Rusko nemá informácie, že západné tajné služby môžu za sabotáž Nord Streamu

Rusko nemá informácie, že sabotáž na plynovodoch Nord Stream, ktoré majú po dne Baltu privádzať ruský plyn do Nemecka, zorganizovali západné tajné služby, uviedol v ruskej televízii tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. Zároveň ale tvrdil, že predtým sa západné tajné služby poškodením plynovodov výbuchmi zaoberali, uviedol denník Kommersant na svojom webe.

01.10.2022 09:00
Nord Stream Foto:
Únik plynu z poškodeného plynovodu Nord Stream.
debata (28)

„Nemáme takéto údaje (o účasti západných tajných služieb), ale máme informáciu o tom, že predtým to robili. Po nejakom čase to oznámime,“ povedal Patrušev podľa agentúry TASS a dodal, že má na mysli „výbuchy plynovodov“. „Nebudem o tom teraz hovoriť, ale zaoberali sa tým,“ povedal bez toho, aby spresnil, o aké incidenty ide.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že výbuchy na plynovodoch zorganizovali „Anglosasi“, ktorí podľa jeho názoru „začali ničiť európsku energetickú infraštruktúru“. Americký prezident Joe Biden odmietol Putinovo vyjadrenie ako dezinformáciu a lož.

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?

Video

Ešte pred Putinovým vystúpením Kremeľ vyzval na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov, ktoré poškodili potrubie plynovodov Nord Stream. Hovorca ruského prezidenta ale podľa agentúry TASS ponechal bez odpovede otázku, či je Rusko ochotné podeliť sa o údajné dôkazy, ktoré podľa šéfa ruskej civilnej rozviedky SVR Sergeja Naryškina svedčia o západnej stope v týchto udalostiach.

Naryškin predtým pred novinármi hovoril o dôkazoch svedčiacich o tom, že za útokmi proti plynovodom bol Západ, ale nespresnil, akými dôkazmi Rusko disponuje.

„Už máme isté materiály, ktoré ukazujú na západnú stopu v organizácii a vykonaní tohto teroristického činu,“ povedal Naryškin. „Podľa mňa Západ robí všetko, aby skryl skutočných páchateľov a organizátorov tohto medzinárodného teroristického činu,“ dodal.

O únikoch z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 tento týždeň informovali dánske a švédske úrady. Podľa Európskej únie aj politikov z jednotlivých európskych krajín sú za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné, a naopak, spomínalo Spojené štáty. Kremeľ označil za „absurdné“ obvinenie Ukrajiny, že Moskva ničí svoju infraštruktúru, aby prehĺbila energetickú krízu v Európe a vyvolala na Západe pred zimou paniku.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že Severoatlantická aliancia by na akýkoľvek úmyselný útok proti kritickej infraštruktúre spojencov reagovala jednotne a rázne. Poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori podľa Stoltenberga vyvoláva hlboké obavy.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plynovod #Ukrajina #Nord Stream #vojna na Ukrajine