Švédska pobrežná hliadka objavila už štvrtý únik plynu v plynovodoch Nord Stream

Švédska pobrežná hliadka objavila už skôr tento týždeň štvrtý únik plynu z poškodených plynovodov Nord Stream. Informoval o tom švédsky denník Svenska Dagbladet s odvolaním sa na hovorcu pobrežnej stráže. Na mieste úniku, ktoré sa nachádza južne od Švédska, sa teraz pohybuje plavidlo hliadky, dodal hovorca.

29.09.2022 10:18
Nord Stream Foto:
Únik plynu z poškodeného plynovodu Nord Stream.
debata (65)

Podľa EÚ aj európskych politikov sú za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmieta, že by bolo za škody zodpovedné a naopak spomína Spojené štáty.

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?
Video

Ako uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová, k únikom došlo vo výlučnej ekonomickej zóne Dánska a Švédska, ktoré vraj podľa nej spadajú pod kontrolu amerických spravodajských služieb. „Pokiaľ ide o to, čo sa stalo. Šíria sa správy, že išlo o údajne neutrálne vody. Ide ale o výlučné ekonomické zóny Dánska a Švédska, krajiny veľmi naviazané na NATO, ktoré sú plné amerických zbraní a tie sú plne pod kontrolou amerických tajných služieb,“ povedala Zacharovová v relácii známeho prokremeľského moderátora Vladimira Solovjova.

Nord Stream Čítajte viac Rusko, USA, ufóni. Cieľom útoku na Nord Stream bolo vytvoriť neistotu, tvrdí dánsky analytik

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať v pondelok. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko potom v utorok varovalo pred dvoma únikmi z Nord Streamu 1. Škandinávski seizmológovia informovali, že v pondelok zaznamenali na dne Baltského mora výbuchy, jeden slabší a druhý silnejší. Explózie potvrdili aj seizmológovia v Dánsku, Fínsku a Nórsku.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Nord Streamy sú už mimo hry. Von der Leyenová hovorí o sabotáži, Sikorski ďakuje USA

Plyn uniká vo veľkom množstve na rôznych miestach blízko dánskeho ostrova Bornholm, podľa agentúry AP ide o medzinárodné vody, dve miesta sa nachádzajú blízko Dánska a dve blízko Švédska.

Aj podľa dánskej predsedníčky vlády Mette Frederiksenovej sú úniky v plynovodoch dôsledkom „úmyselnej akcie“. Dánsky minister pre energetiku Dan Jörgensen dodal, že veľkosť otvorov v poškodených plynovodoch, ktoré sú 70 až 80 metrov pod hladinou mora, je taká, že ich nemohla spôsobiť napríklad lodná kotva.

Nord Stream Čítajte viac Ponorka alebo potápači? Vinník sabotáže sa hľadá - množstvo argumentov smeruje k Rusom

Nord Stream 1 vedie z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora a je hlavnou trasou pre dodávky ruského plynu do Európskej únie. Rusko však dodávky týmto potrubím nedávno zastavilo, čo zdôvodnilo technickými problémami.

Nord Stream 2 mal zdvojnásobiť objem prepravovaného plynu z Ruska do Nemecka. Jeho sprevádzkovaniu zabránil nemecký kancelár Olaf Scholz krátko predtým, ako ruské vojská vo februári napadli Ukrajinu.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine