatove vydali povolávacie rozkazy pre všetkých mužov.

Rusko mobilizácia protesty zatýkanie Čítajte viac Protesty proti mobilizácii v Rusku pokračujú, zatkli už stovky ľudí

Mobilizácia z minulého týždňa v Rusku vyvolala protesty. Ruské vedenie podľa Londýna zrejme dúfa, že oznámením o anexii svoju inváziu ospravedlní a upevní podporu konfliktu.

„Túto snahu pravdepodobne podkope rastúce domáce povedomie o nedávnom ruskom neúspechu na bojisku,“ píše britská vojenská rozviedka. Ruskí vojaci od začiatku septembra stratili veľkú časť dobytého územia v ukrajinskej Charkovskej oblasti a čelia ukrajinskej protiofenzíve na východe a juhu krajiny.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine