Severná Kórea po piatich rokoch odpálila raketu ponad Japonsko

Za "obludné" označil v utorok japonský premiér Fumio Kišida odpálenie severokórejskej balistickej strely, ktorá prvýkrát po takmer piatich rokoch preletela ponad Japonsko, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

04.10.2022 06:37 , aktualizované: 08:53
severná kórea raketa balistická strela Foto: ,
Televízna obrazovka, na ktorej sa zobrazuje spravodajský program informujúci o vypustení rakety Severnou Kóreou, na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei. 4.10.2022.
debata (5)

Test balistickej strely zo strany KĽDR totiž v Japonsku neobvykle spustil národný systém varovania pred vzdušnými útokmi J-Alert. Varovaním sa vyzývali obyvatelia severného japonského ostrova Hokkaido a prefektúry Aomori a krajnom severe hlavného japonského ostrova Honšu, aby sa ukryli vo svojich domovoch, uviedla agentúra Kjodo.

Japonský minister obrany Jasukazu Hamada spresnil, že raketa preletela vzdialenosť približne 4600 kilometrov. Išlo o najdlhšiu horizontálnu vzdialenosť severokórejskej rakety, píše DPA.

Severokórejský test balistickej rakety odsúdil aj hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno. Označil ho pritom za „bezprostrednú hrozbu“ pre región i svetové spoločenstvo. Odpálenie rakety odsúdilo podľa agentúry AP aj indo-tichomorské velenie ozbrojených síl USA.

„Spojené štáty odsudzujú takéto kroky a vyzývajú KĽDR, aby sa zdržala ďalších protiprávnych a destabilizujúcich aktov,“ uviedlo vo vyhlásení.

North Korea Party Meeting Čítajte aj Čoho sa bojí Kim Čong-un? A aký má vzťah so sestrou?

Biely dom zároveň podľa agentúry AFP uviedol, že konzultuje so svojimi spojencami v súvislosti s „ráznou“ reakciou na najnovší severokórejský tes­t.

Test severokórejskej balistickej strely odsúdil aj predseda Európskej rady Charles Michel. Uviedol to vo vyjadrení na sociálnej sieti.

„Rázne odsudzujem zámerný pokus Severnej Kórey o ohrozenie bezpečnosti v tejto oblasti vypálením balistickej rakety ponad Japonsko,“ napísal Michel na Twitteri. Tento krok Pchjongjangu označil za „neopodstatnenú agresiu a do očí bijúce porušenie medzinárodného práva“. EÚ podľa jeho slov vyjadruje solidaritu Japonsku a Južnej Kórey.

Išlo dovedna o siedmy prípad, kedy Severná Kórea vystrelila raketu ponad Japonsko, pripomína DPA. Naposledy sa tak stalo v roku 2017. Najnovšia strela podľa japonských zdrojov dopadla do Tichého oceánu zhruba 3000 kilometrov východne od Japonska.

Japonsko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v čínskom Pekingu odovzdalo oficiálny protest severokórejskej ambasáde v Číne, informuje agentúra Jiji.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea #balistická raketa #balistická strela