223. deň: Ukrajinci oslobodili ďalších 50 obcí, USA posielajú Kyjevu ďalší balík pomoci

Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti na juhu krajiny už päťdesiatku obcí, uviedol v televízii námestník ministra vnútra Jevhen Jenin. Ukrajinské jednotky teraz vedú súbežne dve ofenzívy, na juhu a na východe krajiny. Ukrajinská vlajka zaviala aj nad strategicky dôležitou obcou Davydiv Brid.

04.10.2022 06:00 , aktualizované: 23:26
Rusko, Ukrajina, vojna, Izium Foto: ,
Miestni obyvatelia a armádne vozidlá prechádzajú v pondelok 10. októbra po dočasnom moste v Iziume na Ukrajine.
debata (767)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 223. deň
  • Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti už 50 obcí
  • Ruské sily opäť ostreľovali Charkov
  • Kyjevský magistrát zásobuje evakuačné centrá jódovými tabletkami
  • Rusi priznali stratu území v Chersonskej oblasti
  • USA poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci za 625 miliónov dolárov
  • Plačkov: Dva bloky Záporožskej jadrovej elektrárne sú zamínované
  • Anexiou ukrajinských území sa bude mimoriadne zaoberať OSN

VIDEO: Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO

Video

23:25 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívi ešte tento týždeň Kyjev a Moskvu. V utorkovom vyhlásení to oznámila MAAE, informuje agentúra AFP.

Grossi bude „pokračovať v konzultáciách“ vo veci zaistenia jadrovej bezpečnosti a vytvorenia ochrannej zóny okolo ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), uvádza MAAE.

V súvislosti s návrhom na zriadenie bezpečnej zóny v okolí elektrárne Grossi v septembri uviedol, že cieľom je dosiahnuť záväzok, že „žiadna vojenská akcia“ nebude ohrozovať normálny chod ZAES.

Záporožskú jadrovú elektráreň a jej okolie vrátane neďalekého mesta Enerhodar okupujú od marca ruské invázne sily, pracuje tam však ukrajinský personál. Počas vojny sa opakovane dostala pod delostreleckú paľbu, z ktorej sa Rusko a Ukrajina navzájom obviňovali. Tieto udalosti vyvolali obavy z možnej jadrovej katastrofy.

MAAE v utorok oznámila, že generálny riaditeľ ZAES Ihor Murašov nebude po prepustení z ruského zajatia pokračovať vo svojej funkcii. Nateraz nie je známe, kto ho na tomto poste vystrieda. Murašova zadržala ešte minulý piatok ruská hliadka, keď vo svojom vozidle cestoval z elektrárne do ruskými silami kontrolovaného mesta Enerhodar.

22:58 Ukrajinské sily podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na juhu a východe krajiny rýchlo postupujú. V dnešnom pravidelnom večernom prejave povedal, že po nedávnych hlasovaniach konaných v Moskvou ovládaných oblastiach Ukrajiny oslobodila ukrajinská armáda od ruskej okupácie desiatky obcí.

„V kontexte terajšej obrannej operácie ukrajinská armáda pomerne rýchlo postupuje na juhu krajiny,“ povedal Zelenskyj. „Len tento týždeň, po ruských euroreferendách, boli oslobodené desiatky obcí. Sú v Chersonskej, Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti,“ dodal.

V Rusmi ovládaných a okupovaných častiach Ukrajiny pred týždňom skončilo narýchlo zorganizované a medzinárodne neuznané hlasovanie o ich pripojení k Rusku. Anexiu častí východnej Ukrajiny, ktoré však teraz ruské sily ani plne neovládajú, schválili obe komory ruského parlamentu, príslušné zákony teraz čakajú na podpis ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ten opakovane varoval, že útoky na tieto územia bude považovať za útoky na Rusko.

22:33 Moskovčania narýchlo a so zľavami predávajú byty. Po vyhlásení mobilizácie sa počet inzerátov strojnásobil.

mobilizácia Čítajte viac Pre mobilizáciu utieklo možno až milión Rusov, Moskovčania narýchlo predávajú byty

21:57 Európska únia by mala poskytovať Ukrajine rovnakú finančnú pomoc ako Spojené štáty, ktoré jej dávajú až 1,5 miliardy dolárov mesačne. Navrhuje to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje poľská agentúra PAP.

Morawiecki je podľa svojho príspevku na sociálnej sieti Facebook presvedčený, že cieľom Ruska je bankrot Ukrajiny. Rusko kalkuluje, že ak nebude Ukrajina schopná vyplácať štátnych zamestnancov a dôchodcov, poklesne aj jej bojová morálka, vysvetlil Morawiecki.

„Spojené štáty prisľúbili Ukrajine od jednej až do jeden a pol miliardy dolárov mesačne. Európska únia by mala Ukrajine poskytnúť takú istú sumu,“ vyzval Morawiecki.

Európska únia sa v pondelok v memorande o porozumení zaviazala poskytnúť Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške päť miliárd eur vo forme pôžičiek s niekoľkoročnou splatnosťou. Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis vysvetlil, že tieto peniaze by mali ísť na bezprostredné zabezpečenie likvidity ukrajinského štátu a vyplácanie miezd a dôchodkov. Prvá tranža má prísť na Ukrajinu v polovici októbra, ďalšie dve ešte do konca tohto roka.

21:23 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej večernej zvodke prvýkrát oficiálne „priznal“ ofenzívu na juhu územia Ukrajiny, aj keď bez špecifikácie územia, na ktorom sa útočí.

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes zase potvrdilo len oslobodenie strategicky dôležitej obce Davydiv Brid, ktorá v minulosti zohrávala dôležitú úlohu v obrane ruskej armády.

Ukrajinské velenie vo svojej zvodke konštatuje, že nepriateľ je „demoralizovaný“, opúšťa svoje pozície, ustupuje do bezpečnej vzdialenosti, pričom ničí zásoby munície, mosty a iné prechody. „To všetko preto, aby spomalili tempo našich útočných jednotiek,“ píše sa v súhrnnej správe ukrajinského generálneho štábu.

Stratu území v Chersonskej oblasti priznalo v utorok aj ruské ministerstvo obrany, keď zverejnilo aktualizovanú mapu zachytávajúcu vývoj na bojiskách.

Ukrajinské jednotky spustili ofenzívu v Chersonskej oblasti pred niekoľkými týždňami, ale v posledných dňoch sa ich postup zrýchlil.

**20:39 Na budúci pondelok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN k ruskej anexii štyroch čiastočne okupovaných oblastí na Ukrajine, informuje agentúra AFP, odvolávajúcej sa na hovorcu OSN.

Celkovo 193 krajín sa bude môcť vyjadriť k rezolúcii, ktorá sa v súčasnosti pripravuje po tom, čo Rusko minulý týždeň vetovalo na pôde Bezpečnostnej rady uznesenie odsudzujúce túto anexiu.

Russia Ukraine 71730-5b844f149e5743deab285530838d8daf Čítajte viac Za anexiu hlasovalo viac poslancov, než bolo v Štátnej dume prítomných

19:34 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov, jeho súčasťou budú ďalšie zbrane a vojenská technika, vrátane salvových raketometov HIMARS. Podľa vyhlásenia Bieleho domu to dnes americký prezident Joe Biden povedal pri telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

V rozhovore, na ktorom sa zúčastnila aj viceprezidentka Kamala Harrisová, Biden tiež zdôraznil, že Washington nikdy neuzná ruskú anexiu ukrajinských území. Zároveň povedal, že bude naďalej podporovať Ukrajinu v jej obrane pred ruskou agresiou, a to pokiaľ to bude nutné. Okrem raketometov HIMARS, munície a ďalších zbraní nová pomoc podľa oznámenia Bieleho domu zahŕňa aj delostrelecké systémy a obrnené vozidlá.

Biden v telefonáte tiež uviedol, že USA sú pripravené uvaliť sankcie na subjekty alebo krajiny, ktoré poskytnú podporu ruským nárokom na ukrajinské územie.

19:04 Prvý a druhý blok Záporožskej jadrovej elektrárne sú zamínované. Na tlačovej konferencii to dnes podľa agentúry Unian povedal Hryhorij Plačkov, bývalý šéf ukrajinskej Štátnej inšpekcie pre jadrovú reguláciu. Ruské okupačné sily sa podľa neho naďalej snažia pripojiť túto atómovú elektráreň k energetickej sieti, aby mohli dodávať elektrinu na anektovaný Krym alebo do ruskej energetickej sústavy.

Plačkov ďalej Rusov obvinil zo šikanovania ukrajinských pracovníkov najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. V súčasnej dobe závisí bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na nepredvídateľnom jednaní okupantov, uviedol Plačkov a dodal, že jediný spôsob, ako ochrániť Ukrajinu a svet pred jadrovou katastrofou, je koniec okupácie a demilitarizácie zariadenia.

Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá má celkom šesť reaktorov, obsadili na začiatku marca ruské invázne sily, ale stále ju obsluhuje ukrajinský personál. Kyjev a Moskva sa už predtým vzájomne obvinili z ostreľovania a poškodenia zariadenia, čo vyvolalo obavy z možnej jadrovej havárie.

Ukrajinské úrady tiež obvinili ruské sily z toho, že využívajú atómovú elektráreň ako základňu na odpaľovanie rakiet do okolitých oblastí Ukrajiny.

18:15 Rusko sa nechce zúčastňovať na „rétorických cvičeniach“ o jadrových zbraniach, do ktorých sa teraz pustili západné médiá a politici, uviedol v utorok na brífingu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Peskov tak reagoval na žiadosť jedného novinára o vyjadrenie k článkom v západných médiách, podľa ktorých sa Rusko chystá dokázať svoju pripravenosť použiť zbrane hromadného ničenia vykonaním jadrových testov na hraniciach Ukrajiny, respektíve v Čiernom mori.

Rusko, prehliadka Čítajte viac Putin vyslal smerom k Ukrajine nukleárny vlak, v pohybe je aj ponorka Belgorod

18:10 Ruský nacionalistický ideológ Alexandr Dugin podáva trestné oznámenie na českú ministerku obrany Janu Černochovú pre jej údajnú podporu a propagáciu terorizmu.

dugin Čítajte viac Putinov Rasputin chce za slová o dcére trestať českú ministerku Černochovú

17:50 Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti na juhu krajiny už päťdesiatku obcí, uviedol námestník ministra vnútra Jevhen Jenin. Kriminalisti a vyšetrovatelia v nich zatiaľ podľa námestníka zdokumentovali 105 vojnových zločinov a táto práca pokračuje.

Ukrajinská 35. brigáda námornej pechoty oslobodila od ruských vojakov dedinu Davydiv Brid v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, napísala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na video námorných pešiakov vztyčujúcich v obci ukrajinskú vlajku. Video zverejnilo na svojom učte ukrajinské ministerstvo obrany.

„Nad dedinou Davydiv Brid Chersonskej oblasti znovu vlaje ukrajinská vlajka. Ukrajinská námorná pechota presvedčivo postupuje k Čiernemu moru,“ uviedlo ministerstvo v popiske k záberom.

Obec leží asi 75 kilometrov severovýchodne od oblastného centra Chersonu, ktoré bolo prvým väčším ukrajinským mestom dobytým na začiatku ruskej invázie. Do Kyjeva je z obce asi 380 kilometrov.

Ukrajinské vedenie predtým potvrdilo oslobodenie obcí Archangelske a Myroljubivka v Chersonskej oblasti, pripomenula agentúra Unian a citovala hovorcu južného veliteľstva ukrajinských síl, že situácia na tomto úseku frontu „naberá na obrátkach“.

17:45 Tím väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného má v úmysle obnoviť prácu štábov jeho podporovateľov v Rusku. Formou statusu na platforme Telegram o tom v utorok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

Keď moskovský mestský súd vyhlásil sieť Navaľného štábov v regiónoch za extrémistickú organizáciu, mnohí jej zamestnanci i aktivisti emigrovali, pretože im hrozilo trestné stíhanie. Teraz sa však domnievajú, že po siedmich mesiacoch vojny na Ukrajine „pozícia putinovského režimu zoslabla“.

17:30 Ukrajina zvažuje, že znova spustí dva reaktory Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorú okupujú ruské jednotky. Ukrajina tak chce zaistiť bezpečnosť elektrárne. V utorok to v rozhovore pre agentúru AP uviedol šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý prevádzkuje túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe.

Len pred niekoľkými týždňami pritom museli elektráreň pre obavy z radiačnej katastrofy odstaviť. Šéf Enerhoatomu Petro Kotin pre AP uviedol, že v priebehu niekoľkých dní by mohli byť znova spustené dva reaktory, aby sa zaistila ochrana bezpečnostných zariadení, a to vzhľadom na blížiacu sa zimu a klesajúce teploty.

17:05 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok v Senegale – na úvod svojej tohtotýždňovej cesty po Afrike – prisľúbil, že jeho krajina urobí všetko pre to, aby do Afriky poslala viac obilia.

Informuje o tom agentúra AP, pričom pripomína, že senegalský prezident Macky Sall, predsedajúci v súčasnosti Africkej únie, vyzýva Rusko a Ukrajinu, aby napriek prebiehajúcej vojne obnovili vývoz obilia do Afriky a zvyšku sveta. Mnohé africké krajiny sú vo totiž veľkej miere závislé od dovozu obilia z týchto dvoch štátov.

VIDEO: Ukrajinskí vojaci hľadajú míny v obilí
Video

16:15 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Ukrajinu, že do pohraničnej oblasti s Bieloruskom poslala 15 000 vojakov a označil to za provokáciu.

Lukašenko podľa agentúry BelTA uviedol, že ukrajinská vojenská jednotka, ktorá prišla k hraniciam, zablokovala cesty a začala zriaďovať kontrolné stanovištia a palebné pozície.

Lukašenko tvrdí, že Kyjev „neustále vykonáva optický, rádioelektronický a rádiotechnický prieskum nášho územia, vojsk a objektov“. Ukrajinu tiež obvinil z toho, že „svojimi dronmi často narúša štátnu hranicu“.

15:37 Japonské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že ruský konzul v severojaponskom meste Sapporo musí do 10. októbra opustiť územie krajiny. Opatrenie je odvetnou reakciu na obdobný krok Moskvy, ktorá vyhostila japonského diplomata pre údajnú špionáž, informuje agentúra AFP.

K tomuto kroku prichádza po tom, ako Tokio minulý týždeň požadovalo od Moskvy ospravedlnenie za zadržanie svojho diplomata sídliaceho v meste Vladivostok na východe Ruska.

V reakcii na kroky Ruska „japonská vláda označila konzula z ruského konzulátu v Sappore za personu non grata a žiada, aby táto osoba opustila Japonsko do šiestich dní, teda do 10. októbra“, uviedol japonský rezort diplomacie.

Japonského diplomata zadržali 22. septembra. Pri vypočúvaní mal podľa japonského ministerstva zahraničných vecí zakryté oči a nemohol sa hýbať. Rezort si následne predvolal ruského veľvyslanca, aby podal oficiálny protest a požadoval oficiálne ospravedlnenie i opatrenia proti opakovaniu podobných postupov.

14:57 Kremeľ v utorok pochválil americko-kanadsko-juhoafrického podnikateľa Elona Muska za návrh možnej mierovej dohody na ukončenie vojny na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

„Je veľmi pozitívne, že niekto ako Elon Musk hľadá mierové východisko z tejto situácie,“ povedal Peskov. Podľa jeho slov Musk – na rozdiel od mnohých profesionálnych diplomatov – stále hľadá spôsoby, ako dosiahnuť mier. „A dosiahnutie mieru bez splnenia ruských podmienok je absolútne nemožné,“ dodal.

Podnikateľ vytvoril v pondelok na sociálnej sieti Twitter hlasovanie o svojom návrhu mierovej dohody medzi Moskvou a Kyjevom. Musk navrhuje natrvalo postúpiť polostrov Krym Rusku, usporiadanie nových referend v štyroch okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny pod záštitou OSN a súhlas Ukrajiny s neutralitou.

14:30 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) súhlasili v utorok s návrhom, aby členské krajiny a regióny EÚ v rokoch 2022 a 2023 dostali dodatočnú finančnú podporu vo výške 3,5 miliardy eur na zmiernenie dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine.

Nová legislatívna norma zjednodušuje pravidlá pre členské štáty využívajúce fondy politiky súdržnosti na riešenie migračných a investičných výziev spôsobených ruskou agresiou voči Ukrajine.

Za tento právny predpis sa vyslovilo 592 europoslancov, 12 bolo proti a 10 sa zdržalo hlasovania.

14:05 Viac ako 200 000 ľudí vstúpilo do armády odvtedy, čo ruský prezident Vladimir Putin 21. septembra vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu. V utorok to oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu.

„K dnešku vstúpilo do armády viac ako 200 000 ľudí,“ povedal Šojgu, ktorého citovali ruské tlačové agentúry. Dodal, že mobilizovaní záložníci sa školia v niekoľkých výcvikových strediskách.

Minister požiadal vojenských veliteľov, aby pomohli odvedencov „rýchlo prispôsobiť na boj“. Podľa jeho slov môžu byť mobilizovaní záložníci nasadení do bojových zón až po „tréningu a bojovej koordinácii“. Šojgu zároveň vyzval armádne náborové strediská, aby dobrovoľníkov neodmietali, „ak neexistujú vážne dôvody“.

13:49 Rusko udelilo v utorok pokuty aplikácii TikTok za neodstránenie obsahu, ktorý porušuje ruské zákony o „propagande LGBT“, a streamovaciu službu Twitch za videorozhovor s ukrajinským politickým predstaviteľom, ktorý podľa Moskvy obsahoval nepravdivé informácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

TikTok, ktorý vlastní spoločnosť ByteDance sídliaca v Pekingu, dostal od moskovského súdu pokutu tri milióny rubľov (52-tisíc eur). Podľa ruských médií bol prípad vedený proti TikToku založený na obvineniach, že táto aplikácia „propaguje hodnoty, ktoré nie sú tradičné, LGBT, feminizmus a skreslenú reprezentáciu tradičných sexuálnych hodnôt“.

Twitch, ktorý vlastní spoločnosť Amazon, dostal od súdu v Moskve pokutu štyri milióny rubľov (69.500 eur). Podľa ruských agentúr bol prípad proti Twitchu začatý v reakcii na videorozhovor s poradcom ukrajinského prezidenta Olexijom Arestovyčom.

Za iný rozhovor s Arestovyčom už tento rok udelil ruský súd Twitchu jednu pokutu vo výške troch miliónov rubľov. Podľa agentúry TASS hrozia tejto streamovacej službe ešte ďalšie dve pokuty v celkovej výške osem miliónov rubľov (139-tisíc eur) za to, že nezmazal obsah, ktorý Rusko považuje za zdroj nespoľahlivých informácii o svojej tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine.

Rusko prijalo totiž začiatkom marca, krátko po vpáde svojich vojsk na Ukrajinu, zákon, ktorý zakazuje „diskreditáciu“ ruských ozbrojených síl. Za porušenie tohto zákona hrozí až 15-ročný trest odňatia slobody.

12:35 Kyjevský magistrát zásobuje evakuačné centrá jódovými tabletkami v rámci prípravy na možný jadrový útok na ukrajinskú metropolu. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AP.

Tabletky sú určené pre obyvateľov v oblastiach zasiahnutých radiáciou v prípade evakuácie, uviedol magistrát vo vyhlásení. Jódové tabletky pomáhajú chrániť štítnu žľazu pred účinkom rádioaktívneho jódu, ak sa užijú krátko pred alebo bezprostredne po ožiarení, vysvetľuje AP.

12:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok podpísal dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil vyhliadky na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za „nemožné“. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dekrét formalizoval Zelenského piatkové vyjadrenia, keď Putin vyhlásil za súčasť Ruska štyri okupované ukrajinské regióny – Doneckú a Luhanskú oblasť a časti Chersonskej a Záporožskej oblasti.

„On (Putin) nevie, čo je dôstojnosť a čestnosť. Preto sme pripravení na dialóg s Ruskom, ale s iným ruským prezidentom,“ vyhlásil v piatok Zelenskyj.

11:54 Najmenej päť civilistov zahynulo a ďalších desať utrpelo zranenia pri najnovšom ruskom ostreľovaní ukrajinského územia. V utorok to uviedla kancelária ukrajinského prezidenta, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Pri ostreľovaní druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov zahynula jedna osoba, oznámili miestne úrady. Ruský útok zasiahol tiež nemocnicu v Charkovskej oblasti – zahynul pri ňom lekár a dve zdravotné sestry utrpeli zranenia, dodali úrady.

10:51 Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, v utorok jednohlasne ratifikovala zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí, ktoré počas sedem mesiacov trvajúceho konfliktu obsadila ruská armáda, schválila v pondelok dolná komora ruského parlamentu – Štátna duma.

Ratifikované zmluvy teraz budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ich musí podpísať, aby bol formálny proces anexie úplný.

10:38 Rusko je v spojitosti s veľkým počtom odvedencov vystavené záťaži a nie je schopné poskytovať všetkým týmto vojakom dostatočnú výzbroj a výcvik. Uviedlo to v utorok britské ministerstvo obrany na svojej oficiálnej webovej stránke.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň v piatok podpísal dekrét, na základe ktorého musí do povinnej vojenskej služby nastúpiť 120.-tisíc mužov. Ide však o jesenný odvod do armády, ktorý je oddelený od mobilizácie 30-tisíc rezervistov, ktorú Putin oznámil ešte 21. septembra, upozorňuje britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe.

Jesenný odvod sa začne 1. novembra, čo je o mesiac neskôr než zvyčajne. Tento posun je podľa britského ministerstva potvrdením zvýšenej záťaže, ktorá ovplyvňuje schopnosť Ruska vycvičiť a vyzbrojiť vysoký počet povolaného personálu.

9:38 Spojené štáty plánujú poslať Ukrajine ďalšie štyri salvové raketomety HIMARS. Majú byť súčasťou nového balíka pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia dvoch zdrojov oboznámených so situáciou.

Súčasťou balíka, ktorý by americká vláda mala oficiálne oznámiť v utorok, bude aj munícia, míny a obrnené vozidlá odolné voči explóziám mín (MRAP). Biely dom sa k balíku odmietol vyjadriť, píše Reuters.

Ide o prvý balík pomoci od anexie štyroch ukrajinských oblastí Ruskom, ktorú prezident Vladimir Putin oznámil minulý piatok.

Pomoc má byť na Ukrajinu poslaná na základe oprávnenia Presidential Drawdown Authority (PDA). To umožňuje v krízovej situácii urýchlene poskytnúť vojenskú pomoc bez odobrenia americkým Kongresom. Vojenská pomoc USA slúži na obranu pred ruskou inváziou, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke americkej diplomacie.

9:22 Severná Kórea vyjadrila v utorok podporu nedávnej anexii štyroch ukrajinských oblastí Ruskom a obvinila Spojené štáty zo „zneužívania“ Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), informuje TASR na základ správ agentúr AP a AFP.

Rusko v piatok vetovalo rezolúciu BR OSN, odsudzujúcu anexiu štyroch ukrajinských oblastí – Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej – Moskvou po septembrových referendách.

Spojené štáty i ďalšie západné krajiny označili toto hlasovanie za falošné a vyhlásili, že anexiu nikdy neuznajú.

Severokórejský minister zahraničných vecí Jo Čol-su však obraňoval tieto referendá ako „dokonale legitímne“ a „uskutočnené v súlade s Chartou OSN na základe princípu rovnosti národov“, citovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. „Prevažná väčšina voličov podporila integráciu do Ruska,“ povedal minister.

8:51 Ruské sily opäť ostreľovali dve štvrte v Charkove na východe Ukrajiny, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Pri jednom z týchto útokov zomrela 46-ročná žena.

„Raketový útok poškodil kritickú infraštruktúru vo štvrti Novobavarskyj. Žiaľ, zomrela 46-ročná žena,“ napísal na sociálnej sieti telegram gubernátor Synehubov.

Oznámil tiež, že po polnoci miestneho času (23.00 SELČ) zasiahla raketa podnik vo štvrti Cholodnohirskyj. Vypukol tam požiar, obete podľa prvých informácií z tejto štvrte hlásené nie sú. (čtk)

8:26 Ukrajinská armáda v posledných dvoch dňoch zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východe Ukrajiny a v Chersonskej oblasti v južnej časti krajiny. Zrejme už tiež vstúpila do Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Vo východnej Charkovskej oblasti sa ukrajinskej armáde darí postupovať od Kupjansku smerom do Luhanskej oblasti. Podľa ruských zdrojov, na ktoré sa ISW odvoláva, sa teraz predsunuté ukrajinské jednotky nachádzajú asi 16 kilometrov od Svatova, ktoré je významným logistickým uzlom v západnej časti Luhanskej oblasti. Blízko obcí Čorvonopopivka a Piščane sa Ukrajincom zrejme podarilo preťať dôležitú cestu zo Svatova do Severodonecka. Novým ruským oporným bodom sa zrejme stane mesto Kreminna, uvádza inštitút.

V dňoch 2. až 3. októbra pokračovali ukrajinské sily v postupe tiež v Chersonskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany priznalo, že ukrajinské sily prelomili ruskú obranu pri dedine Zolota Balka a postupujú pozdĺž priehradnej nádrže na Dnepre smerom na Beryslav a Novú Kachovku. Oslobodené bolo niekoľko kilometrov široké územie až k dedine Havrylivka. Ukrajinci si tiež vylepšili postavenie na druhej strane chersonského frontu pri Davydive Bride, hoci útoky na mesto samotné boli podľa ruských zdrojov odrazené. (čtk)

7:55 Nepočítajte hlasy: jeden plus alebo jeden mínus, radil šéf dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin. Na rokovaní dolnej komory ruského parlamentu za ratifikáciu dohôd o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku hlasovalo za anexiu viac poslancov, ako sa pred hlasovaním prezentovalo.

Russia Ukraine 71730-5b844f149e5743deab285530838d8daf Čítajte viac Za anexiu hlasovalo viac poslancov, než bolo v Štátnej dume prítomných

7:30 Ukrajinské sily dosiahli najväčší pokrok na juhu krajiny od začiatku vojny po tom, čo sa im podarilo preraziť ruskú obranu. Ruskom dosadený regionálny predstaviteľ uviedol, že ukrajinským vojakom sa pri postupe pozdĺž rieky Dnipro podarilo dostať pod kontrolu niekoľko obcí. Ukrajinci tiež znovu získali mestečko Dudčany, ktoré sa nachádza zhruba 30 kilometrov južne od predošlej frontovej línie. To naznačuje dosiaľ najrýchlejší postup vojny na juhu Ukrajiny, informuje spravodajský portál Sky News.

Svoju rýchlu ofenzívu rozšírila Ukrajina aj na východe, pričom jej sily získali späť ďalšie územia v oblastiach anektovaných Ruskom a ohrozujú zásobovanie pre jeho jednotky.

Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ukrajinská armáda získala späť mestá vo viacerých oblastiach, ale ďalšie podrobnosti neposkytol. (sita)

6:54 Taliansko v pondelok zmrazilo niekoľko nehnuteľností vo vlastníctve dvoch ruských oligarchov v luxusnom prímorskom rezorte Portofino, v meste Sirmione pri jazere Garda a v Ríme. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

Finančná polícia zhabala sídlo Villa Altachiara s priľahlým parkom v Portofine pri Ligúrskom mori a tiež nehnuteľnosť a auto v Ríme, ktoré patria Eduardovi Chudajnatovi, bývalému šéfovi ruskej štátom kontrolovanej ropnej a plynárenskej spoločnosti Rosnefť.

Po tom, čo Moskva rozpútala vojnu na Ukrajine, sa Chudajnatov dostal na sankčný zoznam EÚ, uviedol jeden z nemenovaných zdrojov s tým, že jeho majetok sa odhaduje na približne 57 miliónov eur.

Talianska polícia v máji skonfiškovala luxusnú jachtu v hodnote zhruba 700 miliónov dolárov, ktorá údajne takisto patrí Chudajnatovi, a ktorú médiá spájali s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Polícia tiež zmrazila komplex nehnuteľností v Sirmione na severovýchode Talianska v hodnote vyše 15 miliónov eur. Jeden zo zdrojov povedal, že ide o majetok Grigorija Berezkina, predsedu ruskej súkromnej kapitálovej spoločnosti ESN. (tasr)

6:30 Ruský odborník na medzinárodné vzťahy Sergej Utkin pre Pravdu vysvetľuje, prečo režim Vladimira Putina čelí doteraz nepoznanému riziku. Prečo sa rozhodol z Ruska odísť? Ako vníma mobilizáciu a ako na ňu podľa neho budú reagovať Rusi? Aj na tieto otázky Utkin odpovedal.

Vladimir Putin Čítajte viac Začiatok konca? Ruský expert: Putin ešte nikdy nečelil takému riziku ako teraz

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po úspechoch ofenzívy Kyjeva usiluje o získanie dôvery obyvateľstva, ktoré zostalo na Ruskom okupovaných územiach.

„Ruskí propagandisti v oblastiach zatiaľ ovládaných okupantmi presviedčajú ľudí, že Ukrajina bude takmer každého, kto zostane na obsadenom území, považovať za kolaboranta. To je šialené,“ povedal Zelenskyj v pondelok večer v pravidelnom videopríhovore. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Kto neslúžil Rusom, nemá sa čoho obávať, podotkol ďalej Zelenskyj. Podpora, ktorú obyvateľstvo preukazuje okupantom, je podľa neho len „ojedinelá“, a to napriek tomu, že sa pod okupačnou správou zatiaľ nachádzajú „státisíce“ ľudí.

Tieto vyjadrenia ukrajinského prezidenta protirečia ruským naratívom, podľa ktorých sa obyvatelia v štyroch čiastočne obsadených ukrajinských oblastiach – Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej – väčšinovo vyslovili za pričlenenie k Rusku, konštatuje DPA. S týmto odôvodnením ruský prezident Vladimir Putin tieto oblasti po falošných referendách anektoval.

Zelenskyj vo videopríhovore ďalej informoval o ďalších územných ziskoch ukrajinskej armády a ohlásil aj vyplácanie dôchodkov a sociálnych dávok na opätovne dobytom území.

Európska únia sa v memorande o porozumení v pondelok zaviazala poskytnúť Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške päť miliárd eur. Lotyšský podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis na Twitteri vysvetlil, že tieto peniaze od Európskej únie by mali ísť na bezprostredné zabezpečenie likvidity ukrajinského štátu a vyplácanie miezd a dôchodkov. Prvá tranža má prísť na Ukrajinu v polovici októbra, ďalšie dve ešte do konca tohto roka.

767 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine