221. deň: Zelenskyj: Lyman bol vyčistený od okupantov. Rusi dronmi útočili v prezidentovom rodisku

"Počas týždňa sa objavilo na Donbase viacero ukrajinských vlajok. A o týždeň bude ich ešte viac," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

02.10.2022 06:10 , aktualizované: 22:15
Russia Ukraine War Izium Torture Foto: ,
Ukrajinskí výsadkári jazdia s ukrajinskou vlajkou po pontónovom moste cez rieku Siverskyj Donec v nedávno oslobodenom meste Izium na Ukrajine.
debata (1142)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 221. deň
  • Zelenskyj oznámil, že Lyman bol úplne „vyčistený“ od ruských okupantov
  • Pápež František vyzval Putina, aby ukončil „špirálu násilia a smrti“
  • Ruský ústavný súd dal zelenú anexii ukrajinských území
  • Slovensko vyrobí pre Ukrajinu ďalšie húfnice Zuzana

VIDEO: Ruské vlajky dolu. Ukrajinci vyprášili okupantov z Lymanu

Video

22:15 Počas noci na sobotu niekto pomocou dronov špehoval výcvik ukrajinských vojakov v Nemecku vo vojenskom priestore Wildflecken. Uviedol to portál Business Insider, ktorému to potvrdila hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany.

V priestore sa učia ukrajinskí vojaci manipulovať s obrnenými vozidlami Dingo, ktorých dodanie Nemecko sľúbilo Ukrajine. Výcvik v areáli na hranici Bavorska a Hesenska sledovalo asi 12 dronov. Po ich objavení v priestore zasahovala polícia, ktorá tiež začala vyšetrovanie.

Ministerstvo neoznámilo, kto sa pokúšal výcvik sledovať. Podľa portálu však panuje podozrenie, že za incidentom stojí Rusko.

22:00 Úrady Ruskom anektovaného Krymského polostrova začali preverovať okolnosti zverejnenia videa, v ktorom víťazka súťaže krásy Missis Krym 2022 spieva známu ukrajinskú pieseň Červená kalina (Červona kalina). Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) videozáznam s klipom Oľgy Valejevovej bol už medzičasom z internetu odstránený.

Pieseň Červená kalina získala osobitnú popularitu na Ukrajine i vo svete po ruskej invázii vo februári. Stala sa základom pre kompozíciu Hey Hey, Rise Up!, ktorú nahrala skupina Pink Floyd so spevákom ukrajinskej skupiny Boombox Andrijom Chlyvňukom.

Polícia na Kryme sa kauzou Valejevovej začala zaoberať zrejme aj v súvislosti s tým, že tamojšie proruské vedenie v polovici septembra oznámilo zámer zakázať proukrajinské slogany a spievanie piesní „s kritickým obsahom voči Rusku“.

20:50 Británia zabezpečí dve špecializované lode na ochranu infraštruktúry na dne morí, ako sú plynovody či káble. Oznámil to minister obrany Ben Wallace, podľa ktorého je po poškodení plynovodu Nord Stream potrebné viac chrániť tento druh infraštruktúry. Wallace nepriamo naznačil, že za poškodením potrubia stojí Rusko, napísala agentúra Reuters.

„Náš internet a naša energia sú vo veľkej miere závislé od plynovodov a (podmorských) káblov. A Rusko sa netají tým, že má schopnosti zaútočiť na takéto ciele,“ dodal Wallace.

Prvá loď by mala začať pôsobiť v britskom námorníctve do konca budúceho roka, ďalšiu bude potrebné ešte len postaviť.

20:25 Podľa niektorých správ Ukrajinci na niekoľkých miestach prekročili hranice Luhanskej oblasti a postupujú ďalej smerom na mesto Kreminna. Pod intenzívnou delostreleckou paľbou ukrajinskej armády je aj Rubižne, Lysyčansk a Severodoneck.

19:35 V ukrajinskom Izjiume bolo počas šiestich mesiacov ruskej okupácie mučenie úplne bežnou praktikou, ktorá postihla vojakov aj civilistov, napísala agentúra AP na základe svojho skúmania. Agentúra v nedávno oslobodenom meste lokalizovala desať miest, kde sa mučenie odohrávalo.

Novinári AP hovorili s 15 ľuďmi, ktorí opísali mučenie ruskými vojakmi v Charkovskej oblasti, kde Izium leží, a tiež s dvoma rodinami, ktorých príbuzní padli do ruských rúk a už sa nevrátili. Agentúra zistila, že ruskí vojaci unášali predovšetkým mužov s väzbami na ukrajinské sily, v bezpečí pred nimi ale nebol žiadny dospelý.

18:55 Ruský prezident Vladimir Putin má najmenej troch dvojníkov, povedal podľa agentúry Unian šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Uviedol tiež, že v rozviedke sú ľudia, ktorí sa priamo na Putinove dvojníkov špecializujú.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Putin má najmenej troch dvojníkov, tvrdí šéf ukrajinskej spravodajskej služby

18:05 Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce v reakcii na anexiu pracovať s partnermi EÚ na ďalších sankciách proti Rusku, uviedla agentúra AFP. V telefonáte so Zelenským opätovne odsúdil anexiu ukrajinských oblastí. Unijní činitelia na začiatku týždňa hovorili o tom, že ak sa vyjednávanie pohne správnym smerom, mohli by nové sankcie zo strany EÚ dostať zelenú na neformálnom summite, ktorý sa uskutoční v piatok v Prahe.

Ministerstvá zahraničia Talianska, Nemecka či Belgicka si v dôsledku anexie predvolali ruských veľvyslancov. Podľa agentúr DPA a ANSA ide o iniciatívu koordinovanú na úrovni EÚ. Podľa talianskeho ministra životného prostredia Roberta Cingolaniho bude Rím rokovať s ruským veľvyslancom aj o poškodení plynovodu Nord Stream.

17:55 Najlepšou odpoveďou na ruskú anexiu ukrajinských území je pokračovať v podpore Ukrajiny. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore s televíziou NBC. Dobytie Lymanu podľa jeho slov ukazuje schopnosť ukrajinskej armády zatláčať ruské jednotky. To sa deje vďaka odvahe ukrajinských vojakov aj dodávkam moderných zbraní zo strany západných krajín.

K piatkovému vyhláseniu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že mieni urýchlene podať prihlášku Ukrajiny do aliancie, Stoltenberg uviedol, že o členstve musia štáty NATO rozhodnúť jednomyseľne. Severoatlantická aliancia tiež podporuje vyšetrovanie príčin poškodenia plynovodu Nord Stream. „Akýkoľvek úmyselný útok na kritickú infraštruktúru NATO sa stretne s pevnou a jednotnou odozvou,“ povedal Stoltenberg.

VIDEO: Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO

Video

17:30 Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tvrdí, že podporu jej vstupu do Severoatlantickej aliancie vyjadrilo už desať krajín tohto obranného bloku.

Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak na Twitteri napísal, že tými, ktorí podporujú žiadosť Ukrajiny o „zrýchlený“ vstup do Severoatlantickej aliancie, sú „väčšinou krajiny, ktoré si pamätajú pazúry (ruského) impéria“.

Podoľak dodal, že „Ukrajina je vďačná spojencom za preukázanie vodcovstva a zodpovednosť.“ „Dnes sa tvoria dejiny,“ uviedol.

16:15 Ruský ústavný súd dal zelenú anexii ukrajinských území. Z uznesenia podľa denníka Kommersant vyplýva, že „nové subjekty“ budú mať pre integráciu do Ruska prechodné obdobie do 1. januára 2026. Separatis­tická Donecká a Luhanská ľudová republika vstúpia do Ruska ako republiky a ich šéfovia budú titulovaní ako hlavy republík, zatiaľ čo Chersonská a Záporožská oblasť zostanú v Rusku oblasťami, vedenými gubernátormi. Úradujúcich náčelníkov vymenuje Putin v priebehu desiatich dní po pripojení, nové hlavy regiónov si potom obyvatelia zvolia v septembri budúceho roka, v rámci ruských regionálnych volieb. „Štátnym jazykom bude ruština,“ dodal denník.

„Platidlom na nových územiach nových ruských subjektov bude rubeľ. Do 31. decembra 2022 sa bude pri hotovostných a bezhotovostných transakciách pripúšťať užívanie ukrajinskej hrivny,“ povedal podľa agentúry Intefax novinárom predseda výboru Štátnej dumy Pavel Krašeninnikov. Predseda výboru tiež oznámil, že ruské občianstvo môžu ľudia na „nových ruských územiach“ získať tak, že o ne požiadajú a zložia prísahu ruského občana.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov
Video

15:30 Rusko v nedeľu zaútočilo tzv. samovražednými dronmi na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih, ktoré je rodiskom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informoval spravodajský web denník The Times of Israel (TOI).

Jeden z dronov zasiahol miestnu školu a zničil jej dve poschodia, povedal gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Požiar, ktorý útok dronu spôsobil, sa podľa Rezničenka podarilo uhasiť.

15:10 Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence by mala vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur.

konštrukta defence húfnica zuzana Čítajte viac Naď: Slovensko vyrobí pre Ukrajinu ďalšie húfnice Zuzana 2

14:25 Rusko na žiadosť tamojšej generálnej prokuratúry obmedzilo prístup k hudobnej platforme Soundcloud pre údajné nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine, oznámila v nedeľu Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

Na tejto online platforme zameranej na distribúciu hudby mali byť podľa správy Roskomnadzoru uverejnené informácie o ruských útokoch na civilné obyvateľstvo susednej krajiny a civilných obetiach ruských vojakov.

13:50 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa jeho jednotkám v Charkovskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti na Ukrajine podarilo zničiť sedem skladov delostreleckej a raketovej munície. Pri obci Nova Kaluha v Chersonskej oblasti údajne zneškodnili aj navádzací radar pre systém protivzdušnej obrany S-300.

13:45 Ruské sily v uplynulých 24 hodinách pokračovali v bombardovaní Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Gubernátor oblasti Oleh Synehubov na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že terčom delostreleckých útokov boli najmä mestá Kupiansk a Vovčansk. Gubernátor, ktorý citoval Centrum pre núdzovú zdravotnícku pomoc, uviedol, že v okrese Kupiansk so zraneniami hospitalizovali 71-ročnú ženu.

13:30 V bojoch na Ukrajine za uplynulý deň podľa ukrajinských ozbrojených síl zomrelo 500 príslušníkov ruskej armády. Ruské straty na životoch tak podľa Kijiva od začiatku vojny vzrástli na 60 110. Za posledných 24 hodín podľa ukrajinskej armády Rusi v bojoch stratili 23 tankov, 26 obrnených bojových vozidiel, 8 delostreleckých systémov a 10 automobilov.

12:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v krátkom videu oznámil, že mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo úplne „vyčistené“ od ruských okupantov.

„Od 12.30 (11.30 h SELČ) je Lyman úplne vyčistený. Ďakujem našej armáde, našim vojakom“ uviedol Zelenskyj v desaťsekundovom videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu na svojom dennom brífingu oznámilo, že stiahlo svojich vojakov zo strategicky dôležitého mesta Lyman na „výhodnejšie pozície“, keďže im hrozilo obkľúčenie. Ministerstvo však nespresnilo, kde sa tieto pozície nachádzajú.

Ukrajinská armáda krátko predtým vyhlásila, že v blízkosti Lymanu „obkľúčila“ niekoľko tisíc ruských vojakov.

12:40 Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil svoju „špirálu násilia a smrti“ na Ukrajine.

Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých sedem mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Pápež ju Putinovi adresoval na Námestí sv. Petra a zároveň odsúdil „absurdnú“ hrozbu jadrovej vojny.

Vatikán pápež Putin výzva uarus Čítajte viac Pápež vyzval Putina na ukončenie špirály násilia a smrti na Ukrajine

12:20 Ruský ústavný súd schválil balík dokumentov o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku, oznámila agentúra TASS. V pondelok majú anexiu Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti schvaľovať poslanci, avizoval denník Kommersant na svojom webe. Ide približne o 15 percent z celkovej rozlohy Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin, na ktorého rozkaz ruské vojská koncom februára vpadli na Ukrajinu, v piatok podpísal zmluvy o pripojení štyroch Moskvou okupovaných ukrajinských regiónov k Ruskej federácii. Šéf Kremľa vyhlásil, že Rusko bude anektované územia obhajovať „všetkými dostupnými prostriedkami“.

VIDEO: Anexia v priamom prenose. Putinov prejav a podpisovanie zmlúv
Video

11:50 Spojené štáty zvyknú prízvukovať, že viaceré európske krajiny mohli už pred vypuknutím vojny urobiť viac proti svojej energetickej závislosti od Ruska. O jednej surovine na výrobu energie to však platí obojstranne. Nákupom ruského uránu Biely dom naďalej pomáha Kremľu podobne ako Európania.

Biden Čítajte viac Biden platí Rusku, lebo uránu sa nevzdal

11:30 Rusko pravdepodobne utrpelo ťažké straty pri ústupe jeho jednotiek zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman, uviedlo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tamojších tajných služieb.

Mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo „pravdepodobne bránené nedostatočne obsadenými zložkami Západného a Centrálneho okruhu (ruskej armády), ako aj kontingentmi dobrovoľne mobilizovaných záložníkov,“ spresnilo ministerstvo.

„Jednotka pravdepodobne utrpela ťažké straty, keď sa sťahovala pozdĺž jedinej cesty vedúcej von z mesta,“ dodalo.

10:45 Takmer 60 percent Poliakov je proti uvoľneniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za inváziu na Ukrajine – a to napriek tomu, že to znamená pretrvávajúce vysoké ceny energií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SW Research, ktorého výsledky v nedeľu zverejnil poľský denník Rzeczpospolita.

Až 57 percent Poliakov sa podľa prieskumu domnieva, že Západ by mal udržať v platnosti reštrikcie vzťahujúce sa na Rusko za vojnu na Ukrajine, kým 16 percent opýtaných vyslovilo opačný názor. Ďalších 24 percent respondentov sa v otázke nevedelo rozhodnúť.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že viac odhodlaní udržať sankcie v platnosti sú muži (67 percent) než ženy (54 percent). Starší respondenti vo veku nad 50 rokov sú tiež väčšími zástancami sankcií (68 percent) než mladší ľudia vo veku do 24 rokov (43 percent).

10:05 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu (1. 10.) na Slovensko 3 243 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo šesť žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3 641 osôb.

10:00 Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia.

„Podporujeme Ukrajinu v jej obrane proti ruskej invázii, žiadame, aby sa Rusko okamžite stiahlo zo všetkých okupovaných teritórií a vyzývame všetkých Spojencov na podstatné zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. Zdôraznili, že všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti.

caputova, zeman, cesky dom, Čítajte viac Deväť prezidentov, vrátane Zemana a Čaputovej, odmietlo ruskú anexiu

9:50 Kým v juhomaďarskom Paksi prebiehajú zemné práce na rozširovaní tamojšej jadrovej elektrárne, v Rusku sa začala výroba dvoch nových reaktorov. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti Facebook maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Paks, Maďarsko, reaktory Čítajte viac Rusi už Maďarom vyrábajú jadrové reaktory pre Paks

9:35 Z plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. V noci na nedeľu to uviedol hovorca prevádzkovateľa Ulrich Lissek, podľa ktorého sa vyrovnal tlak medzi plynom v plynovode a vodou. Uviedli to denník The Guardian a agentúra AFP.

Nord Stream 2 Čítajte viac Z plynovodu Nord Stream 2 prestal unikať plyn

9:20 Lyman je strategicky dôležité mesto, keďže sa neďaleko od neho nachádza kľúčový cestný priechod cez rieku Severný Donec, za ktorou sa Rusko snaží upevniť svoje pozície, uvádza britská vojenská rozviedka.

Pád Lymanu, bráneného oslabenými jednotkami Západného a Centrálneho vojenského okruhu, kontingentmi dobrovoľníkov a zmobilizovaných záložníkov, podľa Londýna predstavuje aj politický neúspech Moskvy, deklarujúci úsilie o „oslobodenie“ a anexiu Donbasu. Tento ďalší neúspech, sprevádzaný pravdepodobne značnými stratami, zosilní tlak na velenie ruskej armády, ktoré čelí verejnej kritike.

8:50 Rusko v sobotu nezískalo dostatok hlasov na to, aby sa opätovne stalo členom Rady Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO). Stalo sa tak z dôvodu krokov, ktoré Moskva v súvislosti s leteckou dopravou podnikla po začiatku svojej invázie na Ukrajinu.

8:21 Ruská porážka a následné stiahnutie vojsk zo strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny naznačuje, že pre ruského prezidenta Vladimira Putina je dôležitejšie udržanie okupovaných území na juhu Ukrajiny ako obrana Luhanskej oblasti, píše ISW.

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Pre Putina je dôležitejšie udržanie okupovaného juhu Ukrajiny ako Luhansk

Ukrajinská armáda sa už od sobotného večera sústreďuje na vypratávanie a čistenie mesta. Napriek nedávnemu kolapsu frontu medzi Charkovom a Izjumom sa ruské jednotky zamerajú na upevnenie pozícií v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Rozhodnutie nebrániť oslabený Lyman či Kupiansk prišlo takmer určite od Putina, nie od vojenského velenia, usudzujú analytici ISW.

7:53 Na rusko-fínskej pozemnej hranici sa kvôli prísnejším kontrolám tvoria až 18-hodinové rady po tom, ako Fínsko tento týždeň zakázalo vstup ruským občanom s turistickými vízami. Výrazne sa tak spomalilo odbavenie tých, pre ktorých zostáva Fínsko otvorené, uviedol portál Meduza s odvolaním sa na informačný kanál agentstvanews. Počet ruských občanov, ktorí prekračujú hranicu do Fínska, ale klesol, uviedla podľa agentúry AFP pohraničná služba.

„Prišli sme o deviatej večer do radu pri ruskej colnici a odišli druhý deň o tretej popoludní. Mám študentské vízum vydané Talianskom,“ opísala jedna Ruska. Iný muž uviedol, že autobus, ktorým ráno pricestoval na hranicu, čakal pri fínskej kontrole až do večera. Každého človeka podľa neho fínski pohraničníci kontrolovali asi desať alebo pätnásť minút. Ďalší zdroj oznámil, že ľudí, ktorí chcú prejsť hranicu, fínski pohraničníci preverujú na sociálnych sieťach aj po telefóne.

„Počet vstupov (do krajiny) od zavedenia obmedzenia významne klesol,“ uviedla podľa AFP fínska pohraničná služba. Po tom, ako o polnoci zo štvrtka na piatok miestneho času prestalo Fínsko púšťať do krajiny ruských občanov na základe turistického víza, prešlo v piatok cez hranicu 1 688 osôb. Vo štvrtok to pritom bolo 5 200 ľudí a v dňoch po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Ruke fínska pohraničná služba registrovala aj 7 000 alebo 8 000 vstupov den­ne.

Mnohí Rusi v brannom veku sa snažia odísť z vlasti kvôli obavám, že by mohli byť povolaní do bojov na Ukrajine. Mnohokilometrové rady sa vytvorili na jedinom pozemnom priechode s Gruzínskom aj na hranici s Kazachstanom. Na hranici s Gruzínskom ľudia teraz čakajú aj päť dní, uviedla ruská redakcia BBC. Niektorí dokonca v snahe dostať sa rýchlejšie cez hranicu nechávajú autá niekoľko desiatok kilometrov pred ňou a posledný úsek zdolávajú peši. Dúfajú, že auto vyzdvihne niekto z ich blízkych.

7:28 Nemecko doručí Ukrajine prvý zo štyroch moderných systémov protivzdušnej obrany IRIS-T v priebehu najbližších dní. V sobotu to počas vopred neohlásenej návštevy ukrajinskej Odesy vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, informovala agentúra Reuters.

Lambrechtová sa v Odese stretla so svojím ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom. Pre nemeckú televíziu ARD uviedla, že protivzdušné systémy sú obzvlášť dôležité pri „odrážaní útokov dronov“.

Ukrajina v uplynulých týždňoch čelí čoraz častejším útokom tzv. samovražedných dronov iránskej výroby, ktoré spôsobujú závažné škody na životoch, majetku a infraštruktúre, pripomína Reuters.

V máji sa objavili informácie, že Berlín zvažuje doručenie systému IRIS-T v hodnote 150 miliónov eur pre Ukrajinu. Nemecké ozbrojené sily však tento systém, ktorý je považovaný za jeden z najmodernejších na svete, samy nevlastnia.

Lambrechtová v sobotu navštívila aj Moldavsko, kde v hlavnom meste Kišiňov vyzvala západné krajiny, aby sa ruskými vyhrážkami o použití jadrových zbraní nenechali odradiť od ďalšieho vyzbrojovania Ukrajiny. „Musíme byť opatrní, no nesmieme sa nechať paralyzovať,“ dodala Lambrechtová.

Ukrajina Nemecko opakovane žiada o bojové tanky Leopard na pomoc pri protiútokoch proti Rusku, ale vláda kancelára Olafa Scholza to doteraz odmietala. Scholz povedal, že nechce ísť do dodávok zbraní osamotene a rozhodnutia bude prijímať len po konzultácii so západnými spojencami.

6:10 V Lymane na východe Ukrajiny, kde od soboty veje ukrajinská vlajka, sa síce ešte bojuje, ale už tam nie sú ani stopy po pseudoreferende zorganizovanom Moskvou, povedal vo svojom pravidelnom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinské médiá zverejnili video, na ktorom ukrajinskí vojaci vztyčujú ukrajinskú vlajku pri vjazde do Lymanu. Moskva neskôr priznala stiahnutie svojich vojakov od tohto strategického mesta v Doneckej oblasti.

VIDEO: Sme v Lymane! Ukrajinci v meste vztýčili vlajku, Rusi odchádzajú.

Video

Stalo sa tak pritom len jeden deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin slávnostne vyhlásil donecký región spoločne s niekoľkými ďalšími ukrajinskými územiami, kde si Moskva vynútila hlasovanie o pripojení k Ruskej federácii, za súčasť Ruska.

„Rusko zorganizovalo na Donbase frašku, ktorú chcelo vydávať za referendum. O niečo sa tam snažili, obchádzali domy so samopalmi, nosili sem a tam kúsky papiera. A teraz tam je ukrajinská vlajka,“ tvrdil.

„Počas týždňa sa objavilo na Donbase viacero ukrajinských vlajok. A o týždeň bude ich ešte viac,“ zdôraznil Zelenskyj.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v sobotu potvrdila, že ukrajinskí vojaci vstúpili do Lymanu, ktorý Rusko doteraz využívalo ako zásobovací a dopravný uzol pre operácie na severe Doneckej oblasti. Maljarová zároveň vyzvala Ukrajincov, aby o postupe bojov zatiaľ nepísali na sociálnych sieťach a počkali na oficiálne oznámenie generálneho štábu ukrajinskej armády.

V septembri dokázali ukrajinské sily počas rýchlej protiofenzívy vytlačiť ruských vojakov z väčšiny Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny a oslobodiť tisíce kilometrov štvorcových Ruskom obsadeného územia. Strata Lymanu podľa agentúry Reuters znamená výrazný problém pre Kremeľ a jeho plány ovládnuť región Donbasu, ktorý tvorí Donecká a Luhanská oblasť.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine