Eurokomisia navrhuje ďalšie sankcie voči Rusku vrátane stropu na ceny ropy

O návrhu budú rokovať členské štáty Európskej únie, rozhodnúť musia jednomyseľne.

28.09.2022 17:10
EÚ leyenová borrell Foto: ,
Na snímke zľava predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v Bruseli 28. septembra 2022.
debata (7)

Európska komisia (EK) predložila návrh ďalšieho súboru sankcií voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Zahŕňa okrem iného právny základ pre cenový strop na dovoz ropy, ako aj ďalšie dovozné obmedzenia v hodnote sedem miliárd eur, oznámila v stredu predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. O návrhu teraz budú rokovať členské štáty EÚ, rozhodnúť musia jednomyseľne. TASR informácie prevzala od agentúr DPA, Reuters a AP.

Von der Leyenová novinárom povedala, že krajiny EÚ by mali tiež uvaliť sankcie voči predstaviteľom zodpovedným za „fingované referendá“ o pričlenení k Rusku na okupovaných územiach Ukrajiny. Podľa jej slov sú Kremľom zorganizované hlasovania „nelegálnym pokusom o zabratie územia a násilnú zmenu medzinárodných hraníc“.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Nord Streamy sú už mimo hry. Von der Leyenová hovorí o sabotáži, Sikorski ďakuje USA

„Nesúhlasíme s fingovanými referendami a akýmkoľvek anektovaním na Ukrajine a sme rozhodnutí dosiahnuť, aby Kremeľ za túto ďalšiu eskaláciu zaplatil,“ povedala šéfka EK novinárom v Bruseli.

Navrhovaný ôsmy súbor sankcií obsahuje zákaz dovozu ruských produktov, ktorý by mal Moskvu pripraviť o príjmy v odhadovanej výške sedem miliárd eur. Zahŕňa aj ďalšie zákazy vývozu kľúčových technológií používaných v armáde, ako sú výrobky pre leteckú dopravu, elektronické komponenty a špecifické chemické látky.

Okrem toho položí právny základ pre zastropovanie cien ruskej ropy a zakáže občanom EÚ pôsobiť v riadiacich orgánoch ruských štátnych spoločností, priblížila von der Leyenová.

Doterajšie sankcie EÚ zasiahli ruské banky, firmy a sektory vrátane častí citlivého odvetvia energetiky. Únia zmrazila aktíva a zakázala cestovať na svoje územie viac než 1200 ruským predstaviteľom.

Na nových sankciách je však čoraz ťažšie sa dohodnúť, pretože spôsobujú ekonomické škody aj v samotných členských štátoch, ktoré po pandémii covidu zápasia s vysokou infláciou a prudko rastúcimi cenami elektriny a zemného plynu, uviedla AP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #sankcie #Ursula von der Leyenová #vojna na Ukrajine