Pre mobilizáciu utieklo možno až milión Rusov, Moskovčania narýchlo predávajú byty

Za necelé dva týždne po vyhlásení „čiastočnej mobilizácie“ odišlo z Ruska asi 700-tisíc obyvateľov, z toho až 200-tisíc do Kazachstanu. Referuje o tom web ruskej verzie magazínu Forbes.

04.10.2022 20:52 , aktualizované: 22:34
mobilizácia Foto:
Ruskí regrúti sa zhromažďujú pred vojenským náborovým strediskom Bataysk v regióne Rostov na Done na juhu Ruska.
debata (50)

Podľa jedného zo zdrojov, ktorý je oboznámený s odhadmi Kremľa, opustilo Rusko od začiatku mobilizácie takmer milión ľudí. Ďalší zdroj z administratívy ruského prezidenta zasa pre Forbes uviedol, že z krajiny odišlo 600 až 700-tisíc Rusov. Oba zdroje poznamenali, že momentálne sa nedá určiť, koľko ľudí odišlo z Ruska za účelom cestovného ruchu.

Server Vjorstka na základe údajov úradov Kazachstanu, Gruzínska, Fínska, Mongolska a Kirgizska zase spočítal, že od začiatku mobilizácie vycestovalo z Ruska prinajmenšom 355 000 osôb. Úrady z Arménska, Uzbekistanu a Tadžikistanu, kam Rusi rovnako utekajú, tieto záznamy nezverejnili.

V ruských médiách sa objavili aj vyššie čísla, upozornila ruská redakcia BBC. Ruská verzia časopisu Forbes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prezidentskej kancelárie uviedla, že z Ruska po vyhlásení mobilizácie vycestovalo „okolo 700-tisíc občanov“. Nedá sa však podľa neho zistiť, koľko z nich odišlo kvôli turistike. Ďalší zdroj „oboznámený s kremeľskými odhadmi“ povedal, že „od začiatku mobilizácie z Ruska odišiel skoro milión ľudí“, dodal Forbes.

Trikrát viac inzerátov

Do istej miery o počtoch utečencov pred mobilizáciou a miestach, odkiaľ odišli, dávajú správu štatistické údaje z trhu nehnuteľností. Denník Kommersant napísal, že po vyhlásení mobilizácie sa v Moskve strojnásobil počet inzerátov ponúkajúcich rýchly predaj bytu. Ľudia sú ochotní predávať so zľavou, ale dopyt po bytoch klesol. Analytici prirovnávajú terajšiu situáciu ku koncu februára (po ruskej invázii na Ukrajinu), pretože vtedy aj teraz byty predávajú Rusi, ktorí sa rozhodli odísť z krajiny.

„Táto tendencia môže napovedať o vážnosti ich zámerov: pokiaľ človek predáva byt, chystá sa odísť nadlho či navždy,“ dodala BBC.

Začiatkom septembra, ešte pred vyhlásením mobilizácie, ruský štatistický úrad uviedol, že od začiatku roka opustilo Ruskú federáciu 419-tisíc ľudí, čo bolo dvakrát viac ako za rovnaké obdobie minulého roka.

Vladimir Putin Čítajte viac Začiatok konca? Ruský expert: Putin ešte nikdy nečelil takému riziku ako teraz

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že od začiatku mobilizácie do armády vstúpilo vyše 200 000 brancov. „K dnešku vstúpilo do armády viac ako 200 000 ľudí,“ povedal Šojgu, ktorého citovali ruské tlačové agentúry. Dodal, že mobilizovaní záložníci sa školia v niekoľkých výcvikových strediskách.

Minister požiadal vojenských veliteľov, aby pomohli odvedencov „rýchlo prispôsobiť na boj“. Podľa jeho slov môžu byť mobilizovaní záložníci nasadení do bojových zón až po „tréningu a bojovej koordinácii“. Šojgu zároveň vyzval armádne náborové strediská, aby dobrovoľníkov neodmietali, „ak neexistujú vážne dôvody“.

rusko Čítajte viac Polovicu Rusov poslal domov, nevyhoveli. Komisára pre nevydarenú mobilizáciu odvolali
50 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #putinova mobilizácia