217 deň: Po referendách sa s Putinom už nemáme o čom baviť, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nazval referendá na okupovaných územiach fraškou a v Bezpečnostnej rade OSN uviedol, že po týchto hlasovaniach už nebude Ukrajina môcť rokovať s Ruskom.

28.09.2022 05:55 , aktualizované: 23:37
Volodymyr Zelenskyj, BR OSN, Vasilij Nebenzia Foto: ,
Ruský veľvyslanec Organizácie Spojených národov Vasilij Nebenzia (vľavo) hovorí s poradcom, zatiaľ čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok 27. septembra 2022 v sídle OSN prihovára Bezpečnostnej rade OSN prostredníctvom videa.
debata (860)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 217. deň
  • Proruskí činitelia z Luhanska a Chersonu požiadali o pripojenie k Rusku
  • Eurokomisia navrhuje ďalšie sankcie voči Rusku vrátane stropu na ceny ropy
  • USA oznámili novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za vyše miliardu dolárov
  • Ukrajinská armáda dobyla ďalšie územia v Doneckej oblasti
  • Rusko na východe Ukrajiny posilňuje obranu
  • Ukrajina vyzvala Západ, aby posilnil vojenskú pomoc pre Kyjev
Video
Predstavenie dronu Hermes 900 StarLiner na švajčiarskej základni v Emmene

23:37 Americké ministerstvo zahraničných vecí označilo v stredu výsledky referend o pripojení k Rusku v okupovaných oblastiach Ukrajiny za „vykonštruované“ a „vymyslené v Moskve“. Referendá o pripojení ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka tohto týždňa. Miestni proruskí predstavitelia v utorok večer po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia rozhodli o pripojení oblastí k Rusku.

„Je to vôľa Moskvy, nie slobodná vôľa Ukrajiny alebo jej ľudu,“ uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Zároveň dodal, že Spojené štáty očakávajú, že Rusko sa pokúsi anektovať na základe „fingovaných referend“ časť ukrajinského územia.

„Nezáleží na tom, na čo si (ruský) prezident Putin a jeho komplici robia nárok, tieto oblasti ostanú časťou Ukrajiny,“ uviedol Price. „Ukrajina má plné právo aj ďalej brániť svoju suverenitu a územnú celistvosť,“ dodal.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí okrem toho uviedol, že jeho rezort ohlási v reakcii na referendá „dodatočné opatrenia“. „Spojené štáty nikdy neuznajú ruské snahy o anexiu častí Ukrajiny,“ zakončil Price. (tasr, cnn.com)

21:32 Navrhovaný nový balík sankcií EÚ voči Rusku postihne viac než 1300 ľuďom a firiem, oznámil šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. „Tento zoznam je zameraný na kľúčových predstaviteľov s rozhodovacou právomocou, oligarchov, vysokých vojenských predstaviteľov a propagandistov zodpovedných za narúšanie územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedol Borrell.

Nový sankčný zoznam bol podľa neho pripravený v reakcii na ruské „provokácie“, ako označil mobilizáciu vojakov a „fingované“ referendá na okupovaných územiach Ukrajiny.

Reštriktívne opatrenia sa budú týkať tých, ktorí podporujú ruskú inváziu, pomáhajú jej alebo z nej profitujú, ako aj ľudí zapojených do okupácie a nelegálnej anexie ukrajinského územia. Majú k nim patriť aj vysokopostavení predstavitelia ruského ministerstva obrany – vrátane ministra Sergeja Šojgua.

EÚ sa zameriava aj na šíriteľov dezinformácií o vojne na Ukrajine, doplnil Borrell. Cieľom by mohli byť aj neruské subjekty podieľajúce sa na obchádzaní sankcií. Návrh v poradí ôsmeho balíka sankcií EÚ voči Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu, v stredu zverejnila Európska komisia. Na schválenie treba súhlas všetkých 27 členov Únie. (ap, tasr, cnn.com)

19:17 Spojené štáty oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu vo forme zbraní a zásob v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Nová pomoc má ukrajinskú armádu posilniť v strednodobom a dlhodobom horizonte.

Balík objednávok pre amerických vojenských dodávateľov zahŕňa raketové systémy HIMARS a muníciu, systémy na likvidáciu dronov, radary a obrnené vozidlá, uvádza sa v oznámení amerického ministerstva obrany. (tasr/afp)

19:17 Európska komisia v stredu oznámila, že v rámci programu MSCA4Ukraine bolo otvorené nové kolo podávania prihlášok na pomoc výskumným pracovníkom vysídleným z Ukrajiny. Z Bruselu o tom informuje spravodajca TASR. Z celkového rozpočtu 25 miliónov eur sa z programu MSCA4Ukraine poskytnú štipendiá pre doktorandských a postdoktorandských výskumníkov.

Hostiteľské organizácie a výskumníci získajú podrobnejšie informácie na webovej stránke MSCA4Ukraine. Informačný deň pre potenciálne hostiteľské organizácie bude 6. októbra. Žiadosti sa budú preskúmavať až do vyčerpania dostupných finančných prostriedkov.

Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová uviedla, že vďaka tejto výzve EÚ vie pomôcť talentovaným ukrajinským vedcom, zvlášť tým, ktorí museli utiecť pred ruskou inváziou.

18:42 Štrnásť ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu munície v juhoruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. V stredu o tom na sociálnej sieti Telegram informoval oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

„Explózia munície spôsobená ľudským zlyhaním nastala vo Valujskom okrese. Štrnásť ľudí utrpelo zranenia rôzneho stupňa závažnosti. Je im poskytovaná všetka potrebná lekárska pomoc. Na mieste sú pohotovostné služby a prípad vyšetrujú,“ uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti. (tasr)

18:20 Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov Spojených štátov, aby z dôvodu vyhlásenej mobilizácie okamžite opustili Rusko. „Občania USA by nemali cestovať do Ruska a tí, ktorí tam žijú alebo sa tam nachádzajú, by mali Rusko okamžite opustiť,“ kým ešte je možnosť cestovať komerčnými linkami, uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva.

Veľvyslanectvo USA v Moskve súčasne vyjadrilo obavy, že ruské úrady nemusia uznať dvojaké občianstvo Ruska a Spojených štátov. Ľuďom s takýmito dokladmi by pritom mohli odoprieť prístup ku konzulárnej pomoci amerického zastupiteľského úradu, zabrániť im opustiť Rusko a povolať ich na vojenskú službu.

Ambasáda tiež občanom USA pripomenula: „V Rusku nie je zaručené právo na pokojné zhromažďovanie ani sloboda prejavu“. (tasr/bbc)

17:59 Úrady v ruskej autonómnej republike Severné Osetsko, ktoré hraničí z Gruzínskom, v stredu obmedzili vjazd áut do tohto regiónu. Vyvolala to snaha tisícov ľudí odísť do Gruzínska a vyhnúť sa tak mobilizácii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Šéf regionálnej samosprávy Sergej Meňajlo vyhlásil v autonómnej republike stav „vysokej pohotovosti“ a „obmedzil vstup automobilov do Severného Osetska“. Podľa nových pravidiel sem majú povolený vjazd iba osobné autá, ktoré sú zaevidované v Severnom Osetsku, v susednej gruzínskej odštiepeneckej republike Južné Osetsko alebo v samotnom v Gruzínsku.

zväčšiť Na satelitnej snímke americkej spoločnosti... Foto: TASR/AP
Rusko Gruzínsko hranica autá mobilizícia Na satelitnej snímke americkej spoločnosti Maxar Technologies dlhý rad nákladných vozidiel a osobných áut čakajúcich na prekročenie hraníc z Ruska do susedného Gruzínska cez kontrolné stanovište Verchnyj Lars 25. septembra 2022.

17:47 Ukrajinská armáda dosiahla ďalšie územné zisky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na geolokalizované videá na sociálnych sieťach a správy ruského vojenského blogera v tejto oblasti.

Videá na sociálnych sieťach zobrazovali ukrajinské jednotky, ako vztyčujú štátnu vlajku v meste Novoselivka a geolokované video ukazuje ukrajinské vojenské vozidlá, ktoré sa pohybujú cez neďaleký okres Zelena Dolyna. „Ozbrojené sily Ukrajiny, 81. brigáda spolu s Národnou gardou Ukrajiny, dnes oslobodili obec Novoselivka,“ uviedol vo videu jeden z vojakov.

Tieto územné zisky naznačujú, že časť územia stále držaného proruskými silami v meste Lymaň a jeho okolí je vystavená väčšiemu riziku obkľúčenia. Ukrajinci už kontrolujú územie na západ a juh od mesta a teraz postupujú na sever od neho.

Ruský vojenský bloger Semion Pegov z dediny Torske neďaleko Lymaňu informoval, že situácia je každým dňom napätejšia. Pegov vo videoreportáži uviedol, že v utorok večer skupiny ukrajinských jednotiek podnikli prieskumné útoky v oblasti.

Ak by ukrajinské jednotky dobyli Torske, neznámy počet proruských jednotiek, najmä zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky, by bol v meste Lymaň prakticky odrezaný. (sita)

17:28 Na falošnom referende v Rusmi okupovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti sa zúčastnilo len 0,5 % obyvateľov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol legitímny starosta Melitopoľa Ivan Fedorov.

„Ďakujem Melitopoľčanom za ich vytrvalý odpor voči nepriateľovi. Žiadny civilizovaný štát neuznáva prevedenie ani výsledky falošného referenda,“ vyhlásil Fedorov. Občanov ubezpečil, že ukrajinská vláda bude naďalej vyplácať dôchodky obyvateľom dočasne okupovaných území, mzdy štátnym zamestnancom a poskytovať všetky sociálne istoty.

Fedorov poznamenal, že na špeciálne zriadenú e-mailovú adresu dostávajú od občanov informácie o zradcoch a úrady tak poznajú mená všetkých kolaborantov. „Nikto z nich sa nevyhne zodpovednosti,“ povedal. (sita)

17:05 Európska komisia predložila návrh ďalšieho súboru sankcií voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Zahŕňa okrem iného právny základ pre cenový strop na dovoz ropy, ako aj ďalšie dovozné obmedzenia v hodnote sedem miliárd eur, oznámila v stredu predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. O návrhu teraz budú rokovať členské štáty EÚ, rozhodnúť musia jednomyseľne.

EÚ leyenová borrell Čítajte viac Eurokomisia navrhuje ďalšie sankcie voči Rusku vrátane stropu na ceny ropy

16:45 Ukrajina dostala 500 miliónov eur v rámci rozpočtovej podpory Európskej únie na podporu riešení bývania, vzdelávania a zlepšenia potravinovej bezpečnosti. Ako referuje web Európskej komisie, počas stredajšej návštevy v Kyjive o vyplatení tejto sumy informoval eurokomisár pre rozšírenie Európskej únie a susedskú politiku Olivér Várhelyi.

Ten sa v ukrajinskej metropole stretne s predstaviteľmi vlády, aby prediskutovali podporu EÚ a reformy uvedené v stanovisku Komisie k žiadosti Ukrajiny o členstvo. „Ukrajina má náš najvyšší rešpekt za to, že bojuje za nezávislosť a demokraciu a zároveň pracuje na reformách, aby napredovala na svojej ceste do EÚ. Teší ma, že štatút kandidátskej krajiny už vytvoril pozitívny reformný impulz, najmä v oblasti boja proti korupcii a reformy súdnictva,“ povedal.

Komisár počas svojho pobytu navštívi aj projekty financované Európskou úniou, stretne sa s miestnymi obyvateľmi a bude sa podieľať na rozdeľovaní vecnej pomoci pre vysídlené obyvateľstvo na Ukrajine. Várhelyi sa stretne aj so zástupcami národnostných menšín. (tasr)

16:35 Srbsko neuzná výsledky referend v štyroch ukrajinských oblastiach okupovaných ruskou armádou. V stredu to vyhlásil srbský prezident Aleksandar Vučič. Belehrad má pritom s Moskvou blízke vzťahy.

„Srbsko… neuzná (tieto referendá), pretože dodržiava medzinárodné právo, Chartu Organizácie Spojených národov a rezolúcie OSN,“ uviedol Vučič pre novinárov.

Referendá o pripojení ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka tohto týždňa. Proruskí predstavitelia v uvedených regiónoch v utorok večer po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia rozhodli o pripojení oblastí k Rusku. Západné krajiny však už vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované referendá na Ukrajine neuznajú. (tasr/reuters)

16:02 Ukrajina dostáva zo zahraničia veľa zbraní, ale mohlo by ich byť ešte viac. Kyjev však naráža na neochotu Izraela a Nemecka. Ich vyspelá vojenská technika by určite pomohla ukrajinskej armáde v boji proti ruským vojakom, no napadnutý štát sa stretáva s odmietaním a s otáľaním.

Volodymyr Zelenskyj, Izium Čítajte viac Zelenskyj hromží na Izrael. Hnev padá aj na Nemecko

15:51 Kremeľ vyhlásil, že tzv. špeciálna vojenská operácia na Ukrajine musí pokračovať minimálne dovtedy, kým nebude dobyté celé územie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ako informovala agentúra Reuters, v rozhovore s novinármi to uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) ovláda iba časť územia, na ktoré si robí nárok. „Preto treba prinajmenšom oslobodiť celé územie DĽR,“ Povedal Peskov.

Túto odštiepeneckú entitu podporuje Rusko v boji proti Ukrajine od roku 2014. Aj inváziu na Ukrajine Moskva zdôvodňuje snahou chrániť ruskojazyčných obyvateľov Donbasu pred „genocídou“ zo strany Kyjeva. Ukrajina aj západné krajiny to považujú za zámienku, aby Moskva mohla zabrať územie iného štátu v imperiálnom štý­le.

Hoci Rusko a jeho separatistickí spojenci ovládajú takmer celú Luhanskú oblasť, ktorá tvorí druhú polovicu Donbasu, v Doneckej oblasti ovládajú len asi 60 percent územia, vysvetlil Reuters. (tasr)

15:10 Ruské úrady nebudú vydávať cestovné pasy tým ruským občanom, ktorí boli mobilizovaní do armády. Uvádza sa to v oznámení zverejnenom v stredu na vládnom informačnom portáli. K jeho zverejneniu došlo v čase, keď v Rusku narastajú obavy, že možnosti cestovania budú pre mobilizáciu alebo uzavretie hraníc obmedzené.

Rusko od vyhlásenia tzv. čiastočnej mobilizácie zažíva útek desiatok tisíc ľudí, ktorí sa chcú takto vyhnúť povolaniu do armády a nasadeniu do bojov na Ukrajine. „Ak je občan povolaný na vojenskú službu alebo dostal povolávací rozkaz (na mobilizáciu), pas mu nebude vydaný,“ spresnil vládny portál na svojej webovej stránke.

V iných prípadoch neplatia žiadne obmedzenia na vydávanie pasov potrebných na vycestovanie do zahraničia. Vládny portál tiež uviedol, že muži, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť, môžu vycestovať do zahraničia aj v čase, keď je v Rusku vyhlásená tzv. čiastočná mobilizácia. (tasr)

14:40 Dokumentaristka a novinárka Julija Višnevecká, pracujúcu pre ruskú sekciu rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL), bola za účasť na nepovolenom zhromaždení proti mobilizácii odsúdená na päť dní väzenia. V stredu o tom informovala stanica RFE/RL.

Višneveckú zadržali 26. septembra v dagestanskej metropole Machačkala, kde monitorovala protesty proti mobilizácii do ruskej armády, ktorú 21. septembra vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Novinárka sa pred súdom bránila, že na protestné zhromaždenie v pondelok prišla na pokyn z redakcie, aby zistila názor občanov na mobilizáciu. Polícia ju však – podobne ako aj ďalších novinárov – zadržala a previezla na policajnú stanicu. Mnohým zo zadržaných policajti zobrali mobilné telefóny a dlho im neumožňovali stretnúť sa advokátom. (tasr)

13:14 Proruský líder odštiepeneckej ukrajinskej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik v stredu oficiálne požiadal ruského prezidenta Putina o anektovanie tohto územia na základe výsledkov „referenda“ o pričlenení k Ruskej federácii. Krátko po vyhlásení Pasečnika nasledovala rovnaká žiadosť od Moskvou dosadeného lídra Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimira Salda.

Ukrajina Rusko pseudoreferendá Leonid Pasečnik Čítajte viac Lídri troch okupovaných území Ukrajiny požiadali o pripojenie k Rusku

12:06 Rakúsko v stredu ostro odsúdilo realizáciu tzv. referend v štyroch okupovaných oblastiach na juhu a východe Ukrajiny, ktoré majú Moskve slúžiť na odôvodnenie anexie týchto území k Ruskej federácii.

Tieto referendá sú „ďalším vážnym útokom voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny“, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni. Rakúsko preto, samozrejme, neuzná tieto údajné referendá, ktoré porušujú medzinárodné právo, ako ani anexiu ukrajinských území Moskvou.

Ministerstvo napísalo, že Rusko naďalej eskaluje vojenský konflikt na Ukrajine „násilným pokusom o rusifikáciu Ukrajiny, neprijateľnými jadrovými hrozbami a vyhlásením čiastočnej mobilizácie z minulého týždňa“.

Nedostatok potravín a celosvetovo stúpajúce ceny energií sú priamymi následkami ruskej útočnej vojny a „sú vedome posilňované nezodpovedným a cynickým konaním Ruskej federácie“, uviedol rakúsky rezort diplomacie. (tasr,apa)

11:28 Vlády Bulharska a Poľska vyzývajú svojich občanov, ktorí sa nachádzajú v Ruskej federácii, aby jej územie urýchlene opustili.

Na svojom webe o tom informoval britský denník The Guardian, ktorý dodal, že táto výzva môže súvisieť s predpokladom, že prekračovanie ruských hraníc bude oveľa ťažšie, keďže z Ruska pred mobilizáciou uteká stále viac ľudí. V súvislosti s povolávaním rezervistov sa v Rusku aj čoraz viac špekuluje o úplnom uzavretí hraníc so susednými štátmi.

Ministerstvo zahraničných vecí Bulharskej republiky v utorok vo svojom vyhlásení uviedlo, že vyzýva občanov, aby sa zdržali ciest do Ruskej federácie a tým bulharským občanom, ktorí v Rusku sú, odporučilo, aby zvážili možnosť rýchleho odchodu s využitím v súčasnosti dostupných dopravných prostriedkov.

Podobné vyhlásenie vydalo aj poľské ministerstvo zahraničných vecí, informovala poľská televízia TVP, ktorá uviedla, že lety s Ruskom boli pozastavené.

10:35 Ukrajina vyzvala Západ, aby „značne“ posilnil vojenskú pomoc pre Kyjev a zvýšil tlak na Rusko.

„Ukrajina vyzýva EÚ, NATO a skupinu G7, aby okamžite a výrazne zvýšili tlak na Rusko vrátane zavedenia prísnych sankcií a značne posilnili svoju vojenskú pomoc pre Ukrajinu,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Kyjeve.

Ministerstvo konkrétne apelovalo na dodávky „tankov, bojových lietadiel, obrnených vozidiel, delostrelectva s dlhým doletom a protilietadlovej a protiraketovej obrany“.

10:30 V Afganistane vládnuce fundamentalistické hnutie Taliban podpísalo s Ruskom predbežnú dohodu o dodávkach benzínu, nafty, plynu a pšenice, pre Reuters to uviedol afganský minister obchodu a priemyslu Núruddín Azízí.

Azízí uviedol, že jeho ministerstvo pracuje na diverzifikácii obchodných partnerov a že Rusko ponúklo súčasnej afganskej vláde zľavu z priemerných svetových cien komodít.

Tento krok, ktorý je prvou známou významnou medzinárodnou ekonomickou dohodou uzavretou Talibanom od jeho návratu k moci pred viac ako rokom, by mohol pomôcť zmierniť izoláciu islamistického hnutia, ktorá ho účinne odrezala od svetového bankového systému.

Podľa Reuters Azízí informoval, že v rámci dohody bude Rusko ročne dodávať približne milión ton benzínu, milión ton nafty, 500 000 ton skvapalneného ropného plynu (LPG) a dva milióny ton pšenice.

10:15 Ukrajinské sily posilňujú svoje pozície pri meste Lyman v Doneckej oblasti, v okolí mesta pokračujú prudké boje. V správe k situácii na bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa britskej vojenskej rozviedky ukrajinské jednotky pomaly postupujú najmenej na dvoch osiach východne od riek Oskil a Siverskyj (Severný) Donec v Charkovskej oblasti, zatiaľ čo Rusko na východe Ukrajiny posilňuje obranu.

Ukrajinská armáda sa podľa ruských zdrojov ISW blíži k úplnému odstrihnutiu ruských síl od zásobovania pri meste Lyman a snaží sa ruské jednotky obkľúčiť. V predchádzajúcich dvoch dňoch kyjevské sily prevzali kontrolu nad niekoľkými dedinami severne a severozápadne od Lymanu.

V uplynulých dňoch ukrajinské sily upevnili pozície na východnom brehu Oskilu, uvádzajú ISW aj Londýn. Boje pokračujú aj na juhu Ukrajiny, v Chersonskej oblasti, kde sa spoločne s ďalšími časťami ukrajinského územia konalo od minulého týždňa hlasovanie, ktoré Moskva označuje za referendum o pripojení k Rusku.

10:10 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (27. 9.) na Slovensko 2 565 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 145 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2 630 osôb.

10:00 Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) v najbližších dňoch zverejní pokyny pre obyvateľstvo pre prípad použitia jadrových zbraní. Britská stanica BBC s odvolaním sa na magazín Politico píše, že pre USA bude ťažké predpovedať možný ruský úder taktickými jadrovými zbraňami.

Ruskí vojak Ruskí okupanti / Záporožská jadrová elektráreň / Čítajte viac Kyjev pripravuje pokyny pre prípad jadrového útoku. Pre USA bude ťažké ruský úder predpovedať

9:45 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že záložníci povolaní v rámci mobilizácie v Kaliningradskej oblasti začali bojový výcvik na základni ruskej Baltskej flotily.

Ministerstvo na svojom účte na platforme Telegram uviedlo, že všetci mobilizovaní záložníci dokážu strieľať z malých zbraní. „Občania povolaní zo zálohy si navyše obnovujú zručnosti v oblasti obsluhy a údržby zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky,“ priblížil rezort obrany v Moskve.

Ministerstvo dodalo, že sa uskutočnili aj kurzy na zvýšenie palebných schopností vojakov a prípravu vojenského personálu na „sebavedomé akcie na bojisku“.

9:30 Obe septembrové zásielky paliva pre atómovú elektráreň v Paksi boli dovezené do Maďarska, druhá zásielka dorazila do elektrárne v stredu ráno. Uviedla to agentúra MTI s odvolaním sa na vyjadrenie ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Pétera Szijjártóa.

Ruský výrobca riešil prevoz letecky, pričom let smeroval miernou okľukou cez baltský a severoeurópsky vzdušný priestor, dodal šéf maďarskej diplomacie.

9:20 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell odsúdil „nezákonné“ hlasovania o anexii, ktoré Rusko uskutočnilo v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny, a „sfalšované“ výsledky týchto tzv. referend.

„EÚ odsudzuje konanie nezákonných referend' a ich sfalšované výsledky,“ uviedol Borrell vo vyhlásení zverejnenom na platforme Twitter.

Podľa Borrella ide o ďalšie porušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny „na pozadí systematického porušovania ľudských práv.“

9:10 Ruskí predstavitelia pripravujú „podmienky pre násilnú mobilizáciu alebo odvedenie ukrajinských civilistov“ z okupovaných území Ukrajiny, ktoré sa zrejme Moskva chystá čoskoro anektovať. Uviedol to v stredu v najnovšej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj podľa ISW už v utorok 27. septembra hovoril o tom, že ruskí predstavitelia preverujú zoznamy absolventov lekárskej fakulty v Luhansku, aby mohli násilne mobilizovať lekárov na pomoc ruským jednotkám.

Inštitút pre prieskum vojny tiež spomenul tvrdenia, podľa ktorých ruské jednotky údajne vysielajú nedávno mobilizovaných mužov bez vojenského výcviku na frontové línie v ukrajinskej Chersonskej a Charkovskej oblasti.

9:00 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že postoj jeho krajiny ohľadom Ruskom okupovaných oblastí na Ukrajine, kde sa v uplynulých dňoch konali „referendá“ o pričlenení k Ruskej federácii, zostane nezmenený.

„Nebudeme akceptovať výsledky týchto podvodných referend a Ukrajinu budeme naďalej podporovať rovnako intenzívne,“ povedal Scholz pre stredajšie vydanie novín Neue Osnabrücker Zeitung.

Ohľadom v Nemecku kontroverznej témy dodávok zbraní na Ukrajinu Scholz obhajoval postoj, že Kyjev okamžite dostane bojové tanky sovietskej výroby a bojové vozidlá pechoty od iných členských štátov NATO. Ich zásoby zbraní následne Nemecko a ďalšie krajiny v rámci tzv. cirkulárnej výmeny postupne doplnia západným vybavením.

„Nemecko podporuje Ukrajinu ako najlepšie dokáže a zároveň robí všetko pre to, aby zabránilo priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom,“ uviedol Scholz.

8:20 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa začal výcvik záložníkov mobilizovaných v Kaliningradskej oblasti.

7:55 Spojené štáty sú pripravené pomôcť európskym spojencom v oblasti energetickej bezpečnosti po tom, ako sa na plynovodoch Nord Stream zistili úniky plynu. Uviedli tiež, že analyzujú informácie, či ide o dôsledok útoku alebo nejaký druh sabotáže.

Podľa agentúry AFP sa takto vyjadril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý dodal: „Ak sa to potvrdí, zjavne to nie je v záujme nikoho.“

Podľa Blinkena tieto úniky nebudú mať významný vplyv na energetickú odolnosť Európy. Za rozhodujúci faktor označil to, že sa pracuje na riešení energetickej bezpečnosti pre Európu a „v tejto súvislosti aj pre celý svet, a to tak krátkodobo, ako aj dlhodobo.“

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Nord Streamy sú už mimo hry. Von der Leyenová hovorí o sabotáži, Sikorski ďakuje USA

7:35 Ministri zodpovední za energetiku z 15 členských krajín EÚ, vrátane ministra hospodárstva SR Karela Hirmana, zaslali v utorok večer otvorený list eurokomisárke pre energetiku Kadri Simsonovej, v ktorom ju v snahe riešiť súčasnú energetickú krízu vyzvali na zastropovanie veľkoobchodnej ceny zemného plynu.

Hirman Čítajte viac Hirman a 14 ministrov píše do Bruselu list. Treba vyriešiť najdôležitejší problém: plyn

7:10 „Výsledky sú jasné. Vitajte doma, v Rusku!“ napísal v noci na dnes na Telegrame bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom ruskej bezpečnostnej ra­dy.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne monitoruje rôzne voľby, už skôr uviedla, že výsledky terajšieho hlasovania nebudú z právneho hľadiska platné, pretože akcia je v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom, koná sa v oblastiach, kde nie je bezpečné, a nezúčastňujú sa na nej nezávislí pozorovatelia.

7:05 Kanadský premiér Justin Trudeau vyhlásil, že kvôli „podvodným referendám“ mieni prikročiť k novým sankciám a Ottawa nikdy neuzná výsledky hlasovania ani ruský pokus o nezákonnú anexiu ukrajinských území, napísal Reuters.

6:55 Spojené štáty pripravujú novú vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických činiteľov, podľa ktorých Washington bude informovať o novom balíku pomoci Kyjevu v najbližších dňoch.

Pomoc zahŕňa raketomety HIMARS, muníciu, systémy obrany proti bezpilotným lietadlám a radarové systémy spoločne s náhradnými dielmi, výcvikom a technickou podporou, uviedol nemenovaný zdroj informovaný o plánoch Washingtonu.

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach

Video

6:35 OSN opätovne potvrdila svoj záväzok rešpektovať „územnú celistvosť“ Ukrajiny. Stalo sa tak po tom, ako začali prichádzať správy o predbežných výsledkoch hlasovania o pripojení k Rusku v štyroch okupovaných ukrajinských regiónoch. Západné krajiny vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované referendá na Ukrajine neuznajú.

„OSN je naďalej plne odhodlaná podporovať suverenitu, jednotu, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc,“ uviedla námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti a budovanie mieru Rosemary DiCarlová na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyhlásila, že Spojené štáty majú v úmysle predložiť rezolúciu odsudzujúcu „takzvané referendá“, ktorá vyzýva členské štáty, aby „neuznali žiadny zmenený štatút Ukrajiny a zaväzuje Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny“.

„Ruské takzvané referendá, pokiaľ budú akceptované, otvoria Pandorinu skrinku, ktorú nebudeme môcť zavrieť,“ varovala.

6:30 Ukrajina sa nenechá vykoľajiť žiadnymi jadrovými vyhrážkami Moskvy ani hlasovaniami o pripojení ukrajinských území k Rusku a bude ďalej pokračovať v pláne na získanie všetkých svojich okupovaných oblastí, pre tlačovú agentúru Reuters to povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak.

Uviedol, že svetové jadrové veľmoci musia Rusko varovať, že akékoľvek použitie strategických alebo taktických jadrových zbraní na Ukrajine sa stretne s reálnou, hmatateľnou akciou. Poradca dodal, že Kyjev nemá technológie na to, aby samotný reagoval symetricky.

„Bez ohľadu na to budeme ďalej pokračovať v práci na deokupovaní svojho územia,“ povedal pre Reuters.

6:23 Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), ktorá zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách v Taliansku, ubezpečila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o plnej podpore zo strany svojej nastupujúcej vlády. Informovala o tom v noci na stredu agentúra DPA.

„Na našu lojálnu podporu slobody pre ukrajinský ľud sa môžete spoľahnúť. Zostaňte silní a zachovajte si pevnú vieru!“ uviedla Meloniová, ktorá sa chystá postaviť na čelo prvej talianskej vlády pod vedením krajnej pravice od druhej svetovej vojny. Zelenskyj zablahoželal Meloniovej k úspechu vo voľbách prostredníctvom tvítu a poďakoval Taliansku za jeho pomoc pre Ukrajinu.

Strana FdI získala v predčasných parlamentných voľbách 26 percent hlasov voličov a ňou vedená centristicko-pravicová koalícia bude mať v parlamente jasnú väčšinu. Stredoľavá Demokratická strana (PD) získala podporu 19 percent voličov. Meloniová sa ešte pred voľbami zaviazala pokračovať v podpore Ukrajiny. Na túto tému však nemali rovnaký názor jej spojenci z pravicového bloku – líder strany Liga (LSP) Matteo Salvini a predseda strany Vpred Taliansko (FI) Silvio Berlusconi.

6:11 Proruské úrady vyhlásili, že všetky okupované regióny, kde sa narýchlo zorganizované hlasovania konali, sa vyslovili za pripojenie k Rusku. Hlasovalo sa v Moskvou ovládaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, ku ktorej boli pripojené menšie obsadené časti ďalších ukrajinských oblastí, a v samozvaných proruských útvaroch – Doneckej ľudovej republike (DNR) a Luhanskej ľudovej republike (LNR).

LNR, DNR a úrady okupovanej časti Záporožskej oblasti oznámili takmer stopercentnú podporu pripojenia k Rusku, zatiaľ čo úrady obsadenej časti Chersonskej oblasti z nejakého dôvodu hlásia skromnejší výsledok 87,05 percenta pre tento krok, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Ruská agentúra TASS píše, že podľa sčítania 100 percent volebných lístkov hlasovalo v Záporožskej oblasti za pripojenie k Ruskej federácii 93,11 percenta ľudí, v LNR 98,42 percenta osôb a v DNR ich bolo za tento krok 99,23 percenta.

Päťdňové hlasovanie, o ktorých konaní proruské úrady informovali len pred týždňom, opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Moskvou ovládané oblasti navyše v uplynulých mesiacoch kvôli vojne opustila značná časť ich obyvateľov.

Západné krajiny aj Kyjev hlasovanie ani jeho výsledok neuznávajú, celá akcia je podľa nich propaganda a nelegálny podvrh s cieľom umožniť Moskve anektovať násilne obsadené územia. Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová uviedla, že USA predložia Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu odsudzujúcu hlasovania, ktoré označila za fingované. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia podľa Reuters tvrdil, že hlasovanie bolo transparentné a v súlade s volebnými normami.

6:00 Ukrajina bude „brániť“ svojich občanov v okupovaných oblastiach, kde ich drvivá väčšina podľa proruských úradov hlasovala za pripojenie k Rusku. V utorok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP. Zároveň uviedol, že čoskoro možno očakávať dobré správy z frontu, ale podrobnosti nepovedal.

„Budeme konať, aby sme ochránili našich občanov v Chersonskej a Záporožskej oblasti, na Donbase, v momentálne okupovaných oblastiach Charkovskej oblasti a na Kryme,“ uviedol Zelenskyj vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. „Túto frašku na okupovanom území nemožno nazvať ani imitáciou referenda,“ povedal.

Zelenskyj predtým vo svojom nečakanom prejave k účastníkom zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN prostredníctvom videokonferencie povedal, že Ukrajina po hlasovaniach už nebude môcť rokovať s Ruskom.

„Uznanie pseudoreferenda zo strany Ruska za ‚normálne‘, realizácia takzvaného krymského scenára a ďalší pokus o anektovanie ukrajinského územia znamená, že so (súčasným) ruským prezidentom sa nie je o čom baviť,“ povedal.

„Rusko pred očami celého sveta vedie na okupovanom území Ukrajiny otvorenú frašku zvanú ‚referendum‘,“ povedal Zelenskyj a dodal, že „údajné výsledky pseudoreferend boli už vopred určené“.

Proruskí predstavitelia v štyroch okupovaných ukrajinských regiónoch v utorok neskoro večer po sčítaní všetkých hlasov uviedli, že ich obyvatelia v referende rozhodli o pripojení oblasti k Rusku. Západné krajiny vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované referendá na Ukrajine neuznajú.

Referendá sa konali od piatka do utorka v štyroch ukrajinských regiónoch, ktoré obsadila ruská armáda – v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Tieto oblasti tvoria asi 15 percent ukrajinského územia.

Podľa agentúry AP tento „vopred určený výsledok“ znamená novú fázu v sedem mesiacov trvajúcom konflikte na Ukrajine. Očakáva sa, že výsledok v referendách bude Rusku slúžiť ako zámienka na anexiu spomínaných oblastí.

Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, bude zrejme posudzovať žiadosti nových oblastí o pripojení k Rusku už 4. októbra, uviedla v utorok jej predsedníčka Valentina Matvijenková.

Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu z roku 2014 o pripojení Krymského polostrova k Rusku.

5:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok nečakane vystúpil cez video v Bezpečnostnej rade OSN. Rusko porušuje medzinárodné právo, prehlbuje konflikt a je len otázkou času, kedy Moskva zničí poslednú fungujúcu medzinárodnú inštitúciu, povedal Zelenskyj s odvolaním sa na zhromaždenie, ku ktorému sa obracal. OSN prejav naživo prenášala na svojich stránkach.

Zelenskyj spomenul podľa neho päť hlavných dôkazov o ruskom porušovaní medzinárodného práva. Patrí medzi ne ignorovanie správ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o dianí v Záporožskej jadrovej elektrárni a „jadrové vydieranie“, povedal Zelenskyj s odvolaním sa na nedávne výroky ruských predstaviteľov, že Moskva je pripravená použiť všetky dostupné zbrane.

„Pred týždňom som predstavil plán na dosiahnutie mieru, pričom Moskva reagovala mobilizáciou, ktorá sa navyše sústreďuje na odľahlé oblasti alebo Krym,“ uviedol prezident. Štvrtým dôkazom sú podľa neho „takzvané referendá“ o pripojení ovládaných území k Rusku. „Ľudia musia vypĺňať papiere so zbraňou pri hlave,“ povedal o medzinárodne neuznávanom hlasovaní, ktoré dnes skončilo v Ruskom ovládaných častiach Ukrajiny.

Posledným a najviditeľnejším dôkazom je snaha o pripojenie okupovaných území k Rusku a mobilizáciu tamojších obyvateľov, ktorých chce Moskva poslať bojovať proti ich vlasti, Ukrajine, dodal Zelenskyj.

Bezprostredne pred Zelenského prejavom námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti na zasadnutí Bezpečnostnej rady zopakoval, že OSN podporuje „územnú celistvosť Ukrajiny“ v rámci jej „uznaných hraníc“, uviedla AFP.

© Autorské práva vyhradené

860 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine