Putin prekresľuje hranice. Kde končia, sám nevie

Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok podpíše s bábkovými vládami štyroch ukrajinských oblastí, z veľkej časti okupovaných Moskvou, dohodu o ich pripojení k Rusku.

29.09.2022 12:35 , aktualizované: 17:41
Ukrajina Rusko referendá vlajka Foto:
Ruská vlajka v okne pedagogickej univerzity 27. septembra 2022 v Luhansku na Ukrajine.
debata (468)

Formálne sa anexia zavŕši v utorok, po tom, čo ju schvália obe komory ruského parlamentu. Hranice Ruska by sa tak z pohľadu Moskvy mali rozšíriť tri dni pred sedemdesiatymi narodeninami Putina. Kde sa v skutočnosti končia, to však zrejme ani sám oslávenec nevie.

Ako dve Slovenská

Agentúra Reuters odhaduje, že Rusko sa chystá oficiálne anektovať približne pätnásť percent celkovej rozlohy Ukrajiny. Ide o vyše stotisíc kilometrov štvorcových, čo je viac ako dvojnásobok rozlohy Slovenska.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov vo štvrtok potvrdil, že slávnostná ceremónia sa uskutoční v piatok o tretej popoludní moskovského času (u nás bude o hodinu menej. Ruské štátne televízie v snahe zdôrazniť historický význam tejto chvíle ihneď do vysielania zaradili hodiny odratúvajúce zostávajúci čas.

„Je nesporné, že Rusko prekračuje rubikon," komentoval najnovšie dianie poslanec dolnej komory parlamentu za vládnucu stranu Jednotné Rusko Konstantin Zatulin. „Zoči-voči vonkajšiemu tlaku Putin zvyčajne zvyšuje stávky namiesto toho, aby spravil krok späť alebo ponúkol ústupky,“ konštatoval pre televíziu Al-Džazíra.

Russia Ukraine War Changed World Analysis Čítajte viac Po anexii Moskva sľubuje jadrový dáždnik. Ako odpovie Západ?

„Všetky štyri, všetky územia, kde sa konali referendá a kde podali ruskej strane príslušnú žiadosť," odpovedal Peskov podľa agentúry TASS na otázku, či v piatok budú zmluvy o pripojení k Rusku podpísané so všetkými štyrmi regiónmi, alebo len s časťou z nich. Znamená to, že ešte pred slávnostným aktom by mal Putin podpísať dokument, ktorým Rusko uzná nezávislosť Chersonskej a Záporožskej oblasti. Nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej oblasti Moskva uznala už 21. februára, tri dni pred spustením rozsiahlej invázie proti Ukrajine.

Donbaské kvázirepubliky Rusko uznáva v pôvodných administratívnych hraniciach Doneckej a Luhanskej oblasti, a to napriek tomu, že nezanedbateľná časť Donbasu zostáva stále pod kontrolou ukrajinských obrancov.

Nejasné zostáva, v akých hraniciach Putin uzná dve juhoukrajinské oblasti, keďže tie Rusko tiež neokupuje kompletné. V prípade Záporožskej oblasti sa mu dokonca nepodarilo obsadiť ani jej administratívne centrum.

Moskvou dosadený predstaviteľ takzvanej vojensko-civilnej administratívy Záporožskej oblasti pôvodne navrhoval, aby sa celý región stal súčasťou Ruska, neskôr však pripustil, že predbežne môže ísť len o územie, ktoré je pod ruskou kontrolou a zvyšok sa pripojí neskôr, keď sa odtiaľ podarí vytlačiť ukrajinskú správu a uskutoční sa tam plebiscit.

Volodymyr Zelenskyj, Izium Čítajte viac Zelenskyj hromží na Izrael. Hnev padá aj na Nemecko

Putin po podpise dohôd podľa Peskova prednesie rozsiahly prejav, v ktorom možno spresní, v akých hraniciach si Rusko pričlení dvojicu juhoukrajinských oblastí. V prípade Doneckej a Luhanskej oblasti je však isté, že ich pohltením z pohľadu Moskvy bude paradoxne časť Ruska „okupovaná".

Od útoku k obrane?

Ruskí politológovia už začali špekulovať, čo šéf Kremľa v ohlásenom prejave vyhlási. Podľa Konstantina Kalačova Putin povie: „Referendá sa uskutočnili. Všetkých prijímame do Ruskej federácie. Ciele špeciálnej vojenskej operácie sú splnené. Považujeme za možné ohlásiť zastavenie paľby,“ napísal politológ na Telegrame. „A ďalší deň povie: Ukrajina na nás ďalej útočí. Agresormi sú oni. My nie sme na vine. Úprimne sme chceli mier. Budeme musieť ďalej bojovať,“ doplnil svoju ironickú prognózu Kalačov.

Grigorij Judin, vedúci katedry politickej filozofie na Moskovskej škole sociálnych a ekonomických vied, od šéfa Kremľa neočakáva nič iné, ako ďalšiu eskaláciu konfliktu. „Nemyslím si, že by Putin mal čo iné ponúknuť Rusom než totálnu vojnu,“ povedal v rozhovore pre ruské vysielanie BBC. „Logika Putina je dostatočne prostá: ak sa mu nepodarí imperiálny projekt rozšírenia Ruska, tak sa ocitne v existenciálnom ohrození,“ dodal Judin.

Zrútený štát

Anexia štyroch ukrajinských oblastí sa po formálnej stránke snaží kopírovať krymský vzor. Čiernomorský polostrov Rusko od Ukrajiny zabralo na jar 2014, po tom, čo tam zinscenovalo nelegitímne referendum. Plebiscity protirečiace medzinárodnému právu Rusko od minulého piatku do tohto utorka usporiadalo aj v štyroch okupovaných oblastiach. Podľa Moskvou zverejnených výsledkov, ktoré medzinárodné spoločenstvo neuznáva, sa za vstup do Ruska údajne vyslovilo takmer sto percent hlasujúcich v doneckom regióne, 98 v luhanskom, 93 v záporožskom a 87 percent v chersonskom.

V exile pôsobiaca ruská docentka politológie Jekaterina Šuľmanová tvrdí, že po tom, čo parlament schváli pripojenie štyroch ukrajinských oblastí a príslušne sa zmení ústava, Rusko vstúpi do novej etapy svojej existencie. „Stane sa štátom s delegitimizovanou hranicou, vrátane fragmentov, ktoré nielen de iure neuzná žiadna iná krajina či medzinárodná organizácia, ale de facto – na rozdiel od Krymu – nebudú ani pod kontrolou centrálnej vlády," napísala na Telegrame.

Svojim študentom by vraj Šuľmanová na príklade Ruska mohla názorne vysvetľovať charakteristiku takzvaného zrúteného štátu. „Zrútený štát nie je zlý, krutý alebo chudobný štát. Také si veselo prežívajú. Je to chátrajúca administratíva a neschopnosť vykonávať svoje základné funkcie v rámci vlastných hraníc," dodala.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

468 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #anexia #vojna na Ukrajine