Hudobník Roger Waters je pre výroky o vojne v Krakove nežiaducou osobou

Za "nežiaducu osobu" vyhlásilo v stredu poľské mesto Krakov hudobníka anglickej skupiny Pink Floyd Rogera Watersa v súvislosti s jeho postojom k vojne na Ukrajine. Došlo k tomu niekoľko dní po tom, čo bol v dôsledku tohto sporu zrušený jeho koncert v Poľsku.

29.09.2022 08:16
Spevák a skladateľ Roger Waters. Foto: ,
Spevák a skladateľ Roger Waters.
debata (46)

„V Krakove nechceme ľudí, ktorí sú v informačnej vojne na strane Ruska a podporujú alebo opakujú propagandu (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ napísal na sociálnej sieti Twitter podpredseda krakovskej mestskej rady Michal Drewnicki.

Ako dodal, rada bola v rozhodnutí o vyhlásení Watersa za nežiaducu osobu jednomyseľná. Rozhodnutie nie je právne záväzné, konštatuje AFP.

Roger Waters Čítajte viac Choď hrať do Moskvy!, odkázali spoluzakladateľovi skupiny Pink Floyd Poliaci. Nepáči sa im jeho postoj k Ukrajine

Waters tento mesiac napísal otvorený list, v ktorom uviedol, že Západ by mal prestať zásobovať Kyjev zbraňami, a obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že na Ukrajine povolil „extrémistický nacionalizmus“. Zároveň Zelenského vyzval, aby „ukončil túto krvavú vojnu“.

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská na Twitteri odpovedala príspevkom, v ktorom uviedla, že „o mier by ste mali radšej požiadať prezidenta Ruskej Federácie. Nie Ukrajinu.“

Roger Waters Čítajte viac Spoluzakladateľ Pink Floyd: Biden je zločinec, na Ukrajine leje olej do ohňa

Waters mal mať v krakovskej aréne Tauron v apríli 2023 koncert. V sobotu však vstupenkový portál Live Nation Polska na Twitteri bez uvedenia akýchkoľvek podrobností uviedol, že koncert bol „zrušený“.

Waters následne na Facebooku poprel správy poľských médií, podľa ktorých jeho tím z tejto stredoeurópskej krajiny vykázali. Zároveň dodal, že chcel len vyzvať zainteresované štáty, aby „pracovali na vyrokovanom mieri a neeskalovali situáciu smerom k trpkému koncu“.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Waters #vojna na Ukrajine