Ukrajina žiada o zrýchlený vstup do NATO. Zelenskyj nebude rokovať s Putinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že jeho krajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie (NATO), informujú o tom tlačové agentúry. Rokovanie s Vladimirom Putinom nechce, chce iného ruského prezidenta.

30.09.2022 16:24 , aktualizované: 17:37
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (404)

Zelenskyj sa tak vyjadril krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v Kremli oznámil anexiu štyroch Moskvou okupovaných ukrajinských regiónov a s ich proruskými lídrami podpísal zmluvy o pripojení týchto ukrajinských území k Ruskej federácii. Západ anexiu odmieta.

„Podpísaním žiadosti Ukrajiny o urýchlený vstup do NATO robíme náš rozhodný krok… Prakticky sme už preukázali kompatibilitu s aliančnými štandardmi. Sú skutočné pre Ukrajinu – skutočné na bojisku a vo všetkých aspektoch našej interakcie,“ povedal Zelenskyj. „Dôverujeme si, pomáhame si a chránime sa. Toto je aliancia,“ dodal.

VIDEO: Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO.

Video

Čo presne znamená „zrýchlená“ žiadosť, zatiaľ nie je známe, keďže prijatie nového člena musia jednomyseľne schváliť ostatné členské štáty NATO, uvádza AP.

Putin Čítajte viac Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku

Zelenskyj v piatok tiež vyhlásil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. „Sme pripravení na dialóg s Ruskom, ale… s iným ruským prezidentom,“ povedal ukrajinský prezident.

Zelenskyj v reakcii na tieto tzv. ľudové hlasovania predtým uviedol, že Ukrajina po nich už nebude môcť rokovať s Ruskom. V prípade anektovania okupovaných území Moskvou pohrozil veľmi tvrdou odozvou zo strany Kyjeva.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov po podpise zmlúv o spojení s Ruskom.

Video

Ukrajinský prezident zopakoval prísľub vyhnať okupantov z obsadených území. „Celé územie našej krajiny bude oslobodené od tohto nepriateľa – nepriateľa nielen Ukrajiny, ale aj samotného života, ľudskosti, práva a pravdy,“ uviedol. Dodal, že Rusko o tomto zámere vie a cíti ukrajinskú silu. „Vidí, že práve tu, na Ukrajine, dokazujeme silu našich hodnôt,“ pokračoval.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine sa ukrajinská armáda prezbrojuje a od zbraní zo sovietskej éry postupne prechádza na štandardy NATO. Ambície Kyjeva vstúpiť do NATO boli pre Moskvu jednou zo zámienok na februárovú inváziu na Ukrajinu, pripomína britská spravodajská stanica Sky News.

404 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj