Musk pobúril Ukrajincov. Jeho "mierový plán" Kyjev odmieta

Najbohatší muž planéty si na Ukrajine, kde ho doteraz uctievali ako hrdinu, pokazil povesť. Od Kyjeva žiada, aby sa zriekol Krymu, v anektovaných oblastiach by zopakoval hlasovanie.

03.10.2022 21:57
Elon Musk Foto: ,
Elon Musk
debata (113)

Zakladateľ SpaceX Elon Musk, ktorý Ukrajine od začiatku ruskej agresie poslal tisíce terminálov určených na prístup k vysokorýchlos­tnému širokopásmovému satelitnému internetu Starlink, v pondelok na Twitteri zverejnil svoj mierový plán predpokladajúci rozsiahle ústupky Kyjeva voči Moskve:

  • Zopakovať voľby v anektovaných regiónoch pod dohľadom OSN. Rusko odíde, ak to bude vôľa ľudu.
  • Krym bude formálne súčasťou Ruska, ako to bolo od roku 1783 (až do Chruščovovej chyby).
  • Zabezpečia sa dodávky vody na Krym.
  • Ukrajina zostane neutrálna.

Miliardár poznamenal, že konflikt sa skončí buď podpísaním zmluvy za podobných podmienok, alebo jadrovou vojnou. Hlavnou otázkou pri tom podľa neho je, „koľko ľudí zomrie“ pred dosiahnutím mierovej dohody.

Musk pod svojim návrhom spustil aj hlasovanie. Za prvých pár hodín sa k nemu vyjadrilo 1,2 milióna užívateľov mikroblogovacej sociálnej siete. Z nich 63 percent Muskov plán odmietlo a 37 percent podporilo.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak Muskovi na Twitteri odpovedal že má lepší návrh:

  1. Ukrajina oslobodí svoje územia. Vrátane anektovaného Krymu.
  2. Rusko prejde demilitarizáciou a povinnou denuklearizáciou, aby viac nemohlo ohrozovať iných.
  3. Vojnoví zločinci budú postavení pred medzinárodný tribunál.

Aj poradca Volodymyra Zelenského pod svojim protinávrhom spustil hlasovanie. Prvých 130-tisíc hlasov sa rozdelilo v pomere 95 percent ZA, 5 percent PROTI.

Podoľak ešte Muskovi odkázal: „Snažíte sa legitimizovať pseudoreferendá, ktoré sa odohrali pred namierenou zbraňou v podmienkach prenasledovania, masových popráv a mučenia? Zlá cesta.“

Na Muskov mierový plán následne zareagoval aj ukrajinský prezident. Volodymyr Zelenskyj na Twitteri v pondelok večer spustil hlasovanie s otázkou: „Ktorého Elona Muska máte radšej? – Toho, ktorý podporuje Ukrajinu. – Toho, ktorý podporuje Rusko.“

Vysokopostavený ukrajinský diplomat Andrij Melnyk, ktorý svojim ostrým jazykom spôsobil nemálo škandálov na svojom donedávnom pôsobisku ako veľvyslanec v Berlíne, reagoval na Muska na Twitteri ešte drsnejšie: „Po… sa, to je moja veľmi diplomatická odpoveď pre teba.“

Podľa Tatiany Stanovej, ruskej politologičky pôsobiacej vo Francúzsku, je Muskov plán v súčasnosti nesplniteľný. "Putin, ak sa aj vráti k nejakým rokovaniam so Západom (čo je hypoteticky možné), tak iba potom, ako padne Kyjev (a on verí, že skôr či neskôr padne). A ak plán uviazne (očividne bude), tak na stôl položí jadrový argument (ten už tam v zásade leží), píše Stanovaja na Telegrame.

Z pohľadu Moskvy Muskov plán možno ani nie je taký neprijateľný, ako oneskorený, pripomína politologička, podľa ktorej všetko už zašlo príliš ďaleko: „Nijaké opakované referendá Moskva neusporiada, tým skôr, ak by neboli pod ruskou kontrolou, už ani nevraviac o neutrálnom štatúte Ukrajiny. Putin neverí, že by mu Západ dal železobetónové záruky a myslí si, že aj tak ho oklamú.“

Stanovaja je napriek tomu presvedčená, že Muskov plán vyvolá v Kremli kladné emócie, nie preto, že by bol prakticky uskutočniteľný, ale ako prejav nepokoja v západných elitách.

„Tento plán je, samozrejme, najsilnejšou ranou pre dnešnú Ukrajinu: tu je nepriame uznanie, že Putin mal s Krymom pravdu a že s anektovanými územiami nie je všetko také jednoznačné,“ píše expertka a dodáva: „Navyše plán je založený na myšlienke, že ak sa ľudia naozaj chcú odtrhnúť, potom môžu. Vo všeobecnosti to všetko bude Kremeľ neoficiálne čítať ako znak zásadných posunov v západných elitách smerom ku správnejšiemu, z Putinovho pohľadu, svetovému poriadku.“

Musk sa v minulosti netajil tým, že jednoznačne podporuje Ukrajinu vzdorujúcu Ruskej agresii. V marci dokonca šéfa Kremľa symbolicky vyzval na súboj. „Týmto vyzývam Vladimira Putina na duel. V stávke je Ukrajina,“ napísal miliardár necelý mesiac po začatí ruskej invázie na Ukrajine na Twitter v angličtine, ruštine aj ukrajinčine.

Ukrajincov Musk podporil nielen dodávkami satelitného internetu Starlink, ale aj batériami Powerwall, solárnymi panelmi či elektrickými generátormi.

Ukrajinským zamestnancom Tesly tiež ponúkol, že ak sa rozhodnú ísť bojovať za svoju vlasť, bude im vyplácať riadnu mzdu prinajmenšom tri mesiace po odchode.

Prezident Zelenskyj so šéfom Tesly viackrát telefonoval. „Hovoril som s Elonom Muskom," napísal pred časom na sociálnej sieti. Som mu vďačný za jeho podporu Ukrajine, ktorú prejavuje slovami aj skutkami,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #mierový plán #vojna na Ukrajine