Medvedev: Rusko má právo v nevyhnutnom prípade použiť jadrové zbrane

Rusko má právo v nevyhnutnom prípade použiť jadrové zbrane, uviedol podľa agentúry TASS podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Bývalý ruský prezident a premiér tiež zapochyboval, že by NATO zasiahlo, keby Rusko tieto zbrane použilo proti Ukrajine.

27.09.2022 10:18
Rusko Ukrajina vojna, dmitrij medvedev Foto: ,
Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady, predseda strany Zjednotené Rusko a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev sa pozerá cez ďalekohľad počas návštevy vojenskej posádky v Orenburskej oblasti na juhozápade Ruska v piatok 5. augusta 2022. Vidí dobre?
debata (158)

„Predstavte si, že ukrajinská agresia Rusko donúti proti ukrajinskému režimu nasadiť tú najhrozivejšiu zbraň. Verím, že NATO ani v takom prípade priamo do konfliktu nezasiahne,“ tvrdí Medvedev.

VIDEO: Svet sa rozpráva o atómovkách. Čo je jadrová triáda USA?
Video

Bezpečnosť Washingtonu, Londýna a Bruselu je pre Severoatlantickú alianciu „oveľa dôležitejšia, ako osud nikým nepotrebnej, umierajúcej Ukrajiny, aj keď ju veľkoryso zásobujú rôznymi zbraňami,“ napísal ruský predstaviteľ na sociálnej sieti Telegram. „Zámorskí a európski demagógovia nechcú zomierať pri jadrovej apokalypse. Preto pri súčasnom konflikte radšej prehltnú použitie akejkoľvek zbrane,“ dodal. Medvedev v súlade s oficiálnou pozíciou Moskvy obvinil Kyjev z nacizmu a NATO z priamej kontroly terajšieho ukrajinského režimu.

Russia Ukraine War Changed World Analysis Čítajte viac Po anexii Moskva sľubuje jadrový dáždnik. Ako odpovie Západ?

Ruské vojská vpadli na Ukrajinu tento rok 24. februára a Západom je Moskva považovaná za agresora v súčasnom konflikte. Rusko tvrdí, že cieľom invázie je okrem iného „oslobodenie“ a ochrana proruských separatistických republík na východe Ukrajiny. Útočí pritom aj na juhu napadnutej krajiny a na začiatku vojny sa neúspešne zo severu pokúsilo obsadiť Kyjev.

VIDEO: Putinove vyhlásenie k národu k vojne na Ukrajine
Video

Diskusiu o použití jadrových zbraní vo vojenskom ťažení proti Ukrajine rozvíril minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin, ktorý pri vyhlásení mobilizácie obvinil Západ z „jadrového vydierania“ a pohrozil použitím svojho jadrového arzenálu. Spojené štáty a ďalšie západné krajiny aj Kyjev tieto poznámky odsúdili.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev sa zradikalizoval: Od stretnutia s Jobsom až po nenávisť k západu

„Rusko má právo v prípade nutnosti použiť jadrové zbrane. Vo vopred určených prípadoch,“ dodal Medvedev.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine