Hurikán Ian si na Floride mal vyžiadať stovky obetí na životoch

Hurikán Ian si podľa nepotvrdených správ vo floridskom okrese Lee vyžiadal stovky obetí na životoch.

29.09.2022 06:48 , aktualizované: 21:10
Florida / Fort Myers / Lee / Foto: ,
Následky hurikánu Ian v meste Fort Myers vo floridskom okrese Lee, 29. septembra 2022
debata (12)

„Nemám potvrdené čísla, ale viem určite, že počet úmrtí je v stovkách. Máme tisíce ľudí, ktorí čakajú na záchranu,“ povedal stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno.

Zástupca susedného okresu Charlotte Chris Constance stanici CNN potvrdil šesť úmrtí. V Lee sa nachádzajú mestá Fort Myers a Cape Coral, ktoré vo štvrtok floridský guvernér Ron DeSantis označil za „zdevastované“.

„Niektoré z týchto oblastí – mestá ako Cape Coral či Fort Myers – boli v dôsledku búrky fakticky zaplavené a skutočne zdevastované,“ povedal DeSantis. Región podľa jeho slov zasiahla „500-ročná voda“.

Hurikán Ian Čítajte viac Hurikán Ian udrel na Floridu, milióny ľudí opustili svoje domovy

Fort Myers, mesto s 83 000 obyvateľmi na juhozápadnom pobreží Floridy, obklopujú kanály, zátoky a rieky. Veľká časť mesta bola zaplavená. Vážne poškodená bola aj jediná cesta, ktorá spája s pevninou turistami obľúbené neďaleké ostrovy Pine Island a Sanibel. „Priechodné nie sú“ dva mosty, ktoré si budú vyžadovať opravu, povedal DeSantis.

Ian zasiahol pobrežie Floridy v stredu večer SELČ ako hurikán štvrtej z celkovo piatich kategórií. Živel postupuje ďalej do vnútrozemia a zoslabol na úroveň tropickej búrky. Americké Národné centrum pre hurikány varovalo pred vážnym nebezpečenstvom záplav a silných dažďov v strednej časti Floridy.

Hurikán Ian, Kuba Čítajte viac Blackout na Kube. Hurikán Ian vypol elektrinu na celom ostrove

DeSantis uviedol, že bez elektriny sa ocitli vyše dva milióny domácností a firiem, najmä v okrese Lee County, kde leží aj Fort Myers. V súvislosti so správami o obetiach uviedol, že zatiaľ ide o „dve nepotvrdené úmrtia“.

Hurikán Ian zasiahol v utorok – predtým, ako sa cez Mexický záliv dostal na Floridu, – západnú Kubu. Ako hurikán tretej kategórie tam usmrtil dvoch ľudí a v celej krajine spôsobil výpadok elektriny.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #hurikán Ian