218. deň: Zelenskyj varoval Rusko pred tvrdou reakciou, ak anektuje ďalšie územie Ukrajiny

Tzv. referendá o pričlenení k Rusku, ktoré Západ označil za pseudohlasovanie, sú podľa slov ukrajinského prezidenta Zelenského "bezcenné a realitu nezmenia". Na piatok zvolal zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

29.09.2022 06:00 , aktualizované: 23:32
Rusko, Ukrajina, Luhansk Foto:
Žena s deťmi prechádza cez ulicu s obrovským plagátom s nápisom "S Ruskom navždy!" v Luhansku v stredu 28. septembra 2022, deň po hlasovaní o pristúpení k Rusku v štyroch regiónoch Ukrajiny ovládaných Moskvou.
debata (614)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 218. deň
  • Štyri okupované oblasti Ukrajiny budú k Rusku pripojené v piatok
  • Pri najnovšom ruskom bombardovaní zomrelo najmenej osem civilistov
  • Rusi pripustili ťažkosti v Lymane, ukrajinské útoky vraj ale odrážajú
  • Ukrajinská armáda už takmer obkľúčila Lyman v Doneckej oblasti
  • Švédska pobrežná hliadka objavila už štvrtý únik z plynovodov Nord Stream
  • USA podľa Bidena nikdy neuznajú územné nároky Ruska na Ukrajine
Video
Predstavenie dronu Hermes 900 StarLiner na švajčiarskej základni v Emmene

23:32 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vyzval svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby podnikol kroky na zníženie napätia na Ukrajine. Zároveň ho požiadal, aby predĺžil dohodu vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Po telefonáte oboch lídrov to uviedla kancelária tureckého prezidenta.

Erdogan citoval aj plány Moskvy pripojiť štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny k Rusku. Turecko s tým nesúhlasí a požiadal Putina, aby dal mierovým rokovaniam ďalšiu šancu, oznámila kancelária tureckého prezidenta.

Platnosť dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovaná OSN a Tureckom vyprší koncom novembra. Predĺžiť ju možno s podporou všetkých zúčastnených strán – Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN.

Obaja lídri hovorili tiež o situácii s plynovodmi Nord Stream v Baltskom mori. Ruský prezident označil úniky z týchto plynovodov za „medzinárodný terorizmus“, uviedol Kremeľ po telefonáte vo vyhlásení. Turecko zdieľa s Ruskom a Ukrajinou námornú hranicu v Čiernom mori a s oboma krajinami udržuje dobré vzťahy. Ankara vyslovila podporu Kyjevu, no zároveň odmieta zaviesť sankcie voči Moskve. (reuters, afp, tasr)

23:09 Viac než 200-tisíc ľudí odišlo do Gruzínska, Kazachstanu a členských krajín EÚ od stredy 21. septembra, keď ruský prezident vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Vyplýva to z údajov zhromaždených z viacerých krajín. Námestník kazašského ministra vnútra v stredu uviedol, že od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie v Rusku pred siedmimi dňami prišlo do Kazachstanu takmer 100-tisíc ruských štátnych občanov.

Ďalších najmenej 53 136 ľudí prekročilo v dňoch 21.-26. septembra hranice na územie Gruzínska. CNN sa odvoláva na údaje gruzínskeho ministerstva pre vnútorné záležitosti z utorka. Takmer 66-tisíc Rusov prišlo za posledný týždeň (19.-25. septembra) na územie EÚ, oznámila v utorok Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). To je o vyše 30 percent viac v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Počty odchodov z Ruska nezahŕňajú údaje z Mongolska a Arménska, kam ruskí občania tiež odchádzajú. K dispozícii nie sú ani oficiálne údaje od ruských úradov za obdobie od 21. septembra, dodáva CNN.

Na základe čiastočnej mobilizácie má byť povolaných 300-tisíc záložníkov ruských ozbrojených síl. Tisíce mužov v brannom veku sa následne rozhodli opustiť Rusko a v desiatkach ruských miest sa konali protesty proti mobilizácii, ktoré polícia rýchlo rozohnala. (tasr. cnn.com)

22:54 Čierna Hora vo štvrtok oznámila, že začala vyšetrovanie nešpecifikovaného počtu osôb podozrivých zo špionáže a vyhostila šiestich ruských diplomatov pre údajné porušenie diplomatických noriem. Ministerstvo zahraničných vecí Čiernej Hory na sociálnej sieti Twitter uviedlo, že nariadilo ruským diplomatom opustiť krajinu „v dôsledku aktivít, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch“.

Denník Pobjeda už skôr informoval, že čiernohorská Agentúra pre národnú bezpečnosť (ANB) a špeciálna prokuratúra zadržali šiestich ruských diplomatov, 30 občanov Ruska s povolením na prechodný pobyt a dvoch Čiernohorcov pre podozrenie z takzvanej špionáže.

Ruské veľvyslanectvo bezprostredne nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o komentár k správe. Hovorca špeciálnej prokuratúry Vukas Radonjič pre Reuters potvrdil, že polícia podnikla niekoľko razí v niekoľkých bytoch a hľadala dôkazy o sprisahaní a špionáži. „Kto bude obvinený a zatknutý“, bude podľa hovorcu zrejmé až po ukončení prehliadok. Koľko podozrivých bolo predvedených na výsluch, však nespresnil.

Čiernohorský premiér Dritan Abazovič na štvrtkovom zasadnutí vlády uviedol, že razie boli pripravené v spolupráci s medzinárodnými partnermi a zamerané na ochranu národnej bezpečnosti. Zodpovedné miesta odmietli poskytnúť o operácii podrobností.

Čierna Hora bola kedysi považovaná za verného spojenca Moskvy, no od roku 2017 je členskou krajinou NATO. Uvalila tiež sankcie na Moskvu pre vojnu na Ukrajine a v prístupovom procese do EÚ je spomedzi krajín západného Balkánu najďalej. (reuters, tasr)

22:03 Dosluhujúci taliansky premiér Mario Draghi dostane od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jedno z najprestížnejších ukrajinských vyznamenaní. Vo štvrtok to uviedla kancelária talianskeho premiéra po Draghiho po telefonáte so Zelenským.

Draghi ukrajinskému prezidentovi povedal, že je „poctený a dojatý“ udelením Rádu kniežaťa Jaroslava Múdreho prvého stupňa a rád ho prevezme od Zelenského v Kyjeve, uviedla kancelária talianskeho premiéra.

Dosluhujúci taliansky premiér bol jedným z najväčších podporovateľov sankcií EÚ proti Rusku za rozpútanie vojny na Ukrajine. Taliansko za jeho vlády podporilo Kyjev aj dodávkami zbraní. Kancelária ukrajinského prezidenta po telefonáte oboch lídrov vo vyhlásení uviedla, že Zelenskyj ocenil Draghiho úlohu „medzi menami politických lídrov, ktorí podporovali Ukrajinu“ od začiatku ruskej invázie.

Rád kniežaťa Jaroslava Múdreho v roku 1995 založil bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Má päť stupňov, pričom prvý stupeň je najvyšší. Udeľuje sa za vynikajúce služby poskytované ukrajinskému národu v oblasti budovania štátu, posilňovania medzinárodnej prestíže Ukrajiny, rozvoja hospodárstva, vedy, vzdelávania, kultúry, umenia, zdravotníctva a za mimoriadne charitatívne a humanistické činy. (tasr, afp)

21:55 Spojené štáty nikdy neuznajú územné nároky Ruska na Ukrajine, vyhlásil vo štvrtok americký prezident Joe Biden v súvislosti s Kremľom ohlásenou anexiou ďalších ukrajinských oblastí. Hlasovania o pripojení k Rusku, ktoré sa v týchto regiónoch uskutočnili v posledných dňoch, Biden označil za „úplný podvod“ zinscenovaný Moskvou. (reuters, čtk)

20:50 Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok vyzval na nápravu chýb, ktoré sa udiali počas mobilizácie. Na porade s predstaviteľmi ruskej Bezpečnostnej rady uviedol, že je potrebné zamerať sa na prípady, keď úrady nesprávne povolali do zbrane napríklad chronicky chorých alebo mužov, ktorí presiahli branný vek.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin uznal, že počas mobilizácie došlo k chybám. Vyzval na ich nápravu

19:56 Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil plány Ruska na anektovanie okupovaných ukrajinských oblastí. Podľa jeho slov ide o „nebezpečnú eskaláciu“, ktorá „nemá v modernom svete miesto“.

„Akékoľvek rozhodnutie o pristúpení k anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti nemá žiadnu právnu hodnotu a zaslúži si byť odsúdené,“ uviedol Guterres vo vyhlásení. „Nesmie to byť akceptované,“ do­dal.

Akákoľvek anexia územia krajiny založená na použití sily podľa neho porušuje Chartu OSN a medzinárodné právo. Referendá v regiónoch sa konali uprostred vojny pod ruskou ozbrojenou okupáciou a mimo ústavného rámca Ukrajiny. „Nemožno ich nazvať skutočným prejavom vôle ľudu,“ uviedol.

Rusko ako jeden z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN nesie podľa Guterresa osobitnú zodpovednosť za dodržiavanie Charty OSN. „Akékoľvek rozhodnutie Ruska pokračovať ďalej ohrozí vyhliadky na mier,“ uzavrel.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny – Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská – budú do Ruskej federácie začlenené v piatok podpísaním príslušných dohôd v Kremli. (afp, tasr)

19:49 Takmer polovica Rusov pociťovala strach alebo úzkosť po vyhlásení čiastočnej mobilizácie, vyplýva z prieskumu verejnej mienky nezávislého Analytického centra Jurija Levadu, známeho aj ako Centrum Levada.

Až 47 percent respondentov uviedlo, že po televíznom prejave ruského prezidenta Vladimira Putina pociťovali úzkosť, strach alebo hrôzu. Ďalších 13 percent opýtaných cítilo hnev. Hrdosť na Rusko pociťovalo 23 percent respondentov. Prieskum sa robil v 50 ruských regiónoch na vzorke 1 631 Rusov starších ako 18 rokov od 22. do 28. septembra.

Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v Rusku 21. septembra. Podľa nej má byť mobilizovaných 300-tisíc záložníkov ruských ozbrojených síl. Tisíce mužov v brannom veku sa následne rozhodli opustiť Rusko a v desiatkach ruských miest sa konali protesty proti mobilizácii, ktoré polícia rýchlo rozohnala. (tasr, reuters)

18:27 Ukrajinský prezident Zelenskyj zvolal na piatok zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO). Vo štvrtok to na sociálnej sieti Facebook oznámil jeho hovorca Serhij Nykyforov.

Zasadnutie RNBO súvisí s plánovanou anexiou štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny, ktorá je na piatok naplánovaná v Kremli. Ako približuje DPA, predsedom RNBO je prezident Zelenskyj a členmi sú šéfovia armády a tajných služieb, ministri obrany a vnútra a ďalší členovia vlády. (tasr/dpa)

18:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina zareaguje „veľmi tvrdo“ na pokus Ruska anektovať ďalšie časti jej územia. Moskva v minulých dňoch zorganizovala v štyroch regiónoch Ukrajiny obsadených ruskými silami hlasovanie o ich pripojení k Rusku. Tieto hlasovania, v ktorých sa podľa Moskvy väčšina ľudí vyslovila za zjednotenie s Ruskom, Kyjev ani Západ neuznáva, považuje ich za nezákonné a označuje ich za „pseudoreferendá“.

Zelenskyj vo štvrtok podľa vyhlásenia zverejneného ukrajinskou prezidentskou kanceláriou hovoril o hlasovaniach zorganizovaných pod nátlakom Moskvy s talianskym premiérom Mariom Draghim. "Sú bezcenné a realitu nezmenia. Celistvosť Ukrajiny bude obnovená, "uviedol v rozhovore s talianskym premiérom Zelenskyj.

Zverejnené vyhlásenie sa nezmieňuje o ceremónii, pri ktorej sa v piatok v Kremli ruskí predstavitelia chystajú oznámiť pripojenie ukrajinských území a zdôvodniť ho výsledkom referend. (čtk)

17:56 Rusko zvažuje obnovenie inšpekcií v rámci dohody o kontrole jadrových zbraní, ktorú podpísalo so Spojenými štátmi. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Zacharovová uviedla, že Rusko v rámci tejto dohody zvažuje aj možnosť osobných stretnutí komisie predstaviteľov Spojených štátov a Ruska.

Dohoda o znížení počtu strategických zbraní (START) obmedzila počet strategických jadrových hlavíc a odpaľovacích zariadení. Určuje tiež podmienky pre kontrolu jadrových arzenálov oboch krajín, vysvetľuje Reuters. Priame inšpekcie boli pozastavené v roku 2020, pôvodne pre pandémiu ochorenia COVID-19. (tasr/reuters)

17:41 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) odsúdil avizovanú ruskú anexiu štyroch oblastí Ukrajiny. Vyhlásil, že ide o bezprecedentný čin a ak by sme to schvaľovali, ohrozovali by sme aj našu územnú celistvosť. Avizoval aj pripravované spoločné stanovisko troch najvyšších ústavných činiteľov.

„Je to bezprecedentný čin, je to ďalší akt agresie a nerešpektovania medzinárodných zmlúv, je to nerešpektovanie územnej celistvosti krajín. Je to veľmi nebezpečné, ak by sme to schvaľovali alebo s tým súhlasili, tak tým ohrozujeme aj našu vlastnú územnú celistvosť. To si treba uvedomiť,“ povedal Kollár. (tasr)

17:13 Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok oznámila, že výbuch na obvodovom plote Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) poškodil elektrické vedenie. Explóziu pravdepodobne spôsobila nášľapná mína.

Enerhoatom uviedol, že v komplexe ZAES bolo zaznamenaných už šesť prípadov, keď nášľapné míny odpálili voľne sa pohybujúce zvieratá. Míny okolo ZAES rozmiestnili ruské invázne sily. ZAES okupuje ruská armáda od začiatku marca, napriek tomu ju stále prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. (tasr/ap)

16:27 Vzhľadom na masový exodus Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť mobilizácii, do susedného Kazachstanu, chcú ruské úrady bojaschopných mužov zachytávať už na hraniciach. V nasledujúcich dňoch bude na hraničnom priechode Karausek v Astrachánskej oblasti zriadené dočasné mobilizačné stredisko, informovala vo štvrtok agentúry TASS s odvolaním sa na oblastnú samosprávu.

Na hraniciach s Kazachstanom sa vytvoril dlhý rad mužov, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. Po novom sa budú pasy odchádzajúcich Rusov na spomínanom hraničnom priechode porovnávať s povolávacími zoznamami. Kto spĺňa kritériá mobilizácie a nemá oficiálny doklad o odklade alebo povolenie na vycestovanie od armády, nebude môcť odísť z Ruska. (tasr/dpa)

15:42 Ruský prezident Putin podpísal vo štvrtok dekrét, ktorý umožňuje ruskej vláde zakázať niektorým nákladným autám pochádzajúcim zo západných krajín tranzit cez územie Ruskej federácie.

Dekrét ruskej vláde povoľuje zakázať tranzit nákladných áut a kamiónov prevážajúcich náklad registrovaný v krajinách, ktoré podnikli proti Rusku podobné opatrenia.

Rusko sa v apríli sťažovalo, že Európska únia zatvorila svoje hranice pre nákladné vozidlá registrované v Rusku a Bielorusku. Urobila tak v súlade so sankciami, ktoré na Rusko uvalil Západ pre jeho inváziu na Ukrajinu. (tasr/reuters)

14:50 Najmenej osem civilistov zomrelo a 16 utrpelo zranenia pri najnovšom ruskom bombardovaní Ukrajiny. Úrad ukrajinského prezidenta vo štvrtok uviedol, že medzi obeťami sú jedno dieťa a dvaja dospelí, ktorých zabil stredajší raketový útok na mesto Dnipro. Tento útok zároveň zranil päť ľudí, vrátane 12-ročného dievčaťa, ktoré vyslobodili z trosiek, a poškodil 60 domov, tržnicu na ulici a elektrické vedenie.

V Doneckej oblasti ruské delostrelectvo zabilo päť civilistov. Úrady mesta Karamatorsk na východe Ukrajiny uviedli, že raketový útok na mesto zranil jedenásť ľudí, pričom zranenia jedného z nich sú vážne. Útok, ktorý sa odohral vo štvrtok ráno, poškodil výškové budovy i rodinné domy. Ruské bombardovanie zasiahlo aj mesto Nikopoľ ležiace pri rieke Dnipro, oproti Rusmi okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni. (sita)

14:03 Spojené štáty oznámili, že Českej republike pošlú 100 miliónov dolárov v rámci zahraničnej vojenskej spolupráce (FMF), ktorá je súčasťou balíka pomoci pre Ukrajinu. Vo štvrtok o tom informovalo americké veľvyslanectvo v Prahe.

Spojené štáty okrem toho pošlú Česku z fondu boja proti ruskému vplyvu ďalších šesť miliónov dolárov. Sú určené na zriadenie centra pre kybernetické reakcie. Cieľom tejto finančnej pomoci je „vytvorenie kapacity českých spojencov na odstrašenie a obranu proti narastajúcej hrozbe zo strany Ruska“ a rovnako na doplnenie vojenských kapacít, ktoré Česká republika poskytla alebo ešte len poskytne Ukrajine.

„Česká republika je jednou z vedúcich krajín, čo sa týka pomoci Ukrajine proti nezákonnej ruskej invázii,“ vyhlásila chargé d'affaires veľvyslanectva USA Christina Agorová. Ocenila tiež, že Česko poslalo Ukrajine techniku a vybavenie z vlastných skladov. (tasr)

13:18 Fínsko od polnoci uzatvára hranice pre ruských turistov, oznámil na dnešnej tlačovej konferencii fínsky minister zahraničia Pekka Haavisto. Výnimky sa budú týkať práce, štúdia či návštevy rodiny, citovala agentúra Reuters z vyhlásenia fínskej diplomacie. Hranica bude uzavretá od polnoci miestneho času (dnešných 23.00 h SELČ).

Fíni už skôr začali zvažovať, že väčšine Rusov zakážu vstup do krajiny. Šéfka fínskej vlády sa za výrazné obmedzenie cezhraničnej prevádzky na rusko-fínskej hranici vyslovila po tom, ako sa zintenzívnil prúd Rusov do tejto severskej krajiny kvôli nariadenej čiastočnej mobilizácii v Rusku.

Fínske pozemné hraničné priechody sú pre ľudí z Ruska jednými z mála vstupných bodov do Európskej únie. Mnoho európskych krajín pred občanmi Ruskej federácie prakticky uzavrelo svoje fyzické hranice aj vzdušný priestor kvôli invázii na Ukrajinu. (čtk)

12:31 Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny – Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť – budú do Ruskej federácie začlenené v piatok podpísaním príslušných dohôd v Kremli. Moskvou dosadení „lídri“ štyroch okupovaných oblastí podpíšu dohody o pričlenení k Ruskej federácii na piatkovej ceremónii s Putinom.

Ukrajina Rusko referendá vlajka Čítajte viac Putin prekresľuje hranice. Kde končia, sám nevie

12:24 Do Moskvy pricestovali Ruskom dosadení lídri štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny, ktorí v stredu požiadali Kremeľ o anektovanie týchto území. Štvorica pohlavárov by sa tam mala stretnúť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

„Som už v Moskve,“ povedal vo štvrtok pre ruskú štátnu agentúru TASS Leonid Pasečnik, proruský líder separatistickej republiky, vyhlásenej na území okupovanej Luhanskej oblasti.

Do Moskvy už pricestovali aj predstavitelia ďalších troch čiastočne okupovaných oblastí Ukrajiny: Chersonskej, Doneckej a Záporožskej.

Predstaviteľ proruskej okupačnej správy v Ruskom obsadených častiach Chersonskej oblasti Kirill Stremousov uviedol, že štvorica „lídrov“ sa v Moskve stretne s prezidentom Vladimirom Putinom. „Samozrejme, že je naplánované stretnutie s prezidentom… Neviem ale povedať kedy, čo a kde,“ povedal Stremousov v prokremeľskom rozhlasovom vysielaní. (tasr)

12:15 Všetky dostupné informácie o poškodení plynovodov Nord Stream naznačujú, že išlo o sabotáž, uviedol šéf NATO Jens Stoltenberg. NATO by podľa neho na akýkoľvek úmyselný útok proti kritickej infraštruktúre reagovala rázne.

Poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori podľa Stoltenberga vyvoláva veľké obavy. Úniky predstavujú riziko pre lodnú dopravu a spôsobujú značné škody na životnom prostredí.

Doterajšie informácie naznačujú, že ide o „dôsledok úmyselných, bezohľadných a nezodpovedných sabotážnych činov,“ konštatoval vo vyhlásení Stoltenberg.

"Ako spojenci sme sa zaviazali, že sa budeme pripravovať na nátlakové využívanie energií a ďalšie hybridné taktiky zo strany štátnych i neštátnych aktérov, odrádzať od nich a brániť sa im. Na akýkoľvek úmyselný útok proti kritickej infraštruktúre spojencov by sme reagovali jednotne a rozhodne, " komentoval Stoltenberg. (čtk)

11:32 Situácia v Lymane na východe Ukrajiny je ťažká, ale ruské vojská zatiaľ odrážajú ukrajinské útoky, uviedol dnes predstaviteľ proruských separatistov z neuznávanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) v ruskej televízii. Podľa neoverených správ na sociálnych sieťach ukrajinské jednotky pokračujú v rozširovaní svojho predpolia v okolí Lymanu, ktorý sa zrejme chystajú úplne obkľúčiť.

"Situácia v Lymane je naďalej dosť napätá a ťažká. Ukrajinské jednotky pravidelne podnikajú pokusy o útok. Nejde o ojedinelé pokusy. Samozrejme chápeme, že tieto pokusy budú pokračovať, ale v tejto chvíli sa ich darí odrážať, "vyhlásil Alexej Nikonorov, ktorého ruská agentúra TASS odznačila za kancelára hlavy DNR. (čtk)

11:00 Rusi zaevidovaní pri vojenských úradoch majú po vyhlásení mobilizácie zakázané vycestovať, vyhlásil dnes predseda dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, Vjačeslav Volodin s odvolaním sa na ustanovenia zákona o mobilizácii. Volodinovo vyjadrenie odporuje tomu, čo predtým uvádzalo ruské ministerstvo obrany, upozornila ruská redakcia BBC. Podľa denníka Kommersant ruské úrady doteraz – až do Volodinovho vyjadrenia – nedokázali jasne informovať, či vojaci v zálohe môžu z krajiny odcestovať alebo nie.

„Podľa zákona o mobilizačnej príprave a mobilizácii v Ruskej federácii je občanom, ktorí sú registrovaní u armády, od chvíle vyhlásenia mobilizácie zakázané opúšťať bydlisko bez povolenia vojenských úradov. Tak stanovuje zákon, ktorým sú povinní riadiť sa všetci, ktorí podliehajú vojenskej povinnosti,“ uviedol Volodin podľa ruskej agentúry TASS v súvislosti s „častými otázkami na odchody občanov zaevidovaných v armáde za hranice našej krajiny“.

10:45 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (28. 9.) na Slovensko 3 060 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 158 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2 835 osôb.

10:35 Hlasovania na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré Moskva označuje za referendá o pripojení regiónov k Rusku, nie sú nič iné ako diktát a nikdy nemôžu fungovať ako záruka bezpečného a mierového života tamojších obyvateľov. Na Berlínskom mierovom dialógu to vyhlásila šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

Bezpečnosť obyvateľov podľa nemeckej ministerky zahraničia závisí od ich ochrany a predovšetkým od toho, že môžu žiť v mieri. „Mier nesmie byť vynucovaný zbraňami, pretože by nefungoval,“ povedala.

10:20 Švédska pobrežná hliadka objavila už štvrtý únik plynu v plynovodoch Nord Stream. Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová došlo k únikom vo výlučnej ekonomickej zóne Dánska a Švédska, ktoré podľa nej spadajú pod kontrolu amerických spravodajských služieb. „Pokiaľ ide o to, čo sa stalo. Šíria sa správy, že išlo o údajne neutrálne vody. Ide však o výlučné ekonomické zóny Dánska a Švédska, krajiny veľmi naviazané na NATO, ktoré sú plné amerických zbraní a tie sú plne pod kontrolou amerických tajných služieb,“ povedala Zacharovová v relácii známeho prokremeľského moderátora Vladimira Solovjova.

Nord Stream Čítajte viac Švédska pobrežná hliadka objavila už štvrtý únik plynu v plynovodoch Nord Stream

9:45 Ruského opozičného politika a publicistu Leonida Gozmana po 30 dňoch väzenia prepustili na slobodu. V noci na štvrtok Gozman na sociálnych sieťach oznámil, že z Ruska odchádza.

Politik je známym kritikom ruskej invázie na Ukrajinu, pričom z Ruska odišiel krátko po jej vypuknutí. V júni sa však do svojej vlasti vrátil, pričom toto rozhodnutie opísal ako „morálnu“ voľbu.

Ruské ministerstvo spravodlivosti ho v máji zaradilo na zoznam „zahraničných agentov“ a v júli voči nemu i jeho manželke začali trestné stíhanie pre neoznámenie dvojakého občianstva. Gozman síce oficiálne upovedomil o tom, že má už aj izraelské občianstvo, avšak podľa úradov to nespravil v stanovenej lehote.

Koncom augusta Gozmana zadržali a odsúdili na 15 dní väzenia za príspevok, ktorý na platforme Facebook zverejnil ešte v roku 2020. Písal v ňom, že sovietsky vodca Josif Stalin bol horší než Adolf Hitler a sovietska tajná služba NKVD bola horšia než nemecká SS.

9:25 Ukrajinský generálny štáb v rannej zvodke uviedol, že ruské úrady na Kryme mobilizujú predovšetkým krymských Tatárov a posielajú ich na front do miest, kde zúria najtvrdšie boje. Zo Sevastopolu tak boli 27. septembra do Chersonskej oblasti odoslané dve tisícky zmobilizovaných.

9:15 Úrady v ruskom Novosibirsku podľa denníka Kommersant hlásia pokus o podpálenie ďalšej vojenskej správy, a to vhodením dvoch zápalných fliaš. Požiar bol uhasený, polícia podozrivého zadržala. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa po celom Rusku stali desiatky podobných incidentov, upozornila ruská redakcia BBC. Prípady podpaľačstva sa však množia po vyhlásení čiastočnej mobilizácie, dodal Kommersant.

9:10 Podľa informácií ukrajinskej armády, za uplynulých 24 hodín začali Rusi tri útoky raketovými strelami, podnikli osem leteckých útokov a vo viac ako 82 prípadoch ostreľovali vojenské aj civilné ciele z raketových systémov. Ukrajinské letectvo potom v stredu útočilo celkovo v 16 prípadoch a zničilo či poškodilo rad ruských pozícií. Pozemné sily zase zničili dve veliteľské stanoviská, dodala armáda. Podobné informácie nie je zvyčajne možné overiť z nezávislých zdrojov.

9:05 Ukrajinské velenie odhadlo ruské straty od vypuknutia vojny pred 218 dňami na približne 58 580 vojakov, 2 325 tankov, 4 909 obrnených vozidiel, 1 385 diel, 262 lietadiel, 224 vrtuľníkov a 995 dronov.

9:00 Pri ruských útokoch zomrelo v stredu v Doneckej oblasti šesť civilistov. Informoval o tom dnes Kyiv Independent s odvolaním sa na doneckého gubernátora Pavla Kyrylenka. Práve v doneckej oblasti sa v poslednom čase odohrávajú tvrdé boje medzi ukrajinskými silami a ruskými okupačnými jednotkami.

Podľa šéfa Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka boli pri ostreľovaní Dnipra zabití traja ľudia, vrátane 12-ročného dievčaťa. Poškodených bolo vyše 60 budov.

8:50 Značný exodus Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť povolávacím rozkazom, zaznamenali v Rusku po tom, čo prezident Putin vyhlásil mobilizáciu, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe k situácii na Ukrajine.

Presné počty neboli bezprostredne známe, pravdepodobne však prevyšujú počet celkovej invazívnej sily, ktorú Rusko nasadilo na začiatku vojny na Ukrajine vo februári tohto roka, uvádza britský rezort obrany.

Medzi obyvateľmi, ktorí sa pokúšajú opustiť Rusko, je aj množstvo bohatších Rusov a občanov s dobrým vzdelaním.

V kombinácii s tými záložníkmi, ktorí sú už mobilizovaní, je pravdepodobné, že vplyv na domácu ekonomiku bude v súvislosti s dostupnosťou pracovnej sily a zrýchlením „úniku mozgov“ čoraz markantnejší.

8:15 Za „nežiaducu osobu“ vyhlásilo v stredu poľské mesto Krakov hudobníka anglickej skupiny Pink Floyd Rogera Watersa v súvislosti s jeho postojom k vojne na Ukrajine. Došlo k tomu niekoľko dní po tom, čo bol v dôsledku tohto sporu zrušený jeho koncert v Poľsku.

Spevák a skladateľ Roger Waters. Čítajte viac Hudobník Roger Waters je pre výroky o vojne v Krakove nežiaducou osobou

7:55 Švédska pobrežná hliadka objavila štvrtý únik plynu z poškodených plynovodov Nord Stream. Informoval o tom švédsky denník Svenska Dagbladet s odvolaním sa na hovorcu pobrežnej stráže.

Podľa EÚ aj európskych politikov stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné a naopak spomínalo Spojené štáty.

Nord Stream Čítajte viac Rusko, USA, ufóni. Cieľom útoku na Nord Stream bolo vytvoriť neistotu, tvrdí dánsky analytik

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať v pondelok. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko potom v utorok varovalo pred dvoma únikmi z Nord Streamu 1. Škandinávski seizmológovia informovali, že v pondelok zaznamenali na dne Baltského mora výbuchy. Plyn uniká vo veľkom množstve na rôznych miestach blízko dánskeho ostrova Bornholm, a to v dánskych aj švédskych vodách.

Aj podľa dánskej predsedníčky vlády Mette Frederiksenovej sú úniky v plynovodoch dôsledkom „úmyselnej akcie“. Dánsky minister pre energetiku Dan Jörgensen dodal, že veľkosť dier v poškodených plynovodoch, ktoré sú 70 až 80 metrov pod hladinou mora, je taká, že ich nemohla spôsobiť napríklad lodná kotva.

7:40 Veliteľ nemeckých ozbrojených síl Michael Giss sa domnieva, že útoky na plynovody Nord Stream v Baltskom mori pravdepodobne nespáchali potápači, ale skôr menšie zariadenia. Ako uviedol v rozhovore pre web tagesschau.de, potápači sú obmedzení na hĺbku okolo 50 metrov. Potrubia ležia v hĺbke 70 až 90 metrov.

„Sú potápači, ktorí niečo také dokážu. Samozrejme, že len tak nevyskočia z gumeného člna a rýchlo sa tam nespustia. Potrebujete správne lode so správnym vybavením. Teoreticky je niečo také možné, ale osobne si myslím, že je to veľmi zložité a myslím si, že boli použité iné technické prostriedky ako dron alebo malé ponorky,“ povedal Giss.

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?
Video

Tvrdí, že čiastočná mobilizácia v Rusku, falošné referendá na Ukrajine a útoky na plynovody predstavujú „veľmi pozoruhodný sled udalosti“. Napriek tomu, že sabotáže plynovodov sú predmetom vyšetrovania, podotkol, že ruské námorníctvo má drony alebo miniponorky, ktoré by sa dali použiť na tento účel. Nevylučuje tiež, že v predstihu pred výstavbou plynovodov boli prijaté určité opatrenia, aby sa takéto udalosti dali vyvolať.

6:45 Počas uplynulého dňa ukrajinskí vojaci zaútočili na desať ruských vojenských zhromaždísk, uviedlo južné veliteľstvo. Ruské jednotky medzitým pokračujú v snahe udržať dočasne obsadené oblasti a narušiť plány ukrajinskej armády. Pokúšajú sa vykonávať sabotáže a prieskumné alebo útočné operácie.

6:00 Ukrajinské jednotky už takmer obkľúčili mesto Lyman v Doneckej oblasti, ktoré sa snažia dobyť späť. Vyplýva to z novej mapy, ktorú zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zásobovanie Lymanu okupovaného ruskou armádou môže prechádzať iba úzkym koridorom cez obec Torske, ktorá je už pod paľbou ukrajinských síl, uvádza podľa ruskojazyčnej verzie BBC Inštitút pre štúdium vojny.

Experti inštitútu poznamenávajú, že ruskí vojenskí blogeri predpovedajú ruským silám v Lymane bezprostrednú porážku, pretože ukrajinské jednotky sú blízko obkľúčeniu mesta. Ozbrojené sily Ukrajiny bojujú na predmestí Torského, ktoré leží iba 12 kilometrov od Lymanu.

Pád lymanskej „kapsy“ bude mať pravdepodobne veľmi vážne dôsledky pre ruské sily na severe Doneckej oblasti a na západe Luhanskej oblasti, domnievajú sa americkí experti. Môže umožniť ozbrojeným silám Ukrajiny začať ohrozovať ruské pozície na západnej hranici Luhanskej oblasti a v oblasti Severodonecka a Lysyčanska.

„Ruské ministerstvo obrany nehovorilo o posledných ruských stratách v oblasti Lymanu a nebolo pripravené na pád tejto časti frontu, čo pravdepodobne zhorší už aj tak nízku morálku,“ píše sa v správe ISW. Poznamenáva pritom, že podobná situácia sa vyvinula pred porážkou ruskej armády v Charkovskej oblasti, čo viedlo k panike medzi ruskými vojakmi v celom východnom smere.

„Následná nespokojnosť v ruskom nacionalistickom informačnom priestore pravdepodobne prinútila Kremeľ k nariadeniu čiastočnej mobilizácie,“ píšu experti inštitútu.

© Autorské práva vyhradené

614 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine