Lídri troch okupovaných území Ukrajiny požiadali o pripojenie k Rusku

Ruský parlament bude o anexii ukrajinských území rozhodovať na budúci týždeň. Ľudové hlasovania na štyroch Ruskom okupovaných územiach sa konali od piatka do utorka.

28.09.2022 13:11 , aktualizované: 17:56
Ukrajina Rusko pseudoreferendá Leonid Pasečnik Foto:
Líder Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik hovorí o výsledkoch referenda o pripojení samozvanej LĽR k Rusku.
debata (196)

Proruský líder odštiepeneckej ukrajinskej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik v stredu oficiálne požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o anektovanie tohto územia na základe výsledkov „referenda“ o pričlenení k Ruskej federácii. Informovali o tom agentúry AFP a TASS.

"Drahý Vladimir Vladimirovii, píšem vám v mene obyvateľov Luhanskej oblasti! (…) Žiadam vás, aby ste zvážili otázku pripojenia Luhanskej ľudovej republiky k Rusku, "uviedol Pasečnik vo vyhlásení zverejnenom v miestnych médiách a na telegrame. Podľa neho je pripojenie k Ruskej federácii snom obyvateľov regiónu.

Krátko po vyhlásení Pasečnika nasledovala rovnaká žiadosť od Moskvou dosadeného lídra Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimira Salda.

„V Chersonskej oblasti sa konalo referendum o pripojení k Ruskej federácii, v ktorom sa vyše 87 percent obyvateľov nášho regiónu vyslovilo za znovuzjednotenie so svojou historickou vlasťou,“ napísal Saldo a zdôraznil, že sa hlasovanie konalo v súlade so všeobecne uznávanými princípmi a normami medzinárodného práva. „Žiadam prezidenta Ruskej federácie Vladimira Vladimiroviča Putina, aby Chersonskú oblasť prijal ako súčasť Ruskej federácie,“ píše sa v žiadosti.

Ursula von der Leyenová Čítajte aj Nord Streamy sú už mimo hry. Von der Leyenová hovorí o sabotáži, Sikorski ďakuje USA

Putinova oficiálna výzva na pripojenie sa k Rusku aj šéf proruskej správy Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny Jevgenij Balickij. ten v dokumente zdôraznil, že ľudia sa referende v rozhodli zjednotiť „so svojou rodnou vlasťou – Ruskom“.

Chersonskú oblasť čiastočne obsadili ruské jednotky po začiatku vojenskej ofenzívy, ktorú Moskva spustila 24. februára, a boje v tomto regióne stále pokračujú. Časti Luhanskej oblasti ovládajú Kremľom podporovaní separatisti už od roku 2014 a v súčasnosti je – dôsledku ruskej vojenskej agresie – už takmer celá pod kontrolou Moskvy.

Poslanci budú rozhodovať na budúci týždeň

Poslanci dolnej a hornej komory ruského parlamentu budú o anexii štyroch okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny, kde sa v uplynulých dňoch konali referendá o pričlení k Rusku, rozhodovať budúci pondelok a utorok.

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin v stredu podľa agentúry TASS uviedol, že dolná komora pozmenila svoj termínový kalendár a počas pondelka a utorka sa jej členovia zídu na plenárnom zasadnutí.

Valentina Matvijenková, predsedníčka hornej komory ruského parlamentu, už skôr ohlásila, že Rada federácie bude rozhodovať o pripojení Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku na svojom pravidelnom utorkovom zasadnutí.

Rusko, Ukrajina, vojna, pas, billboard Čítajte viac Kremeľ zrejme začiatkom októbra ohlási anexiu okupovaných území Ukrajiny

DPA pripomína, že dosiaľ sa v médiách písalo, že ruský prezident Putin by mohol anexiu uvedených regiónov k Rusku oficiálne ohlásiť už tento piatok počas prejavu v oboch komorách parlamentu.

Tzv. referendá o anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka. Proruskí predstavitelia v uvedených regiónoch v utorok večer po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia rozhodli o pripojení k Rusku.

Západné krajiny však už vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované pseudoreferendá na Ukrajine neuznajú.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #samozvaná Luhanská ľudová republika