Nikaragua zakázala novému veľvyslancovi USA vstup do krajiny pre 'neúctivé' poznámky

Nikaragua v piatok oznámila, že novému veľvyslancovi USA Hugovi Rodriguezovi neumožní vstup do krajiny pre jeho "neúctivé" poznámky na adresu krajiny.

01.10.2022 07:57 , aktualizované: 09:28
debata (17)

Vo vyhlásení nikaragujského ministerstva zahraničných vecí, ktoré pre štátne médiá čítala viceprezidentka Rosario Murillová – manželka prezidenta Daniela Ortegu – sa uvádza, že Rodriguez „nebude za žiadnych okolností prijatý do našej Nikaraguy“. „Nech je to imperialistom jasné,“ dodala.

Americký Senát potvrdil Rodriguezovo vymenovanie do postu vo štvrtok. Urobil tak napriek tomu, že Nikaragua ešte v júli avizovala, že ho odmietne prijať pre jeho odpovede pri vypočúvaní pred Senátom.

Rodriguez vtedy označil Nikaraguu za „vyvrheľa regiónu“ a Ortegovu vládu za diktatúru. Taktiež uviedol, že by podporil využitie všetkých ekonomických a diplomatických nástrojov na zmenu smerovania tejto stredoamerickej krajiny.

Tento krok Nikaraguy prišiel po tom, čo v stredu označila veľvyslankyňu Európskej únie Bettinu Muscheidtovú za „nežiaducu osobu“ a vyzvala ju, aby opustila krajinu. Managua tak reagovala na minulotýždňovú výzvu EÚ na obnovenie demokracie v krajine, prepustenie politických väzňov a dodržiavanie ľudských práv.

Managua prerušila diplomatické vzťahy s Holandskom

Vláda Nikaraguy prerušila v piatok diplomatické vzťahy s Holandskom, ktoré obvinila zo zasahovania do svojich záležitostí a neokoloniálneho správania. Tento krok vlády v Manague súvisí s rozhodnutím Holandska, že nebude financovať výstavbu sľubovanej nemocnice.

Holandská veľvyslankyňa pre Strednú Ameriku Christine Pirenneová, ktorá má sídlo v Kostarike, o tom počas štvrtkovej návštevy nikaragujskej metropoly informovala nikaragujského ministra zahraničných vecí Denisa Moncadu.

„Tí, ktorí nerešpektujú náš ľud, našu krajinu, by už do Nikaraguy nemali prísť. Nechceme vzťahy s takouto intervenčnou vládou,“ povedal nikaragujský prezident Daniel Ortega. „Veľvyslankyňa prišla hovoriť s Nikaragujčanmi, ako keby Nikaragua bola holandská kolónia,“ dodal.

Holandsko zatvorilo svoje zastúpenie v Manague už v roku 2013 a diplomatické vzťahy so stredoamerickými štátmi koordinuje z Kostariky.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Nikaragua