220. deň: Ukrajinci vytlačili ruskú armádu z Lymanu

Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov z mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinské jednotky ešte skôr ten deň obkľúčili mesto, v ktorom sa podľa hovorcu východného zoskupenia ukrajinských síl Serhija Čerevatyju malo nachádzať 5-tisíc až 5 500 ruských vojakov. Pri vstupe do mesta Lyman vztýčili ukrajinskú vlajku.

01.10.2022 06:00 , aktualizované: 21:57
Rusko / Ruský vojak / Okupant / Foto: ,
Ruské armádne vozidlá na východe Ukrajiny
debata (1550)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 220. deň
  • USA nevidia ako nevyhnutné teraz prijať Ukrajinu do NATO
  • Pred ruskou ambasádou v Bratislave sa protestovalo proti ruskej anexii štyroch ukrajinských území
  • Najmenej 20 ľudí prišlo o život pri ostreľovaní evakuačného konvoja v Charkovskej oblasti
  • Ruskí vojaci zadržali riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne
  • Ruská armáda sa začala sťahovať z Lymanu
  • Rokovania s Moskvou sú podľa Zelenského poradcu možné, ale len s novým ruským prezidentom
  • Rusko by podľa Kadyrova malo zvážiť použitie jadrových zbraní na Ukrajine
Video
Anexia v priamom prenose. Začiatok Putinovho prejavu a jeho koniec - a podpisovanie zmlúv s lídrami okupovaných oblastí na Ukrajine o spojení s Ruskom.

21:57 Anexiou ďalších ukrajinských území ruský prezident Vladimir Putin takmer znemožnil koniec vojny na Ukrajine, vyhlásil šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell pre španielsku televíznu stanicu RTVE.

„Rusko prehráva“ vojnu na Ukrajine, povedal Borrell v inom vyjadrení. Moskva podľa neho „prehrala z morálneho a politického hľadiska“, zároveň však upozornil, že „Ukrajina ešte nevyhrala“.

Európa podľa neho vytvorila „záhradu“, ktorá je „obkolesená džungľou“. „Ak nechceme, aby džungľa prenikla do záhrady… tak sa potrebujeme zapojiť,“ povedal a vyzval EÚ, aby posilnila svoj vojenský arzenál. „Je to nevyhnutné pre prežitie,“ vyhlásil Borrell. (afp, tasr)

21:40 Anexia štyroch ukrajinských oblastí Ruskom je „závažným porušením“ medzinárodného práva. Uviedlo to so vojom sobotňajšom vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyzvalo na rokovania o ukončení konfliktu. Anexiu v sobotu odsúdili aj ďalšie dve talianske pravicové strany.

Rezort tureckej diplomacie ďalej konštatuje, že Ankara neuznala anexiu Krymu Ruskom v roku 2014 a rovnaký postoj má aj po tom, čo Rusko v piatok začlenilo samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, ako aj okupované časti Chersonskej a Záporožskej oblasti k svojmu územiu po referendách, ktoré zahraničie označilo za zinscenované.

„Turecko … pri každej príležitosti zdôrazňovalo svoju silnú podporu územnej celistvosti, nezávislosti a suverenite Ukrajiny,“ uviedlo ministerstvo. „Znova zdôrazňujeme našu podporu ukončeniu tejto vojny, ktorej krutosť neustále narastá, na základe spravodlivého mieru, ktorý sa dosiahne prostredníctvom rokovaní,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Turecko, ktoré je členom NATO, sa počas rusko-ukrajinského konfliktu snaží zostať neutrálne a nepripojilo sa k západným sankciám proti Rusku. Ankara je totiž závislá od ruskej ropy a zemného plynu, pričom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa usiluje podporiť obchod s Moskvou, aby pred parlamentnými voľbami v júni 2023 stabilizoval ekonomiku krajiny.

Po predsedníčke postfašistickej strany Bratia Talianska a potenciálnej premiérke Giorgii Meloniovej odsúdili anexiu štyroch ukrajinských regiónov Ruskom aj jej dvaja možní koaliční partneri — Liga exministra vnútra Mattea Salviniho a pravicová konzervatívna strana Taliansko vpred viacnásobného premiéra Silvia Berlusconiho. Obaja sú pritom známi úzkymi vzťahmi s Moskvou.

"Liga rozhodne odsudzuje každú agresiu, anexiu a hrozby jadrovými zbraňami. Budúca talianska vláda sa bude musieť spolu s demokraciami a západnými silami s ešte väčším odhodlaním zasadzovať za mier a odzbrojenie,“ zdôraznil Salvini.

Podľa bývalého šéfa Európskeho parlamentu a podpredsedu Talianska vpred Antonia Tajaniho je „táto anexia výsledkom referenda, ktoré odsúdilo celé medzinárodné spoločenstvo a ktoré nemôže uznať žiadny demokratický štát“. (afp, apa, tasr)

20:11 V oblasti vojenského letiska Beľbek na Krymskom polostrove došlo v sobotu k silnému požiaru a niekoľkým výbuchom, informoval gubernátor Ruskom anektovaného mesta Sevastopol Michaila Razvozžajeva. Vojenské letisko Beľbek sa nachádza v blízkosti Sevastopola.

Ruskom dosadený Razvozžajev uviedol, že na letisku Beľbek došlo k „mimoriadnej situácii“ a vyzval obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj. S odvolaním sa na záchranárov Razvozžajev na margo incidentu vysvetľoval, že „lietadlo počas pristávania zišlo z dráhy a začalo horieť.“

Reakcie na túto udalosť na sociálnych sieťach sa rôznia: kým časť diskutérov sa prikláňa k Razvozžajevovej verzii, iní ju spájajú s dianím na bojiskách Ukrajiny, kde v sobotu odišlo k ústupu ruských jednotiek z mesta Lyman v Doneckej oblasti.

Krymský polostrov Rusko anektovalo v roku 2014 po kontroverznom referende o jeho pripojení k subjektom Ruskej federácie. Ukrajina ho považuje za svoje dočasne okupované územie a má v pláne získať nad ním plnú kontrolu. (tasr, bbc.com)

19:31 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že Rusko by malo na Ukrajine zvážiť použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou. S týmto vyhlásením prišiel Kadyrov po tom, ako boli ruské jednotky v sobotu ukrajinskými vojakmi vytlačené z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti.

Ramzan Kadyrov / Čečensko / Čítajte viac Kadyrov: Rusko by malo zvážiť použitie jadrových zbraní na Ukrajine

19:12 Ukrajina v sobotu vyzvala na okamžité prepustenie riaditeľa ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorého v piatok zadržala ruská vojenská hliadka. Kyjev pritom rozhodne odsúdil „nezákonné zadržiavanie“ riaditeľa ZAES Ihora Murašova.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v sobotu uviedla, že Rusko ju informovalo, že „generálny riaditeľ jadrovej elektrárne v Záporoží bol dočasne zadržaný, aby odpovedal na otázky“. Ani MAAE, so sídlom vo Viedni, bezprostredne neposkytla bližšie informácie.

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje, v sobotu uviedol, že Murašova zadržali okolo 16.00 h miestneho času, keď sa vracal z elektrárne do mesta Enerhodar.

„Zastavili auto a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom. V súčasnosti nemáme nijaké informácie o mieste pobytu Ihora Murašova a jeho osude,“ píše sa vo vyhlásení agentúry. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení deklarovalo, že „tento zločin je ďalším aktom štátneho terorizmu zo strany Ruska a predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva. Rusko ho musí okamžite prepustiť.“ (ap, afp, tasr)

18:28 Ukrajinské úrady začali so zisťovaním totožnosti civilistov, ktorých telá sa našli v rozstrieľanom konvoji áut objavenom pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. O život prišlo najmenej 20 ľudí vrátane desiatich detí.

V statuse zverejnenom na sieti Telegram šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyl Maľuk v sobotu napísal, že k útoku na kolónu siedmich áut došlo koncom septembra. Dodal, že útok na civilistov vykonala sabotážna a prieskumná skupina útočníkov, ktorí „z ručných zbraní takmer bezhlavo rozstrieľali šesť starých áut a jednu dodávku (typu) GAZelle“.

Maľuk deklaroval, že páchatelia tohto činu „neuniknú trestu – nájdeme každého a prinútime ho zodpovedať sa za spáchané zverstvá.“ Ukrajinské zdroje dodali, že niekoľkým ľuďom sa z konvoja podarilo utiecť a teraz poskytujú výpovede vyšetrovateľom. O útoku informoval na svojom konte na sieti Telegram aj gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Podľa neho páchateľmi boli „Rusi, ktorí zaútočili na civilistov snažiacich sa ujsť pred ostreľovaním“. „Je to ukrutnosť, pre ktorú niet ospravedlnenia,“ dodal Synehubov.

Ukrajinskí vojaci, ktorí zničené civilné autá s mŕtvymi, v niektorých prípadoch aj spálenými, telami našli, vyslovili predpoklad, že na konvoj pri svojom ústupe z Kupianska zaútočili ruské jednotky. Miesto nálezu sa nachádza na ceste vedúcej z dediny Kyrylivka, ležiacej približne 70 kilometrov východne od Charkova.

Počas siedmich mesiacov trvania vojny na Ukrajine boli ruské jednotky už viackrát obvinené z brutálneho zaobchádzania s civilistami v okupovaných oblastiach a z ich vraždenia, či mimosúdnych popráv.

Po februárovej invázii ruské jednotky obsadili sever a východ Ukrajiny, ale ukrajinské jednotky začiatkom septembra uskutočnili v Charkovskej oblasti veľmi úspešnú bleskovú protiofenzívu, ktorou ich vytlačili z tohto územia. (tasr, afp)

16:48 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu pripustil, že v súvislosti s konfliktom s Moskvou „sú možné rokovania“, avšak „jedine s novým prezidentom Ruska“.

Volodymyr Zelenskyj / UA Vojak / UA Armáda / Čítajte viac Poradca Zelenského: Rokovania s Moskvou sú možné, ale len s novým ruským prezidentom

16:09 Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov z mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinské jednotky ešte skôr ten deň obkľúčili mesto, v ktorom sa podľa hovorcu východného zoskupenia ukrajinských síl Serhija Čerevatyju malo nachádzať 5-tisíc až 5 500 ruských vojakov. Pri vstupe do mesta Lyman vztýčili ukrajinskú vlajku.

Video
Sme v Lymane! Ukrajinci v meste vztýčili vlajku, Rusi odchádzajú

15:56 Rusko na Ukrajine zabíja ľudí, o ktorých najnovšie tvrdí, že sú jeho vlastní občania, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. Ruská stratégia expanzie podľa britského rezortu obrany vyústila do „zabíjania civilistov, o ktorých teraz tvrdí, že sú to jeho vlastní občania“.

Poslednú správu vychádzajúcu z poznatkov britských tajných služieb zverejnili v sobotu v ranných hodinách po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal anexiu štyroch ukrajinských oblastí. Ide pritom o najrozsiahlejšie násilné zabratie územia krajiny v Európe od čias druhej svetovej vojny.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko vynakladá „strategicky cenné vojenské prostriedky“ v snahe získať taktickú výhodu. Ako dodalo, Moskva v piatok „takmer určite“ zasiahla civilný humanitárny konvoj pri meste Záporožie, čo si podľa miestnych médií vyžiadalo najmenej 25 mŕtvych a viac než 50 zranených civilistov.

Britský rezort obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň. (theguardian.com, tas­r)

14:47 Ruský raper Ivan Vitalijevič Petunin spáchal v piatok samovraždu, aby sa vyhol povolaniu do bojov na Ukrajine. V rozlúčkovom videu to nazval aktom „posledného protestu“ proti vojne, ktorú na Ukrajine vedie ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko, Putin, Ukrajina, anexia, vojna Čítajte viac Ruský raper Walkie spáchal samovraždu, aby sa vyhol povolaniu do bojov na Ukrajine

13:41 Pred ruskou ambasádou v Bratislave sa v piatok protestovalo proti anexii ukrajinských území Ruskou federáciou. Organizátori protestu z iniciatívy Mier Ukrajine vyzvali krajiny demokratického sveta, aby zrýchlili pomoc Ukrajine.

veľvyslanectvo Ruskej federácie Čítajte viac Pred ruskou ambasádou v Bratislave sa protestovalo proti anexii ukrajinských území

13:32 Najmenej 20 ľudí prišlo v sobotu o život pri ostreľovaní evakuačného konvoja v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Prostredníctvom aplikácie Telegram to oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Sinehubov. (ap, tasr)

13:21 Pri vstupe do mesta Lyman už vztýčili ukrajinskú vlajku. Denník The Guardian zverejnil videozáznam, na ktorom je vidieť vojakov, ako vztyčujú ukrajinskú vlajku pri nápise označujúcom vstup do mesta Lyman. Východné velenie podľa denníka oznámilo že v oblasti prebiehajú „stabilizačné opatrenia“. (afp, tasr)

11:18 Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny obkľúčili mesto Lyman, kde sa v obkľúčení malo ocitnúť asi 5-tisíc až 5 500 ruských vojakov, uviedol hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Pripustil však, že počet Rusov môže byť nižší kvôli stratám a ich pokusom dostať sa z obkľúčenia. Obkľúčenie „viac ako 5-tisíc ruských vojakov“ v Lymane ohlásil podľa ukrajinských médií aj gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

„Ruskí vojaci s posádkou v Lymane prosili svoje velenie, aby im dovolilo sa stiahnuť, to to však odmietlo. V obkľúčení je viac ako 5-tisíc ruských vojakov,“ vyhlásil Hajdaj podľa serveru RBK Ukrajina. Rusi majú podľa neho teraz len tri možnosti: pokúsiť sa predrať z obkľúčenia, vzdať sa a padnúť do zajatia, alebo zahynúť. Ústupové a zásobovacie cesty im totiž ukrajinské sily už odrezali.

„Niektorí sa vzdávajú, majú veľa zabitých a zranených, ale operácia ešte neskončila,“ upozornil hovorca Čerevatyj.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč tvrdí, že v obkľúčení sa podľa rôznych zdrojov mohlo ocitnúť od 2 500 do 5-tisíc vojakov. Pripustil, že situácia sa neustále mení a presné informácie ohľadom Lymanu chýbajú. Ani sa nevie, či je mesto úplne obkľúčené alebo či Rusi ešte majú možnosť ústupu, uviedol Arestovyč.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnešok uviedol, že Ukrajina vo vojne proti Rusku prevzala iniciatívu a dosahuje výrazné výsledky. Konkrétne sa zmienil o úspechoch práve pri Lymane.

Pád Lymanu, ktorý Rusko využíva ako zásobovací a dopravný uzol pre operácie na severe Doneckej oblasti, by znamenal výrazný problém pre plány Kremľa ovládnuť celý priemyselný región Donbas (reuters, čtk, bbc.com)

10:34 Južná Kórea neuznáva výsledky Moskvou organizovaných hlasovaní v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny a ich následnú anexiu Ruskom, vyhlásil v sobotu hovorca juhokórejského ministerstva zahraničia.

„Ukrajinská suverenita, územná celistvosť a nezávislosť musia byť ochránené. Ruskú inváziu na Ukrajinu silno odsudzujeme ako porušenie Charty Spojených národov,“ uviedol hovorca. (reuters, čtk)

10:05 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo v piatok na vstupe na Slovensko 3 326 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 174 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3 046 osôb, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo 846 761 osôb, udelených bolo 95 782 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali 616 009 osôb. (si­ta)

10:00 Ruská vojenská hliadka zadržala v piatok Ihora Murašova, generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne ležiacej na okupovanom území na juhu Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje.

Enerhoatom uviedol, že Murašova zadržali okolo 16.00 h miestneho času, keď sa vracal z elektrárne do mesta Enerhodar. „Zastavili auto a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom. V súčasnosti nemáme nijaké informácie o mieste pobytu Igora Murašova a jeho osude,“ píše sa vo vyhlásení agentúry.

Murašov ako generálny riaditeľ nesie hlavnú a výlučnú zodpovednosť za jadrovú a radiačnú bezpečnosť elektrárne a jeho zadržanie môže ohroziť jej prevádzku. Záporožskú jadrovú elektráreň okupujú od marca ruské invázne sily, pracuje tam však ukrajinský personál. Kyjev tvrdí, že Rusi v jej areáli sústredili ťažkú vojenskú techniku. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Nachádza sa v Záporožskej oblasti, ktorú Rusko v piatok formálne anektovalo. (news.sky.com, pravda.com.ua, tas­r)

9:56 Japonský premiér Fumio Kišida v piatkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom prezidentom Volodymyrom Zelenským odsúdil ruskú anexiu okupovaných častí Ukrajiny. „Povedal som mu, že proces, ktorý Rusko nazvalo referendami, a jeho anexia častí Ukrajiny by nikdy nemali byť akceptované a že ich dôrazne odsudzujem,“ uviedol Kišida po telefonáte.

Kišida počas 30-minútového rozhovoru Zelenského ubezpečil, že Japonsko je odhodlané spolupracovať s ostatnými členmi skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) a širším medzinárodným spoločenstvom pri ďalšej podpore Ukrajiny. Zároveň uviedol, že Tokio plánuje rozšíriť sankcie proti Rusku.

Japonsko bude budúci rok hostiť stretnutie lídrov skupiny G7. Kišida pri tejto príležitosti Zelenskému prezradil, že plánuje navrhnúť, aby tieto krajiny uvalili voči Rusku prísne sankcie. Taktiež spomenul, že chce viesť diskusiu o obnove Ukrajiny.

Japonský premiér uviedol aj to, že Tokio zvažuje opätovné otvorenie veľvyslanectva v Kyjeve. Japonsko svoju ambasádu v ukrajinskej metropole zatvorilo v marci, kedy sa ruská agresia stupňovala. Časť operácií veľvyslanectva sa však presunula do Ľvova na západe Ukrajiny.

Japonsko úzko spolupracuje s ostatnými členmi skupiny G7 a európskymi krajinami pri uvaľovaní sankcií na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajine. Najnovšie zakázalo vývoz materiálov, ktoré by Rusko mohlo použiť na výrobu chemických zbraní.

Japonské sankcie voči Rusku ešte viac poškodili vzťahy medzi Tokiom a Moskvou, ktoré boli už aj tak napäté pre spory o skupinu ostrovov z Kurilského súostrovia. Moskva v odvete za sankcie ukončila rokovania o týchto ostrovoch. (tasr, ap)

8:40 Ukrajinské vojská pravdepodobne úplne obkľúčia či dobyjú strategicky dôležité mesto Lyman na východe Ukrajiny počas nadchádzajúcich 72 hodín, predpovedal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na sobotu poďakoval armáde za úspechy na fronte a ohlásil oslobodenie obce Jampol pri Lymane.

Ruské vojská ešte držia Lyman, ale ustúpili z pozícií v obciach Drobyševe a Jampil, uviedol ISW s odvolaním sa na predstaviteľov proruských separatistov a ruských vojnových spravodajcov. Tí tiež zaznamenali rastúcu aktivitu ukrajinských prieskumníkov v okolí Lymanu. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery ostreľovania ustupujúcich ruských síl ukrajinským delostrelectvom.

Podľa hovorcu východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhija Čerevatého je obkľúčenie ruských síl v Lymane „v záverečnom štádiu“. Rusko označuje situáciu v Lymane za „mimoriadne zložitú“ a ruskí komentátori na sociálnych sieťach vyčítajú ruskému veleniu, že obrancom Lymanu, ktorí zaujali „kruhovú obranu“, chýba podpora delostrelectva, nasadeného na juhu Ukrajiny na ostreľovanie Mykolajiva.

„Dosiahli sme významné výsledky na východe našej krajiny. O tom je už dosť zverejnených informácií. Všetci sme počuli, čo sa deje v Lymane. Sú to kroky, ktoré znamenajú veľa. Ďakujem všetkým našim bojovníkom za splnenie tejto časti nášho obranného plánu. Je to veľmi dôležité,“ uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom vystúpení.

Ukrajina podľa Zelenského prevzala iniciatívu vo vojne proti Rusku. Ukrajinskí vojaci odrazili ruské útoky v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sa Rusko pre nedostatok dôstojníkov chystá nasadiť do bojov poslucháčov vojenských škôl. Tvrdenia znepriatelených strán však nemožno vo vojnových podmienkach potvrdiť z nezávislých zdrojov. (pravda.com.ua, unian.ua, understandingwar­.org, čtk)

7:21 Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy v piatok oznámili, že ich krajiny podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO, informovala americká televízia CNN.

Všetci traja ministri zdieľali na Twitteri rovnaký príspevok v tomto duchu. „Pobaltskí priatelia Ukrajiny plne podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. Inšpirujúca odvaha Ukrajiny môže Alianciu iba posilniť,“ uviedli Urmas Reinsalu, Edgars Rinkévičs a Gabrielius Landsbergis.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom podpísali žiadosť o „zrýchlený“ vstup do Severoatlantickej aliancie. Zelenskyj pri podpise žiadosti uviedol, že proces „zrýchleného“ vstupu do NATO je možný. Ako príklad uviedol Fínsko a Švédsko, ktoré tento rok začali proces vstupu do Aliancie bez akčného plánu členstva (MAP).

6:10 Spojené štáty v tejto chvíli nevidia potrebu urýchleného procesu pristúpenia Ukrajiny k NATO, uviedol v piatok poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

"Náš názor je, že Ukrajine môžeme najlepšie pomôcť praktickou podporou na mieste. A že proces v Bruseli by sa mal začať inokedy, "povedal Sullivan.

Zároveň zdôraznil, že všetky rozhodnutia ohľadom členstva v NATO sú vecou kandidátov vstupu a členov aliancie. USA na budúci týždeň podľa Sullivana oznámia ďalšiu dodávku zbraní Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že jeho krajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie, informujú tlačové agentúry. Zelenskyj sa tak vyjadril krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil anexiu štyroch Moskvou okupovaných ukrajinských regiónov a s ich proruskými lídrami podpísal v Kremli zmluvy o pripojení týchto ukrajinských území k Ruskej federácii.

„Podpísaním žiadosti Ukrajiny o urýchlený vstup do NATO robíme rozhodujúci krok,“ uviedol Zelenskyj. „De facto sme svoju cestu do NATO už prešli. De facto sme už preukázali kompatibilitu s aliančnými normami. Pre Ukrajinu sú reálne – reálne na bojisku a vo všetkých aspektoch našej interakcie, "napísal Zelenskyj na platforme telegram. "Ukrajina dnes podáva žiadosť, aby tak urobila de iure,“ dodal.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová o ukrajinskej žiadosti o prijatie do NATO na svojom účte na sociálnej sieti telegram napísala, že „dnes si každý vybral svoju cestu; krvaví mäsiari, ktorí zabíjajú ženy a deti, na smetisko NATO; a my – do budúcnosti“.

6:00 V Lymane na východe Ukrajiny sa vedú ťažké boje, pripustil podľa ruskej štátnej agentúry TASS poradca ministra vnútra separatistickej Doneckej ľudovej republiky Vitalij Kiseljov. Proruskí separatisti síce tvrdia, že ruská posádka v meste nie je odrezaná, ale ukrajinské médiá s odvolaním sa na armádne velenie hlásia, že ruské zoskupenie uviazlo v obkľúčení, respektíve ukrajinské vojská kontrolujú všetky ústupové cesty z mesta.

„V Lymane sa vedú tvrdé boje, nepriateľ vrhol do boja všetky sily a zálohy,“ uviedol Kiseljov. Ruské sily podľa neho podporuje letectvo a delostrelectvo, ktoré napáda útočiace ukrajinské jednotky. Kiseljov nepriamo pripustil obkľúčenie ruských síl, keď poznamenal, že do ich vyslobodenia boli nasadené štyri bojové taktické skupiny.

Líder proruských separatistov z medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Denis Pušilin podľa agentúry TASS v piatok večer uviedol, že situácia je ťažká. „Chlapci sa držia z posledných síl,“ povedal o inváznych jednotkách. Neskôr oznámil, že do mesta mieri posily.

Rusko bude musieť prosiť o povolenie na odchod svojich vojakov z obkľúčenia, ak Kremľu záleží na ich životoch, predpovedal Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

"Pred ôsmimi rokmi ruskí vojaci obkľúčili naše vojská pri Ilovajsku. Vtedy naši chlapci súhlasili, že sa stiahnu bez zbraní. Ale Rusko porušilo dané slovo a rozstrieľalo kolónu (ukrajinských vojakov). Teraz bude musieť prosiť o odchod z lymanského kotla Rusko. Ak, samozrejme, majú účastníci banketu v Kremli vôbec starosť o svojich vojakov, "napísal Podoljak.

Ukrajinské ministerstvo obrany večer oznámilo, že jeho vojaci oslobodili dedinu blízko Lymanu a na twitteri zverejnilo video, na ktorom sú podľa neho ukrajinskí vojaci v obci Drobyševe. Tá sa nachádza asi desať kilometrov severozápadne od Lymanu, ktorý ruská armáda obsadila v máji.

Mesto Lyman sa ocitlo v centre bojov po tom, ako Ukrajina tento mesiac v bleskovej protiofenzíve porazila ruské vojsko v susednej Charkovskej oblasti. Samotné mesto sa nachádza v Doneckej oblasti. Lyman je pomerne malé mesto, ale je strategicky dôležité pre obe strany, upozornila BBC. Rusom slúžilo ako východiskový bod pre postup na Slovjansk a Kramatorsk a dobytie Lymanu tiež umožnilo preťať cestné spojenie medzi Slovjanskom a Siverskom. Ukrajinskej armáde by dobytie mesta otvorilo operačný priestor na útok na Svatove a umožnilo ohroziť urýchlene budovanú ruskú obranu pozdĺž rieky Oskol alebo udrieť ďalej na východ smerom k Severodonecku, ku ktorému sa ukrajinským silám už podarilo postúpiť od západu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily dosiahli na východe krajiny „významné výsledky“ a zmienil sa o Lymane. Podrobnosti však neuviedol, napísala agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine