Talianske ministerstvo vnútra pochybilo pri prideľovaní mandátov

Chyba sa týkala zhruba polovice z 28 parlamentných viacmandátových obvodov a tridsiatky kandidátov, napísal vo štvrtok denník Corriere della Sera. Niektorí politici, ktorí sa radovali zo získania kresla v snemovni, tak nakoniec zrejme v novom parlamente nezasadnú. Pomer síl v dolnej komore sa ale nezmenil.

29.09.2022 15:21
Taliansko voľby Foto: ,
Ľudia si prezerajú zoznam kandidujúcich strán vo volebnej miestnosti v Miláne počas predčasných parlamentných volieb v Ríme 25. septembra 2022.
debata (1)

Vďaka novému prepočtu napríklad Liga získala dva nové mandáty v Lombardii a dve kreslá stratila v ďalších regiónoch. V dôsledku tak nakoniec v novom parlamente zasadne zakladateľ strany Umberto Bossi, ktorý je zákonodarcom od roku 1987.

Naopak, iní kandidáti nakoniec o kreslo zrejme prídu. To je príklad predsedníčky mládežníckej organizácie stredoľavicovej Demokratickej strany Cateriny Cerroniovej, ktorá sa v pondelok na sociálnych sieťach radovala z volebného úspechu.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Expert: Meloniová nie je Mussolini, ale z kultúry fašizmu vychádza

Celkový počet mandátov koalícií sa však nezmenil. Pravicový blok získal 235 kresiel, stredoľavicová aliancia 80 mandátov, za Hnutie piatich hviezd bude v snemovni zasadať 51 ľudí a za liberálnu koalíciu bývalého premiéra Mattea Renziho 21 zákonodarcov. V dolnej komore, ktorá má 400 členov, tak má pravica rozsiahlu väčšinu.

Ministerstvo urobilo podľa tlače chybu v súvislosti s výsledkom zoskupenia + Európa, ktoré kandidovalo v stredoľavicovej koalícii. Zoskupenie neprekročilo trojpercentný limit, aby získalo svojich zástupcov v parlamente. Jeho hlasy mali byť prerozdelené medzi ďalšie subjekty koalície, ktoré sa nad limit dostali. To však ministerskí úradníci zabudli v prvom výpočte urobiť, čím vznikla chyba, ktorá ovplyvnila aj strany mimo bloku.

František Hruška Čítajte viac Taliansko zabočilo doprava
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby