219. deň: Putin ohlásil anexiu štyroch regiónov Ukrajiny. Rusi pri Záporoží zaútočili na konvoj civilistov

Ruský prezident na ceremónii oznámil, že Rusko má štyri nové oblasti. Počas ceremónie v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Ruské jednotky boli vo východoukrajinskom meste Lyman "čiastočne obkľúčené" a sily Kyjeva opätovne dobýjajú dediny v tejto oblasti, uviedol v piatok proruský líder ukrajinskej odštiepeneckej Doneckej ľudovej republiky.

30.09.2022 05:40 , aktualizované: 21:39
Ukrajina Záporožie civilisti konvoj ostreľovanie Foto: ,
Na snímke z dronu miesto ruského raketového útoku v ukrajinskom Záporoží 30. septembra 2022. Ruský útok blízko mesta Záporožie na Ukrajine zasiahol konvoj vozidiel civilistov.
debata (1211)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 219. deň
  • Pri ruskom útoku na civilný humanitárny konvoj zahynulo najmenej 25 ľudí
  • Rusko ohlásilo anexiu štyroch okupovaných území
  • Slovensko neuzná anexiu ukrajinských okupovaných území
  • Ukrajinci obkľúčili dôležité mesto Lyman na severe Doneckej oblasti

VIDEO: Anexia v priamom prenose. Začiatok Putinovho prejavu a jeho koniec – a podpisovanie zmlúv s lídrami okupovaných oblastí na Ukrajine o spojení s Ruskom.

Video

22:11 Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo rezolúciu, ktorá anexiu štyroch ukrajinských regiónov odsudzuje ako porušenie medzinárodného práva. Informujú o tom tlačové agentúry. Návrh rezolúcie predložili Spojené štáty a Albánsko. Text, ktorý vyzýval Rusko k okamžitému stiahnutiu z Ukrajiny, podporilo desať z 15 členov BR OSN. Štyri krajiny sa zdržali: Čína, India, Brazília a Gabon.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja hlasovanie o návrhu rezolúcie označil za provokáciu a otvorene nepriateľský akt. Agentúra DPA píše, že sa očakáva, že text v tejto alebo podobnej forme bude v najbližších dňoch predložený na hlasovanie Valnému zhromaždeniu OSN.

21:38 Spojené štáty a Severoatlantická aliancia sa nenechajú zastrašiť ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedol v piatok americký prezident Joe Biden. Upozornil, že NATO bude brániť „každý centimeter“ svojho územia, informovali agentúry AFP a televízie CNN.

Biden sa vo vystúpení v Bielom dome obrátil priamo na šéfa Kremľa. „Amerika je so svojimi spojencami v NATO pripravená brániť každý jediný centimeter územia NATO. Pán Putin, nepochopte nesprávne to, čo hovorím: každý centimeter,“ zdôraznil.

Šéf Bieleho domu tiež povedal, že výbuchy, ktoré poškodili plynovody Nord Stream v Baltskom mori, boli sabotážou. Na miesto podľa neho vyšlú potápačov s cieľom zistiť, čo presne sa stalo, a medzičasom sa už podnikajú kroky na ochranu kritickej infraštruktúry.

Biden okrem toho obvinil Rusko zo šírenia „dezinformácií a lží“ a dodal, že nebude počúvať, čo hovorí Putin. „Vieme, že to, čo hovorí, nie je pravda,“ vyhlásil podľa televízie CNN.

20:54 Pre spoločenské zvieratá, ktoré cestujú so svojimi vlastníkmi alebo oprávnenými osobami z Ukrajiny na Slovensko, začínajú platiť od soboty 1. októbra nové podmienky. Upozorňuje na to Colný úrad Michalovce. Nastáva tak zmena vo výnimke pri premiestňovaní takýchto zvierat z Ukrajiny na colné územie Európskej únie (EÚ), ktorá bola prijatá 25. februára. Spoločenské zvieratá môžu vstúpiť do EÚ, resp. na územie SR, iba v prípade splnenia určených požiadaviek. Spoločenské zviera musí mať veterinárny doklad, v ktorom je uvedený daný vlastník zvieraťa alebo oprávnená osoba, a zviera musí byť jedinečne označené mikročipom alebo tetovaním, pričom vlastník zvieraťa alebo oprávnená osoba musí predložiť záznam o aplikácii označenia prostredníctvom veterinárneho dokladu. Zároveň zvieratá musia byť platne vakcinované proti besnote so záznamom o vakcinácii.

„V rámci upravených podmienok výnimočného nekomerčného vstupu takýchto zvierat sa nebude vyžadovať test titra protilátok proti besnote a ani úradný sprievodný dokument vo forme zdravotného certifikátu,“ uviedla hovorkyňa CÚ Michalovce Jana Nimrichterová.

Dokument „Povolenie – Výnimočné okolnosti vstupu do EÚ so spoločenskými zvieratami sprevádzajúcimi utečencov z Ukrajiny“, vytvorený s cieľom nahradenia chýbajúcich dokladov na základe výnimky z 25. februára, bol zrušený.

„V prípade komerčného presunu spoločenských zvierat z Ukrajiny na územie SR platia požiadavky platnej legislatívy EÚ bez výnimky,“ informovala hovorkyňa.

19:34 Najnovšie ruské hrozby a čiastočná mobilizácia sú signálom slabosti Moskvy a dôkazom, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nevychádza jeho stratégia, uviedol na tlačovej konferencii generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Ukrajina má právo vziať si späť územia, ktoré v súčasnosti okupujú ruské sily, vyhlásil šéf NATO a odsúdil vyhlásenie anexe štyroch ukrajinských oblastí Ruskom ako „nelegálne a nelegitímne“. Rovnaký postoj zaujali mnohí západní politici.

Kombinácia jadrových vyhrážok, mobilizácie a vyhlásenia anexie predstavuje najzávažnejšiu eskaláciu vojny na Ukrajine od jej februárového začiatku, uviedol Stoltenberg. NATO naďalej Ukrajincov „neochvejne podporuje“ pri obrane pred ruskou agresiou. Generálny tajomník zdôraznil, že NATO je obranná aliancia a vojny sa priamo nezúčastňuje, dodáva ale Ukrajine prostriedky, aby sa mohla brániť. O Ukrajincoch hovoril ako o hrdinoch.

„Vyhlásenie anexie je najzávažnejším pokusom o obsadenie cudzieho územia v Európe od konca druhej svetovej vojny,“ povedal Stoltenberg. „Spojenci NATO neuznávajú žiadne z týchto území ako súčasť Ruska a nebudú tak robiť ani v budúcnosti,“ dodal a vyzval ďalšie štáty, aby kroky Moskvy tiež odsúdili.

„Putin nesie plnú zodpovednosť za túto vojnu a je tiež jeho zodpovednosťou ju ukončiť,“ uviedol Stoltenberg. „Ak Rusko prestane bojovať, nastane mier. Keď prestane bojovať Ukrajina, prestane existovať ako suverénny európsky národ,“ dodal.

18:55 Britský minister obrany Ben Wallace tento týždeň navštívil Kyjev, kde so svojim ukrajinským kolegom Oleksijom Reznikovom hovoril o ukrajinskej protiofenzíve, ktorej cieľom je získať späť územia obsadené Ruskom. O ceste šéfa rezortu obrany informovala britská vláda na svojich internetových stránkach.

Wallace s Reznikovom rokovali o tom, ako sa na bojisku osvedčila vojenská technika, ktorú krajine čeliacej ruskej agresii poskytla Británia, aj o výcviku ukrajinských vojakov v Británii a ďalších krajinách. Hovorili spolu aj o „ďalších krokoch vo vojne a boji Ukrajiny s cieľom oslobodiť sa od ruskej okupácie“. Politici hovorili aj o tom, akú techniku ​​môže Británia Ukrajine ďalej dodať. „Naša podpora ich boju proti ruskej agresii… bude pokračovať celý rok 2023 aj ďalej,“ povedal Wallace.

Británia tento rok sľúbila poskytnúť Ukrajine pomoc vo výške 2,3 miliardy libier a premiérka Liz Trussová minulý týždeň povedala, že budúci rok jej objem bude podobný alebo vyšší.

Británia nedávno poslala na Ukrajinu viac ako 120 logistických vozidiel. Od roku 2015 jej inštruktori vycvičili vyše 27 000 ukrajinských vojakov, vrátane tých, ktorí do ukrajinskej armády vstúpili iba tento rok. Výcvik, ktorý Briti poskytujú Ukrajincom, sa týka zaobchádzania so zbraňami, prvej pomoci alebo bojovania v mestách.

17:32 Spojené štáty uvalili sankcie na viac ako tisíc ruských firiem a osôb v reakcii na ruskú anexiu ukrajinských oblastí. Na sankčnom zozname sú aj vysokopostavení predstavitelia štátnych inštitúcií, informovala agentúra AP.

„Dnešné americké sankcie sa predražia tým, ktorí poskytujú politickú či ekonomickú podporu nelegálnym snahám o zmenu štatútu ukrajinského územia,“ komentoval sankcie prezident Joe Biden.

Na sankčnom zozname podľa agentúry Reuters sú dvaja šéfovia ruskej centrálnej banky, ľudia blízki Národnej bezpečnostnej rade aj žena a deti ruského premiéra Michaila Mišustina.

Americké sankcie sa týkajú tiež zatiaľ bližšie nešpecifikovaných 278 ruských zákonodarcov, ktorí „umožnili organizáciu ruského hlasovania“ o pripojení okupovaných ukrajinských území k Rusku. Biden povedal, že vyzýva „všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby odmietli ruské nelegálne snahy o anexiu“.

17:00 Putin vyhlásil, že Západ sa snaží oslabiť Rusko a rozdeliť ho na menšie štáty, ktoré sa obrátia proti sebe. Obvinil tiež západné krajiny zo sabotovania plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. TASR informácie prevzala od stanice BBC, denníka The Guardian a agentúry AFP.

Západ je podľa Putina „nenásytný“ a chce premeniť Rusko na svoju „kolóniu“. „Nechcú nás vidieť ako slobodnú spoločnosť. Chcú nás vidieť ako dav otrokov,“ povedal ruský líder v prejave v Kremli, pri ktorom oznamoval anexiu ukrajinských oblastí okupovaných Ruskom.

Putin uviedol, že Rusko je veľkou krajinou s veľkou civilizáciou, ktorá odmieta žiť pod „falošnými pravidlami“ nadiktovanými Západom. Tvrdil tiež, že západné „koloniálne“ elity neveria v právo ľudí na sebaurčenie.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov.

Video

Šéf Kremľa okrem toho vyhlásil, že Rusko nie je zodpovedné za energetickú krízu. Tá podľa jeho tvrdenia vznikla v dôsledku mnohých rokov nesprávnej politiky, realizovanej už dlho pred vojnou na Ukrajine. Ruský líder kritizoval aj kapitalizmus s tým, že nie je správnou cestou, ako zabezpečiť ľuďom potraviny.

16:28 Ukrajina podáva žiadosť o „zrýchlený“ vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). V piatok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, ako jeho ruský náprotivok Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku.

Zelenskyj Čítajte viac Ukrajina žiada o zrýchlený vstup do NATO. Zelenskyj nebude rokovať s Putinom

16:14 Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení „rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia“. Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ.

Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri napísal, že lídri 27 členských krajín EÚ anexiu odsudzujú. „Neuznávame a nikdy neuznáme fingované referendá,“ dodal.

„Nezákonná anexia vyhlásená (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom nič nezmení. Všetky územia nezákonne okupované ruskými votrelcami sú ukrajinským územím a vždy budú súčasťou tejto zvrchovanej krajiny,“ napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Oznámená anexia ukrajinských území Ruskom je vážnym porušením medzinárodného práva a porušením Charty OSN,“ napísal na sociálnej sieti šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Dodal, že táto anexia sa nedá odôvodniť žiadnym fingovaným referendom. „Územná celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny je nezmeniteľná,“ napísal. Zároveň podpora Ukrajiny zo strany EÚ zostáva neochvejná. (tasr/ap)

15:20 Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom. (tasr/ap)

Putin Čítajte viac Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku

14:35 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v piatok – počas prejavu v Kremli – štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Anexia Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti nie je medzinárodne uznaná.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov po podpise zmlúv o spojení s Ruskom.
Video

14:12 Traja najvyšší Slovenskí ústavní činitelia odsudzujú snahu anektovať časti Ukrajiny

Spoločné vyhlásenie prezidentky Slovenskej republiky, predsedu Národnej rady Slovenskej republiky a predsedu vlády Slovenskej republiky k snahe Ruska nelegálne anektovať časť ukrajinského ú­zemia

"Dôrazne odsudzujeme snahu Ruskej federácie nelegálne anektovať časti ukrajinského územia. Tieto oblasti boli Ukrajine násilne zabraté vojenskou agresiou zo strany Ruska, ktoré tak hrubo porušilo Chartu OSN, všetky základné princípy medzinárodného práva a spôsobilo obrovské ľudské a materiálne škody.

Výsledky pseudo referend, ktoré na okupovanom území Ruská federácia zorganizovala pod hlavňami pušiek, nemajú žiaden platný právny účinok. Sú len nelegitímnou snahou zakryť akt agresie a nemôžu byť akceptované. Moskva takto podkopáva úsilie o dosiahnutie mieru, cielene eskaluje situáciu a snaží sa medzinárodné spoločenstvo zastrašiť a odradiť od ďalšej podpory Ukrajiny v jej spravodlivom obrannom boji. Ak by sme ako Slovensko tieto kroky Ruska akceptovali, popreli by sme základné princípy, na ktorých je založená naša vlastná suverenita a teritoriálna integrita.

Zdôrazňujeme, že Slovenská republika uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát, ktorý je kandidátom na členstvo v Európskej únii, a ktorého územná celistvosť v medzinárodne uznaných hraniciach je nespochybniteľná."

Zuzana Čaputová, Boris Kollár, Eduard Heger

14:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že akýkoľvek ukrajinský útok na okupované regióny, ktoré Rusko plánuje pripojiť k sebe, budú vnímať ako agresívny čin voči suverénnemu územiu krajiny.

Putin sa chystá podpísať pakty, ktorými na piatkovej ceremónii v Moskve Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Zaporižžskú oblasť vyhlásia za súčasť Ruska. Anexia sa uskutoční po pseudoreferendách, ktoré zorganizoval Kremeľ a Ukrajina so Západom ich odsúdili ako podvod.

Peskov v piatok novinárom povedal, že Doneckú a Luhanskú oblasť pripoja k Rusku celé. Poznamenal pritom, že Rusko „oslobodí“ časti Doneckej oblasti, ktoré sú pod ukrajinskou kontrolou. O tom, či aj Zaporižžskú a Chersonskú oblasť pripoja k Rusku celé alebo len ich okupované časti, nehovoril.

Kremeľský hovorca tiež nekomentoval možné použitie jadrových zbraní zo strany Ruska a povedal len, že západné vyjadrenia o tom sú „nezodpovedné“­.(sita)

14:00 Ruský patriarcha Kirill mal pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu. Pre karanténu sa nezúčastní na piatkovej ceremónii, na ktorej ruský prezident Vladimir Putin oficiálne anektuje okupované regióny Ukrajiny k Rusku. V piatok o tom informovala pravoslávna cirkev.

„Všetky plánované stretnutia a návštevy Jeho Svätosti patriarchu Kirilla sú zrušené,“ uviedla cirkev vo vyhlásení. Dodala, že patriarcha potrebuje pokoj na lôžku a zostane v izolácii. (tasr/afp)

13:50 Na najmenej 25 stúpol počet obetí piatkového útoku na civilný humanitárny konvoj pri ukrajinskom meste Záporožie, ku ktorému došlo len niekoľko hodín pred oficiálnou anexiou štyroch ukrajinských oblastí okupovaných Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP. (tasr)

13:40 Rusko anektuje ukrajinskú Doneckú a Luhanskú oblasť v celom rozsahu. Ako tomu bude v prípade ďalších dvoch čiastočne okupovaných oblastí Ukrajiny – Chersonskej a Záporožskej – zatiaľ Kremeľ nešpecifikoval. Štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny budú do Ruskej federácie začlenené v piatok popoludní podpísaním príslušných dokumentov v Kremli.

Z týchto štyroch ukrajinských oblastí Rusko takmer úplne okupuje len Luhanskú. Zvyšné tri Moskva ovláda iba čiastočne a musí tam stále zvádzať boje s ukrajinskou armádou.

„Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku Rusko uznáva v (administratívnych) hraniciach z roku 2014. Pokiaľ ide o územia regiónov Cherson a Záporožie, musím si to ešte vyjasniť, nemôžem na túto otázku zodpovedať v tomto momente,“ povedal niekoľko hodín pred piatkovou ceremóniou hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Na ceremónii v Georgijevskej sále Veľkého kremeľského paláca, na ktorej sa zúčastní aj prezident Vladimir Putin, budú prítomní aj Moskvou dosadení „lídri“ štyroch uvedených oblastí, ktorí tam podpíšu „dohody“ o ich pričlenení k Rusku. (tasr)

13:09 Fínsko v noci na piatok uzavrelo svoje hranice pre turistov z Ruska, ktorí prichádzajú na fínske územie so schengenskými turistickými vízami. Toto opatrenie by malo výrazne obmedziť osobnú dopravu na fínsko-ruských hraniciach.

Na záznamoch fínskej televízie Yle bolo dve minúty po polnoci vidieť len sedem vozidiel a jedného muža na bicykli, ako prešli cez hranice na priechode Vaalimaa. Následne závora spadla – pre Fínsko, ktoré po stáročia spájala s Ruskom zložitá a premenlivá história, to bol historický moment, konštatuje DPA.

Fínska vláda vo štvrtok v súvislosti s ruskou útočnou vojnou proti Ukrajine oznámila, že od polnoci už ruskí turisti nebudú môcť do krajiny tisícich jazier pricestovať. Výnimky však platia v prípade návštevy člena rodiny alebo poskytnutia zdravotnej starostlivosti.

Počas uplynulých dní prišli do Fínska podľa štatistík tisícky Rusov denne, kým výrazne menej ich z Fínska vycestovalo. Fínsko zdieľa s Ruskom 1340 kilometrov dlhú štátnu hranicu. (tasr/dpa)

12:19 Ruské jednotky boli vo východoukrajinskom meste Lyman „čiastočne obkľúčené“ a sily Kyjeva opätovne dobýjajú dediny v tejto oblasti, uviedol v piatok proruský líder ukrajinskej odštiepeneckej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin.

„Správy z Lymanu sú znepokojujúce. V tomto momente je Lyman čiastočne obkľúčený,“ uviedol Pušilin na sociálnych sieťach. Zároveň dodal, že dve neďaleké dediny „nie sú plne pod našou kontrolou“.

Mesto Lyman leží na severe Doneckej oblasti a je dôležitým oporným bodom ruskej armády na východe Ukrajiny. Je významným železničným uzlom, ale od začiatku septembra a po ústupe ruských jednotiek z mesta Izium aj strategicky dôležitým bodom ruskej armády na východe Ukrajiny.

Ako píšu experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ukrajinským vojakom sa podarilo prelomiť obranu Lymanu a zablokovať cestu, ktorá zostala poslednou možnosťou zásobovania skupiny ruských vojakov. (tasr/afp)

11:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil ostreľovanie civilného humanitárneho konvoja pri meste Záporožie, ktoré si vyžiadalo najmenej 23 obetí, a nazval ho „teroristickým útokom“.

Ukrajina Záporožie civilisti konvoj ostreľovanie Čítajte viac Rusi pri Záporoží zaútočili na konvoj civilistov, zahynulo najmenej 25 ľudí

11:10 Ruským inváznym jednotkám na Ukrajine chýba podľa odhadov britských vojenských expertov na bojisku obväzový materiál i ďalšie zdravotnícke produkty. Vyplýva to z piatkovej, najnovšej analýzy vojny na Ukrajine, ktorú ministerstvo obrany v Londýne denne zverejňuje na základe poznatkov britských tajných služieb.

Záložníkom, na ktorých sa vzťahuje nedávno vyhlásená čiastočná mobilizácia, tak bol vydaný pokyn, aby si so sebou priniesli vlastné lekárničky s tým, že „menštruačné pomôcky by boli lacným riešením“.

„Nedostatok dôvery v postačujúcu zdravotnícku starostlivosť takmer určite prispieva ku klesajúcej morálke a chýbajúcej vôli zúčastniť sa na ofenzívnych akciách,“ uvádza sa vo vyhlásení britského ministerstva. (tasr/dpa)

10:35 Britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe upozornilo na dopady zhoršujúceho sa zdravotníckeho zabezpečenia ruských jednotiek na morálku ruských vojakov a ochotu mnohých jednotiek viesť útočné operácie.

Niektorí novozmobilizovaní záložníci dostali rozkaz sami si zaobstarať potreby prvej pomoci. Znalosti základov prvej pomoci sú pravdepodobne zlé. Ruskí vojaci, ktorí dostali moderné tlakové obväzy, si ich neupevňujú za pomoci suchých zipsov, ale pomocou sťahovacích pásikov, a to pravdepodobne preto, že obväzov je málo a môžu im ich ukradnúť. Ale toto upevnenie sťažuje či znemožňuje rýchle použitie obväzu v situácii, keď vojak na bojisku silno krváca. Neistota ruských vojakov, či sa dočkajú dostatočnej zdravotníckej pomoci, podľa Londýna znižuje bojovú morálku a vedie k neochote mnohých jednotiek útočiť.

10:25 Slovenská republika jednoznačne odsudzuje anexiu ďalších častí ukrajinského územia zo strany Ruskej federácie, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí s tým, že Rusko opäť hrubo porušuje medzinárodné prá­vo.

Rezort dodal, že SR uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát s nespochybniteľnou územnou celistvosťou. Všetky akty spojené s násilným odtrhnutím ukrajinského územia Slovensko považuje za neplatné a nelegitímne. „Budeme pokračovať v poskytovaní všestrannej podpory Ukrajine v jej spravodlivom boji o zachovanie svojej štátnosti, suverenity a územnej celistvosti v rámci medzinárodne uznaných hraníc,“ doplnil rezort.

10:18 Proruský predstaviteľ ukrajinskej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov pripísal zodpovednosť za ostreľovanie konvoja civilistov pri meste Záporožie ukrajinským jednotkám. Ukrajinský gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch vyhlásil na sobotu 1. októbra deň smútku.

Ukrajina Záporožie civilisti konvoj ostreľovanie Čítajte viac Rusi pri Záporoží zaútočili na konvoj civilistov, zahynulo najmenej 25 ľudí

9:50 Ukrajinský generálny štáb odhadol, že Rusko počas uplynulých 24 hodín prišlo o osem dronov, dva lietadlá, vrtuľník, 13 tankov a okolo päť stoviek vojakov. Od začiatku vojny pred 219 dňami ruské straty podľa ukrajinského velenia dosiahli 59 080 zabitých vojakov, 2 338 tankov, 4 932 obrnených vozidiel, 1 391 diel, 333 raketometov, 176 protileteckých zbraní, 264 lietadiel, 225 vrtuľníkov a 1003 dronov.

9:10 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok (29. 9.) na Slovensko 3 005 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 170 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2 764 osôb.

9:00 Najmenej 23 ľudí zahynulo a ďalších 28 bolo zranených pri ruskom raketovom útoku na civilný humanitárny konvoj pri juhoukrajinskom meste Záporožie. Na Telegrame to oznámil gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch.

„Zatiaľ vieme o 23 mŕtvych a 28 zranených. Všetci civilisti,“ napísal Staruch s tým, že na mieste zasahujú záchranári, lekári a ďalšie krízové zložky. Zasiahnutí civilisti podľa gubernátora čakali v rade, aby z Ruskom okupovaného územia odviezli svojich príbuzných.

Svedok agentúry Reuters videl asi 12 tiel, štyri z nich v autách. Strela podľa neho pri dopade zasypala črepinami stojace vozidlá, rozbila okná a nechala po sebe kráter.

8:45 Pri nočnom ostreľovaní okupovaného Chersonu ukrajinskými silami prišiel o život prvý zástupca šéfa okupačnej správy Chersonskej oblasti Alexej Kateriničev. Oznámila ruská štátna agentúra TASS.

Rodák z ruského Rybinska Kateriničev mal v oblastnej správe na starosti bezpečnosť. Vo funkcii podľa ruských médií pôsobil približne mesiac. V minulosti absolvoval školu ruskej tajnej služby FSB, pôsobil u ruských pohraničníkov a v jednotkách FSB, od minulého roka bol zástupcom náčelníka strediska ruských záchranárov pre obzvlášť riskantné operácie. Bol trikrát vyznamenaný radom za hrdinstvo.

Ruské médiá tvrdia, že sa stal obeťou ostreľovania mesta z raketometov HIMARS, dodaných Ukrajine Spojenými štátmi.

8:15 Byrokratické zlyhania ruskej mobilizácie môžu nasvedčovať tomu, že ruský prezident Vladimir Putin opäť obchádza vyššie velenie ruskej armády. Vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Putin opäť obišiel armádne velenie. Nedôveruje šéf Kremľa ruskému ministerstvu obrany?

8:00 Americké úrady obvinili bývalého majora americkej armády a jeho manželku-anestéziologičku, že sa prostredníctvom ruského veľvyslanectva v USA chceli pokúsiť o odovzdanie utajovaných zdravotných záznamov príslušníkov americkej armády Rusku.

SAE / Spojené arabské emiráty / Vojak / Vojaci / Armáda / US army / Čítajte viac Američania obvinili dvojicu lekárov zo sprisahania. Chceli odovzdať citlivé informácie Rusku

7:30 Od vyhlásenia mobilizácie v Rusku sa prudko zvýšila pozornosť obyvateľov krajiny k udalostiam týkajúcim sa Ukrajiny a výrazne vzrástli ich obavy z ďalšieho vývoja. Správy o mobilizácii vyvolali v spoločnosti úzkosť a strach. Podpora ruskej armády zostáva vysoká, ale vzrástol počet ľudí, ktorí si želajú začatie mierových rokovaní. Vyplýva to z najnovšej ankety centra Levada, nezávislého ruského strediska pre prieskum verejnej mienky.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruských občanov, aby zastavili svojho prezidenta Vladimira Putina. „Budete musieť v Rusku zastaviť toho, kto chce viac vojnu ako život, váš život," povedal ukrajinský prezident. Vyjadril sa tak po tom, ako hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že štyri ukrajinské regióny, a to Luhanská, Donecká, Chersonská a Zaporižžská oblasť, sa stanú súčasťou Ruska na ceremónii, ktorej sa zúčastní prezident Putin a prednesie na nej prejav.

6:30 Raketový útok, ktorému bolo v noci na piatok vystavené mesto Dnipro na východe Ukrajiny, si vyžiadal jednu obeť, najmenej dvoch zranených a veľké materiálne škody. Informovala o tom britská stanica BBC.

Šéf regionálnej správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko dodal, že rakety zasiahli obytnú štvrť a dopravný podnik, v ktorého areáli zhorelo viac ako 50 autobusov. Táto štvrť bola terčom ruského útoku aj pred niekoľkými týždňami.

Primátor mesta Dnipro Borys Filatov na Telegrame napísal, že útok na dopravný podnik bol vykonaný raketami Iskander.

Mesto Dnipro sa pod raketovou paľbou z ruských pozícií ocitlo aj v noci na štvrtok. Podľa Rezničenka zahynuli štyria ľudia vrátane dvoch detí, osemročného chlapca a deväťročného dievčaťa.

6:22 Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe o udalostiach na fronte z 29. septembra tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily „prakticky zovreli“ v obkľúčení mesto Lyman, ktoré leží na severe Doneckej oblasti a je dôležitým oporným bodom ruskej armády na východe Ukrajiny. ISW vo svojej správe podľa britskej stanice BBC cituje početné správy ruských „vojenských blogerov“ podporujúcich ruskú inváziu na Ukrajine a dostávajúcich informácie o vývoji na fronte priamo z bojiska.

Lyman je významným železničným uzlom, ale od začiatku septembra a po ústupe ruských jednotiek z mesta Izium je aj strategicky dôležitým bodom ruskej armády na východe Ukrajiny. Ako píšu experti ISW, ukrajinským jednotkám sa podarilo prelomiť obranu Lymanu a zablokovať cestu, ktorá zostala poslednou možnosťou zásobovania skupiny ruských vojsk. Blogeri, na ktorých sa ISW odvoláva, označujú situáciu v oblasti za „mimoriadne zložitú“.

Expert z Inštitútu zahraničnej politiky vo Washingtone Rob Lee očakáva, že Lyman by mohol padnúť „možno dnes večer (vo štvrtok) alebo v piatok, čo – ako podotýka – "vrhne tieň na (avizované) oznámenie o anexii“ okupovaných území na východe a juhu Ukrajiny. Podľa Leeho „Rusko zápasí v Donbase s nedostatkom živej sily i záloh“. Upozornil, že ak Rusko utrpí v tzv. lymanskej kapsy straty, „môže to viesť k ďalšiemu postupu Ukrajiny hlboko do Donbasu“.

Aj podľa ISW by situácia v tejto časti frontu mohla mať pre ruské sily vážne následky a ukrajinským jednotkám by zrejme umožnila ohroziť ruské pozície na západe Luhanskej oblasti, v okolí súmestia Lysyčansk-Severodoneck. ISW pripomína, že ďalšie ruské straty by ešte viac podkopali morálku v radoch ruskej armády, ktorá by sa mala čoskoro doplniť o vojakov povolaných v rámci tzv. čiastočnej mobilizácie.

6:05 Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o rezolúcii odsudzujúcej referendá o anexii niekoľkých Ruskom okupovaných regiónov Ukrajiny sa uskutoční v piatok. V newyorskom sídle OSN to vo štvrtok oznámilo Francúzsko, ktoré v súčasnosti Bezpečnostnej rade OSN predsedá. Rezolúcia, ktorú vypracovali Spojené štáty a Albánsko a ktorej presný obsah zatiaľ nie je zverejnený, nemá šancu na schválenie pre právo veta Moskvy. Dokument však môže byť predložený Valnému zhromaždeniu OSN, informovala v noci na piatok agentúra AFP.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová oznámila už začiatkom tohto týždňa úmysel svojej krajiny predložiť rezolúciu odsudzujúcu „takzvané referendá“. Dokument podľa nej vyzýva členské štáty, aby „neuznali žiadny zmenený štatút Ukrajiny, a zaväzuje Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny“. Dodala, že ak by boli tieto pseudoreferendá akceptované, „otvorili by Pandorinu skrinku, ktorú nebudeme môcť zavrieť“.

„Ak sa Rusko rozhodne, že sa bude skrývať pred zodpovednosťou tu, v Rade, potom sa obrátime na Valné zhromaždenie OSN, aby vyslalo Moskve neklamný odkaz,“ upozornila Thomasová-Greenfieldová.

Valné zhromaždenie OSN, ktoré združuje 193 členských štátov OSN, už prijalo niekoľko rezolúcií odsudzujúcich ruskú agresiu voči Ukrajine.

5:40 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekréty, ktorými uznal nezávislosť ukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti. Informovala o tom agentúra TASS. Krok predchádza chystanej formálnej anexii okupovaných území Ukrajiny, ktorú si Kremeľ naplánoval na piatok.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok popoludní v Kremli prehovorí pred oboma komorami ruského parlamentu pri ceremónii, ktorá má znamenať anexiu okupovaných ukrajinských území. Vo štvrtok Putinov hovorca Dmitrij Peskov potvrdil, že k Rusku budú pripojené štyri ukrajinské oblasti, kde sa v uplynulých dňoch konalo hlasovanie o tomto kroku.

Ukrajina Rusko referendá vlajka Čítajte viac Putin prekresľuje hranice. Kde končia, sám nevie

Kyjev a Západ tieto referendá neuznávajú a nemienia uznať ani anexiu okupovaných ukrajinských území. Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok varoval, že Ukrajina na pokus Ruska zmocniť sa ďalšej časti jej územia zareaguje „veľmi tvrdo“. Na piatok zvolal mimoriadne zasadnutie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Putin sa podľa agentúry Reuters chytá oficiálne anektovať približne 15 percent z celkovej rozlohy Ukrajiny. Ide o medzinárodne neuznávanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku (DNR a LNR) na východe Ukrajiny a tiež o Chersonskú a Záporožskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktoré invázne jednotky čiastočne obsadili. Rusko už na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Ceremónia v Kremli sa uskutoční o 15.00 h moskovského času, teda 14.00 h SELČ, spresnil Peskov. Na tento termín dostali pozvánku do Kremľa tiež ruskí zákonodarcovia.

Vo štvrtok večer Putin podpísal dekréty, ktorými uznal nezávislosť Chersonskej a Záporožskej oblasti. Rusko už na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, kde vznikli DNR a LNR. Tie Moskva oficiálne uznala až v predvečer invázie na Ukrajinu.

V Moskve sa teraz nachádzajú lídri neuznávanej DNR a LNR a okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti, aby podľa vlastného vyjadrenia dokončili pripojenie týchto Moskvou okupovaných či ovládaných území k Rusku.

Putin vo výnosoch nariadil, aby bola uznaná „štátna zvrchovanosť a nezávislosť“ dvojice oblastí na juhu Ukrajiny, uviedol TASS. Rozhodnutie bolo prijaté s „prihliadnutím na vôľu obyvateľov regiónu“ v súlade so zásadami medzinárodného práva, ktoré prisudzuje národom právo na sebaurčenie, cituje ďalej agentúra z dekrétov, ktoré nadobudnú účinnosť dňom ich podpisu.

Kyjev a Západ dali už skôr najavo, že plebiscity narýchlo zorganizované Moskvou dosadenými úradmi ani anexiu okupovaných ukrajinských území uznať nemienia. USA zároveň spolupracujú so svojimi spojencami na sankciách, ktoré by mohli byť uvalené na Rusko v prípade ďalšej anexie ukrajinského územia.

Ukrajina v reakcii na nedávne tzv. referendá zorganizované proruskými úradmi na okupovaných územiach zopakovala svoj sľub, že tieto štyri regióny, ako aj Krym, získa späť. Rusko sa zasa opakovane zaviazalo, že bude brániť celé svoje územie – vrátane novopripojených regiónov – všetkými dostupnými prostriedkami vrátane jadrových zbraní.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine