Pri nehode dvoch ugandských armádnych vrtuľníkov v Kongu a Ugande zomrelo 22 ľudí

Pri haváriách dvoch ugandských armádnych vrtuľníkov v pondelok a v utorok na východe Konga a Ugande zahynulo najmenej 22 ľudí. S odvolaním sa na nemenovaného hovorcu konžskej armády o tom informovala agentúra Reuters. Okolnosti nešťastia ugandská armáda podľa neho neoznámila.

28.09.2022 20:55
debata (1)

Uganda v decembri vyslala do susedného Konga vojakov, aby pomohli v boji proti islamistickej povstaleckej skupine známej ako Zjednotené demokratické sily (ADF).

Ugandské ozbrojené sily okolnosti nehody konžskej strane podľa hovorcu konžskej armády doteraz neoznámili. Hovorca ugandskej armády Felix Kulayigye však potvrdil pád jedného vrtuľníka. „Došlo k úmrtiam, ale v tejto chvíli nemám žiadne ďalšie podrobnosti,“ do­dal.

Ďalší nemenovaný konžský vojenský zdroj uviedol, že prvý vrtuľník havaroval v pondelok nad dedinou Boga v provincii Ituri, zatiaľ čo druhý spadol v oblasti Kabarole na hranici medzi Kongom a Ugandou. Pri prvej havárii podľa zdroja zahynuli traja konžskí vojaci, nespresnil, či boli vo vnútri stroja. Zdroj tiež nechcel udalosť ďalej komentovať s ohľadom na nadchádzajúce rokovania medzi zástupcami Konga a Ugandy.

ADF sa hlási k teroristickej organizácii Islamský štát. Skupinu vytvorili moslimskí rebeli pôvodom z Ugandy, ktorí sa na východe Konga usídlili pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Od roku 2013 skupina vo východnom Kongu, ktoré je bohaté na nerastné suroviny, zabila tisíce civilistov. Milióny ďalších osôb boli v dôsledku konfliktu vysídlené.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #Kongo #Uganda