Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin počas piatkového prejavu vyhlásil štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Následne podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom. Informujú o tom tlačové agentúry.

30.09.2022 14:39 , aktualizované: 15:30
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na oslavách vyhlásenia anexie štyroch okupovaných ukrajinských oblastí za štátne územie Ruska, na Červenom námestí v Moskve 30. septembra 2022.
debata (492)

Pod dokumenty pridali svoje podpisy aj Moskvou dosadení lídri štyroch ukrajinských oblastí. Stalo sa tak tri dni po ukončení Kremľom zorganizovaných „referend“ v týchto oblastiach o pripojení k Rusku, ktoré Západ odsúdil ako bezohľadné protiprávne zaberanie cudzieho územia.

Zmluvy o vstupe ukrajinských oblastí do Ruska ešte musia formálne odobriť budúci týždeň obe komory ruského parlamentu.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov po podpise zmlúv o spojení s Ruskom.

Video

Putin: Rusko sa neusiluje o návrat k Sovietskemu zväzu

Putin počas piatkového prejavu v Kremli vyhlásil štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. „Ľudia svoju voľbu urobili, jednoznačne si vybrali,“ vyhlásil Putin v narážke na výsledky hlasovania v spomínaných regiónoch, ktoré Kyjev i Západ považujú za zmanipulované a neplatné. „Je to vôľa miliónov ľudí,“ zdôraznil ruský vodca, ktorý sa odvolával na právo na sebaurčenie zakotvené v Charte OSN i na ruské dejiny, výsledky vojen a bitiek.

VIDEO: Anexia v priamom prenose. Putinov prejav a podpisovanie zmlúv.

Video

Putin vyzval Kyjev na rokovania. Anektovaných území sa ale Moskva nevzdá a bude ich obhajovať všetkými dostupnými prostriedkami, zdôraznil ruský prezident.

Šéf Kremľa zároveň podľa denníka The Guardian vyhlásil, že obyvatelia krajinského regiónu Donbas boli „obeťami nehumánnych teroristických útokov“ zo strany režimu v Kyjeve.

Ukrajina Rusko referendá vlajka Čítajte viac Putin prekresľuje hranice. Kde končia, sám nevie

Putin tiež označil ruských vojakov, ktorí padli v bojoch, za hrdinov a požiadal o minútu ticha za tých, ktorí „zomreli počas špeciálnej operácie“ na Ukrajine.

Ruský prezident následne vyzval Kyjev, aby sa vrátil k rokovaniam o ukončení bojov na Ukrajine. „Vyzývame kyjevský režim, aby okamžite prestal bojovať a zastavil všetky nepriateľské akcie… A vrátil sa k rokovaciemu stolu,“ povedal v príhovore, z ktorého citovala agentúra AFP. Dodal, že Moskva je rokovaniam stále otvorená, ako to aj viackrát vyhlásila.

Šéf Kremľa vo svojom prejave tiež uviedol, že Rusko sa „neusiluje“ o návrat k Sovietskemu zväzu (ZSSR). „ZSSR už neexistuje. Nemôžeme vrátiť minulosť. A Rusko to už nepotrebuje. O to sa nesnažíme,“ povedal Putin.

Svet anexiu nepodporuje

V štyroch okupovaných regiónoch – v samozvaných Doneckej a Luhanskej ľudových republikách na východe a v častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny sa od 23. – 27. septembra konali referendá o pripojení k Rusku. Tieto oblasti tvoria asi 15 percent ukrajinského územia.

Proruskí predstavitelia oblastí v utorok neskoro večer po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia v „referende“ rozhodli o pripojení k Rusku. Následne o to oficiálne požiadali Moskvu.

Putin vo štvrtok podpísal výnosy o uznaní nezávislosti Záporožskej a Chersonskej oblasti ležiacich na juhu Ukrajiny. Nezávislosť Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) šéf Kremľa uznal tesne pred začiatkom útoku ruskej armády na Ukrajinu 24. februára.

Russia Ukraine War Changed World Analysis Čítajte viac Po anexii Moskva sľubuje jadrový dáždnik. Ako odpovie Západ?

Podobne uznal aj nezávislosť Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 na základe sporného referenda. Kyjev ani Západ to nikdy neuznali ako legitímny krok.

Ukrajina v reakcii na tzv. referendá zorganizované proruskými úradmi na okupovaných územiach zopakovala sľub, že tieto štyri regióny aj Krym, získa späť. Rusko sa zasa opakovane zaviazalo, že bude brániť celé svoje územie – vrátane novopripojených regiónov – všetkými dostupnými prostriedkami vrátane jadrových zbraní.

Zatiaľ žiadna krajina na svete nedeklarovala svoj zámer uznať túto ďalšiu anexiu ukrajinských území Ruskom.

492 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #anexia #vojna na Ukrajine