224. deň: Vojna na Ukrajine vstupuje do novej "nebezpečnej" fázy, varuje Borrell

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pléne Európskeho parlamentu upozornil na možnosť "desivého scenára" v momente, keď Rusko zlyhá v konvenčnom konflikte a naplní hrozby, že použije jadrové zbrane.

05.10.2022 06:15 , aktualizované: 23:35
vojna na Ukrajine, Rusko, mobilizácia Foto:
Mobilizovaní Rusi na výcviku v regióne Rostova na Done
debata (536)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 224. deň
  • Európska únia schválila ôsmy balík sankcií proti Rusku
  • Ukrajinské sily oslobodili ďalšie tri obce v Chersonskej oblasti
  • Ukrajinská protiofenzíva pokračuje na juhu i severovýchode
  • Putin podpísal anexiu štyroch ukrajinských regiónov
  • Rusko varuje USA pred ďalšou pomocou Ukrajine
  • Na ruskej strane padlo už 61-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci
  • Putin určil dočasných lídrov anektovaných ukrajinských regiónov
Video
Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO
Ukrajinskí vojaci na obrnenom vozidle medzi...
Ukrajinský vojak pri zničenom ruskom tanku v...
+8Ukrajinská jednotka čaká na pokyn ku streľbe...

23:35 Ukrajinským silám sa podarilo oslobodiť od ruskej okupácie ďalšie tri obce v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ako prezident spomenul už v predchádzajúcich dňoch, ukrajinská armáda postupuje na juhu a východe krajiny pomerne rýchlo.

„Za posledných 24 hodín boli oslobodené Novovoskresenske, Novohryhorivka a Petropavlivka,“ citovala Zelenského agentúra AFP. Všetky tri obce ležia severovýchodne od mesta Cherson. (čtk)

22:53 Počet ruských občanov vstupujúcich do krajín Európskej únie minulý týždeň poklesol o 20 percent v porovnaní s údajmi z predchádzajúceho týždňa. V utorok to oznámila Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

Agentúra AFP v tejto súvislosti píše, že viaceré štáty EÚ vrátane Poľska a pobaltských krajín zaviedli medzičasom prísnejšie pravidlá vstupu pre občanov Ruskej federácie.

V období od 26. septembra do 2. októbra vstúpilo do krajín EÚ takmer 53 000 ruských občanov, uvádza Frontex. Najvyšší počet z nich (29 000) prišiel z Fínska, nasledovalo Estónsko (8 877). Celkovo 8536 Rusov prišlo do Poľska cez Ukrajinu.

„Príchod ruských občanov do EÚ bude pravdepodobne obmedzený na strane EÚ prísnejšou vízovou politikou, ako aj opatreniami Ruska“, ktoré bude chcieť zabrániť mužom dotknutým mobilizáciou, aby opustili krajinu, konštatuje Frontex. (tasr)

21:48 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu varoval, že vojna na Ukrajine vstupuje do novej „nebezpečnej“ fázy a upozornil na možnosť „desivého scenára“ v momente, keď Rusko zlyhá v konvenčnom konflikte a naplní hrozby, že použije jadrové zbrane. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

„Je to znepokojujúci scenár, v ktorom musíme ukázať, že naša podpora Ukrajine neochabuje,“ povedal Borrell. V pléne EP konštatoval, že ukrajinské sily postupujú na troch frontoch, pripomenul však, že Rusko má aj naďalej početnú vojenskú a palebnú prevahu. „Situácia ruskej armády je veľmi zlá, aj preto, že ruskí vojaci nevedia, na čo táto vojna slúži, a 300 000 ľudí, ktorých vyvedú z ich domovov a odvezú na front, to pochopí ešte menej,“ uviedol s odkazom na prebiehajúcu čiastočnú mobilizáciu v Rusku.

Podľa Borrella vojnu na Ukrajine je možné vyhrať na bojisku, ale vyjadril názor, že ju treba vyhrať predovšetkým „na poli ideí“. Okrem konfliktu na Ukrajine sa vedie aj „vojna o nadvládu hodnôt“, keďže Moskva tvrdí, že dôsledky tejto vojny nesúvisia s jej rozpútaním, ale so sankciami, ktoré EÚ na Rusko uvalila.

Podľa neho EÚ musí vynaložiť obrovské diplomatické úsilie, aby svetu vysvetlila, aký je účel tejto vojny. Zdôraznil, že vojna na Ukrajine sa nemôže skončiť pre únavu západného sveta, ale iba spôsobom, ktorý zabezpečí mier, pričom Ukrajina získa späť svoju územnú celistvosť a plnú suverenitu a Rusko prevezme politickú a morálnu zodpovednosť, zaplatí za obnovu a bude sa zodpovedať za spáchané vojnové zločiny.

20:56 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov oznámil, že ruský prezident Putin mu osobne udelil hodnosť generálplukovníka ruskej armády. Uviedol to v stredu na sociálnej sieti Telegram.

Kadyrov (46), ktorý je Putinovým spojencom, dodal, že udelenie tejto hodnosti je preňho „obrovskou poctou“. Kadyrov dostal novú hodnosť po tom, čo ukrajinské jednotky vytlačili ruských vojakov z niektorých okupovaných oblastí.

Hodnosť generálplukovníka je tretia najvyššia hodnosť v ozbrojených silách Ruskej federácie. Najvyššou hodnosťou je maršál a pod ňou je armádny generál.

Kadyrov zohral významnú úlohu v podpore vojny Ruska na Ukrajine a v Čečensku robil nábor do jednotiek bojujúcich na strane ruskej armády. Čečenskí ozbrojenci však utrpeli na Ukrajine veľké straty, uviedlo Rádio Sloboda (RFE/RL). (tasr/afp)

20:11 V Rusku začali trestne stíhať prvého človeka za vyhýbanie sa čiastočnej mobilizácii, ktorú šéf Kremľa vyhlásil 21. septembra v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ukrajiny. V stredu o tom informoval ľudskoprávny právnik Pavel Čikov pôsobiaci v Rusku.

Čikov priblížil, že tento prípad sa týka 32-ročného muža zo západoruského mesta Penza, ktorý údajne odmietol podpísať povolávací rozkaz. Právnik priblížil, že vyšetrovateľ požiadal súd, aby vydal príslušné opatrenie. Doplnil, že podľa Najvyššieho súdu Ruskej federácie sa článok 328 Trestného zákonníka vzťahuje vyslovene na občanov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do vojenskej služby.

Obhajca stíhaného muža už podal návrh na zastavenie konania, doplnil Čikov. Od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie v septembri utieklo z Ruska už vyše štvrť milióna mužov. Do bojov na Ukrajine sa má zapojiť okolo 300 000 záložníkov. (tasr/sky news)

19:42 Šéf Kremľa Putin očakáva, že situácia v štyroch oblastiach na východe a juhu Ukrajiny, ktoré Moskva nezákonne anektovala, sa čoskoro stabilizuje. Podľa agentúry Reuters tak Putin vo svojom stredajšom vystúpení nepriamo priznal ťažkosti s kontrolou týchto území.

„Pracujeme s predpokladom, že situácia na nových územiach sa stabilizuje,“ povedal Putin vo videohovore na ceremónii udeľovania cien učiteľom, ktorá bola vysielaná v televízii. Poznamenal, že výsledky takzvaných referend o pripojení Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku sú „viac než presvedčivé“. Dodal, že ho nielen „potešili“, ale aj „prekvapili“.

Putin pokračoval, že „vždy, i dnes – napriek súčasnej tragédii – veľmi rešpektujeme ukrajinský ľud, ukrajinskú kultúru, jazyk, literatúru a podobne“. Minulý týždeň počas ceremónie v Kremli súvisiacej s anexiou okupovaných území tvrdil, že obyvatelia daných ukrajinských oblastí zostanú „navždy“ Rusmi. (tasr)

19:00 Satirické úvahy podporujúce pripojenie ruskej Kaliningradskej oblasti k Česku vyvolali v posledných dňoch na sociálnych sieťach lavínu vtipov, recesistických komentárov či imaginárnych akcií. Myšlienka pripojenia strategickej ruskej exklávy k Česku už niekoľko dní žije v Česku i susednom Poľsku svojím vlastným životom – s nadsázkou na ňu reagujú aj niektoré štátne a verejné inštitúcie, mestá či politici.

královec kaliningrad Čítajte viac Pripojenie Kaliningradu k Česku? Žarty o anexii zaplavili internet

18:30 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu na Twitteri oznámil, že je na ceste do Kyjeva, kde bude diskutovať o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES).

Uviedol to krátko po tom, ako ruský prezident nariadil svojej vláde prevziať kontrolu nad touto elektrárňou, informuje agentúra AFP. „Sme na ceste do Kyjeva na dôležité stretnutia,“ napísal Grossi v príspevku na Twitteri. Dodal, že potreba vytvorenia ochrannej zóny okolo elektrárne je „dôležitejšia než kedykoľvek predtým“.

MAAE ešte v utorok informovala, že Grossi navštívi tento týždeň Kyjev aj Moskvu, kde bude pokračovať v rozhovoroch o zaistení bezpečnosti v okolí záporožskej elektrárne. (tasr)

17:45 Ruský prezident Putin podpísal v stredu dekrét, ktorým vláde nariadil prevziať kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou (ZAES). Ako píše agentúra Reuters, podľa tohto výnosu sa ZAES – nachádzajúca sa v Enerhodare v Moskvou anektovanej Záporožskej oblasti – má stať „federálnym majetkom“.

„Vláda zaistí, že jadrové zariadenia v tejto elektrárni… budú integrované ako súčasť federálneho majetku,“ píše sa v dekréte, ktorý podpísal šéf Kremľa a citovala z neho agentúra AFP.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, okupujú od marca ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál. Elektráreň sa nachádza v blízkosti frontovej línie a viackrát sa stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. To vyvolalo obavy medzinárodného spoločenstva z možnej jadrovej katastrofy. (tasr)

17:26 Pri najnovšom ruskom bombardovaní na Ukrajine zomrelo najmenej päť civilistov a osem ďalších bolo zranených. Informoval o tom v stredu úrad ukrajinského prezidenta. Vo vyhlásení uviedol, že ruskí vojaci použili šesť iránskych samovražedných dronov na úder na mesto Bila Cerkva v Kyjevskej oblasti. Pri útoku bol zranený jeden civilista. Išlo o prvý ruský útok na toto mesto od marca, keď Rusi ustúpili z regiónu v okolí ukrajinského hlavného mesta po neúspešnom pokuse o jeho obsadenie.

Ruské sily bombardovali aj oblasti na západnom brehu rieky Dnipro pri Záporožskej jadrovej elektrárni a tiež Doneckú oblasť. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve z mesta Lyman smerom k mestám Kreminna a Svatove. V Chersonskej oblasti ukrajinská armáda tento týždeň podľa prezidentského úradu získala osem miest a dedín. (sita)

16:17 Rusko pristupuje s obrovským rešpektom ku všetkému ukrajinskému, vrátane jazyka a kultúry, vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimír Putin.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Rusko pristupuje s obrovským rešpektom k všetkému ukrajinskému

16:10 Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin vyhlásil, že preberá vedenie Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské invázne jednotky. Doterajšieho generálneho riaditeľa zariadenia Ihora Murašova podľa ukrajinských úradov zadržala v piatok na niekoľko dní ruská hliadka a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok oznámila, že sa do svojej pôvodnej práce už nevráti.

„Správa elektrárne bola prevedená do Kyjeva počnúc momentom, keď okupanti uniesli generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova,“ uviedol Kotin podľa agentúry Ukrinform. Všetky rozhodnutia týkajúce sa prevádzky tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe sa budú podľa neho v budúcnosti prijímať v centrále Enerhoatomu.

15:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu znova vyzval na vytvorenie „osobitného tribunálu“ na stíhanie ruských predstaviteľov za ich úlohu pri invázii na Ukrajinu.

„Musíme postaviť pred súd tých, ktorých rozhodnutia toto všetko začali. Tých, ktorí spáchali pôvodný zločin. Zločin, v ktorom sa sústreďuje všetko zlo, ktoré ukázali ruskí okupanti. A stále nemáme taký inštitucionálny základ, aby sme vyvodili zodpovednosť voči ruskému politickému a vojenskému vedeniu za zločin agresie,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom telemostu účastníkom konferencie v Paríži.

Ukrajinský prezident ocenil prácu Medzinárodného trestného súdu ICC so sídlom v Haagu, ktorý začal vyšetrovanie údajných zločinov spáchaných ruskými jednotkami na ukrajinskom území. „Aby aj pôvodný zločin ozbrojenej agresie dostal spravodlivú odpoveď, musíme doplniť činnosť ICC,“ povedal.

Podľa Zelenského by preto mal byť zriadený „osobitný tribunál“, ktorý by sa zaberal zločinom ruskej agresie na Ukrajine. „Aby mohli byť potrestaní tí, ku ktorým sa, žiaľ, nedostane Medzinárodný trestný súd ani všetky ostatné dostupné súdne inštitúcie sveta,“ dodal. (tasr, cnn.com)

15:20 Ruské vojenské neúspechy na Ukrajine môžu otriasť mocou bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, vyhlásila líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte viac Cichanovská: Vojenské neúspechy Ruska môžu podkopať Lukašenkovu moc

14:42 Stiahnutie ruských vojakov z ukrajinských oblastí, o ktorých Moskva predtým tvrdila, že už budú navždy ruské, nepredstavuje rozpor, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ukrajina Rusko vojna uarus Čítajte viac Peskov: Miesta, z ktorých sa stiahli ruskí vojaci, ostanú aj tak navždy ruské

14:02 Líderka talianskej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová v utorok telefonicky hovorila s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a potvrdila mu, že nastávajúca talianska vláda bude aj po ruskej invázii pokračovať v podpore Kyjeva.

Meloniová sa stane prvou talianskou premiérkou po tom, ako jej strana v septembri na čele pravicovej koalície zvíťazila v parlamentných voľbách. Meloniová počas telefonátu s najvyšším ukrajinským predstaviteľom pripomenula, že FdI podporuje Ukrajinu od začiatku vojny, a zdôraznila „plnú podporu pre záležitosť slobody ukrajinského ľudu“.

Zopakovala tiež svoj postoj, že vyhlásenie Ruska o anexii štyroch ukrajinských regiónov nemá politickú ani právnu hodnotu. Meloniová je podľa vlastného vyjadrenia odhodlaná vyvinúť „akékoľvek diplomatické úsilie, ktoré prispeje k ukončeniu tohto konfliktu“. (ansa, tasr)

12:39 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu výnosy, v ktorých určil dočasných lídrov štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo, vyplýva z výnosov zverejnených na oficiálnej webovej stránke Kremľa.

Za dočasného lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) určil šéf Kremľa Denisa Pušilina, ktorý aj doposiaľ vystupoval ako samozvaný líder DĽR. Pušilin sa minulý piatok 30. septembra tiež zúčastnil na slávnostnej ceremónii v Kremli, na ktorej Moskva oficiálne anektovala separatistickú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku a ukrajinskú Chersonskú a Záporožskú oblasť.

Dočasným lídrom samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽH) sa podľa Putinovho výnosu stal Leonid Pasečnik, ktorý taktiež doposiaľ viedol proruských separatistov v LĽH. Za dočasného gubernátora Záporožskej oblasti určil šéf Kremľa Jevgenija Balického a v Chersonskej oblasti sa funkcie gubernátora dočasne ujme Vladimir Saldo. Balickij a Saldo dosiaľ stáli na čele proruských správ spomínaných ukrajinských oblastí okupovaných ruskou armádou.

Vo výnosoch sa uvádza, že spomínaní muži budú stať na čele ukrajinských oblastí, ktoré boli podľa ruského zákona anektované, dovtedy, kým nebudú do ich funkcií zvolené iné osoby. Putin podpísal v stredu zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. Ide o krok, ktorým šéf Kremľa zavŕšil formálnu anexiu ukrajinského územia, ktorá je však v rozpore s medzinárodným právom.

„Štátna hranica medzi Ruskou federáciou a Doneckou ľudovou republikou získavajú status administratívnej hranice medzi subjektami Ruskej federácie,“ napísal Pušilin na Telegrame krátko po tom, čo Putin podpísal spomínané zákony. (tasr, ap, theguardian.com)

12:25 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zomrelo 61-tisíc ruských vojakov, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Dodal, že počas utorka prišlo o život 200 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2435 tankov, 5038 bojových obrnených vozidiel, 3841 vozidiel a palivových nádrží, 1414 delostre­leckých systémov, 341 odpaľovacích raketových systémov, 177 systémov protivzdušnej obrany, 232 vrtuľníkov, 266 lietadiel, 1032 dronov, 246 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 132 kusov špeciálnej techniky.

Počas utorka zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v smere na mestá Kramatorsk, Kryvorizka a Kryvyj Rih, uviedol generálny štáb. (sita)

11:51 Členské krajiny EÚ schválili v stredu nové sankcie proti Rusku, ktoré nasledujú po rozhodnutí Moskvy anektovať štyri regióny Ukrajiny. Informáciu potvrdilo české predsedníctvo v Rade EÚ. Na novom súbore sankcií, ktorý zahŕňa aj cenový strop pre ruskú ropu, sa dohodli veľvyslanci členských štátov pri EÚ (COREPER) už v utorok, konečný text schválili v stredu dopoludnia.

V rámci v poradí už ôsmeho sankčného balíka sa majú obmedziť ceny ruskej ropy a sprísnia sa zákazy na dovoz a vývoz ocele, dreva, strojov, letectva, plastov, chemikálií a rôznych služieb v hodnote sedem miliárd eur.

Na sankčný zoznam pribudne ďalších 35 osôb a spoločností zapojených do vojny na Ukrajine, prípravy falošných referend v štyroch ukrajinských oblastiach a do šírenia propagandy. Nový balík sankcií tiež zakazuje občanom EÚ pôsobiť v riadiacich orgánoch ruských štátnych podnikov. (tasr)

11:10 Šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov vyhlásil, že mobilizácia v Rusku je „darom“ pre Ukrajinu, pretože Kremeľ sa ocitá v „slepej uličke“ medzi svojimi zlyhaniami a odhodlaním udržať si to, čo na Ukrajine získal.

Ruský okupant / Ruský vojak / Russ / Čítajte viac Šéf ukrajinskej rozviedky: Putinova mobilizácia je darom pre Ukrajinu

11:00 Z výsledkov najnovšieho prieskumu agentúry Focus realizovaného na konci septembra vyplýva, že podpora výhry Ukrajiny vo vojne v očiach Slovákov stále rastie.

Ukrajina Rusko vojna uarus Čítajte viac Prieskum: Väčšina Slovákov si želá víťazstvo Ukrajiny. Podpora Ruska klesá

10:25 Ukrajinská armáda prenikla až 20 kilometrov do ruskej obrannej zóny za rieku Oskil na severovýchode Charkovskej oblasti a smeruje k mestu Svatove v Luhanskej oblasti. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine.

„Ukrajine sa naďalej darí dosahovať pokroky pri útočných operáciách, a to aj na severovýchodnom a južnom fronte,“ uvádza britský rezort obrany s tým, že ukrajinská ofenzíva pokračuje smerom k Luhanskej oblasti.

„Je vysoko pravdepodobné, že Ukrajina môže teraz s väčšinou svojich delostreleckých systémov zaútočiť na kľúčovú cestu spájajúcu mestá Svatove a Kreminna (v Luhanskej oblasti), čo by ešte viac obmedzilo schopnosť Ruska zásobovať svoje jednotky na (ukrajinskom) východe,“ uvádza ministerstvo.

Z politického hľadiska je podľa britského ministerstva obrany „vysoko pravdepodobné, že ruskí lídri budú znepokojení, že sa ukrajinské jednotky približujú k hraniciam Luhanskej oblasti“, ktorú v piatok počas ceremónie v Kremli Moskva anektovala. (reuters, tasr)

9:59 Jedna osoba utrpela zranenia pri útoku bezpilotnými lietadlami iránskej výroby na mesto Bila Cerkva, juhozápadne od ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informoval o tom v stredu gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleb.

„Počas noci nepriateľ napadol Bilu Cerkvu samovražednými dronmi typu Šáhid-136,“ uviedol na sociálnych sieťach Kuleba. Dodal, že pri útoku bol zranený jeden človek a poškodených bolo niekoľko objektov infraštruktúry.

Ukrajinské operačné velenie Juh na sociálnej sieti Telegram oznámilo, že v noci zostrelilo šesť bezpilotných lietadiel rovnakého typu, pričom neuviedlo ich presnú polohu. Podľa ukrajinskej armády Rusko v septembri prvýkrát nasadilo do bojov bezpilotné lietadlá iránskej výroby. Tie sa však doposiaľ zameriavali najmä na ciele na juhu krajiny vrátane strategického mesta Odesa pri Čiernom mori.

Podľa médií Irán napriek upozorneniam Washingtonu, spojenca Kyjeva, dodal Rusku už stovky bezpilotných lietadiel. Ukrajina oznámila, že pre rozhodnutie Teheránu dodávať ruským jednotkám drony „výrazne zníži“ diplomatickú prítomnosť Iránu v krajine. (tasr, afp)

9:47 Rusi, ktorí utekajú zo svojej krajiny, aby sa vyhli mobilizácii kvôli vojne na Ukrajine, nedostanú automaticky víza na pobyt vo Francúzsku. Uviedla to dnes tajomníčka francúzskej vlády pre európske záležitosti Laurence Booneová. Úrady podľa nej budú posudzovať každý prípad zvlášť a skutočne ohrození ľudia budú môcť naďalej do Francúzska cestovať, informovala agentúra Reuters. Paríž počíta so vstupom pre študentov, opozičných novinárov alebo odporcov režimu.

„Protiruské sankcie fungujú veľmi dobre, darí sa nám oslabiť ruskú ekonomiku a zabrániť Moskve opätovne sa vyzbrojiť,“ uviedla Booneová vo vysielaní stanice France Info. V Rusku je podľa nej recesia a inflácia a Rusi majú problémy aj v bežnom živote. Napríklad nechať si opraviť auto začína byť veľmi komplikované, uviedla Booneová, ktorá predtým pôsobila ako hlavná ekonómka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

„Ďalším krokom, ktorý musí rýchlo nasledovať, je výcvik nových (ukrajinských) jednotiek. Ukrajinci nás o to výslovne požiadali, zbrane sú sofistikované a potrebujú sa vycvičiť v ich užívaní,“ uviedla tajomníčka. Výcvik podľa nej bude prebiehať v krajinách susediacich s Ukrajinou, ako príklad vymenovala Poľsko.

9:09 Členské krajiny EÚ sa predbežne dohodli na novom súbore sankcií voči Rusku, ktorý by mal zahŕňať aj cenový strop pre ruskú ropu. Veľvyslanci členských štátov by mali konečný text schvaľovať v stredu dopoludnia. S odvolaním sa na diplomatické zdroje to uviedol spravodajský server Politico.

Dohoda, zatiaľ v ústnej forme, sa zrodila v utorok večer na stretnutí veľvyslancov. Viacerí diplomati podľa servera upozornili, že vyhlasovať „víťazstvo“ bude možné až po potvrdení detailov dohody v podobe právneho dokumentu. Ten chcú mať veľvyslanci pripravený najneskôr v stredu, pretože lídri členských krajín chcú zabrániť tomu, aby spory o sankcie zatienili štvrtkové a piatkové summity EÚ v Prahe.

V prípade obmedzenia cien ruskej ropy dostali Grécko, Cyprus a Malta viaceré prísľuby ústupkov. EÚ by im mala pomôcť zabrániť obchádzaniu sankcií a možným stratám v dôsledku „zmeny vlajky“ ropných tankerov. Grécke, cyperské a maltské tankery prepravujú väčšinu tejto komodity z Ruska, no prevádzkovatelia by mohli plavidlá preregistrovať v tretích štátoch, napríklad v Paname, a vyhnúť sa tak európskemu zákazu prepravy ruskej ropy nad cenovým limitom, vysvetľuje Politico.

V poradí ôsmy balík sankcií voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu obsahuje tiež zákaz vývozu ďalších komponentov, ktoré Rusko potrebuje pre svoje letectvo, či zákaz dovozu ďalších ruských produktov. Zahŕňa aj opatrenia proti osobám pomáhajúcim pri ruskej invázii a zakazuje občanom EÚ pôsobiť v riadiacich orgánoch ruských štátnych podnikov.

8:56 Ruský prezident Vladimir Putin zavŕšil formálny proces anexie štyroch ukrajinských regiónov, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom.

Putin Čítajte viac Hotovo. Putin podpísal pripojenie ukrajinských území k Rusku

8:45 Ruské jednotky zamínovávajú infraštruktúru a súkromné ​​domy v Chersonskej oblasti, oznámil vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb s odkazom na ukrajinský región, odkiaľ v posledných dňoch prichádzajú správy o rýchlom postupe ukrajinskej protiofenzívy.

„Nepriateľ sa snaží udržať dočasne obsadené územia, sústredí svoje úsilie na pokusy narušiť aktívne operácie (ukrajinských) obranných síl na niektorých smeroch a pokračuje v útočných operáciách na Bachmut a Avdijivku,“ píše ukrajinské velenie. Na niektorých miestach podľa neho ruská armáda preskupuje svoje sily.

„Pri odchode z obcí v Chersonskej oblasti nepriateľ zamínoval infraštruktúru a súkromné ​​objekty a zakázal akýkoľvek pohyb miestnych obyvateľov,“ tvrdí ukrajinský generálny štáb. „Podľa dostupných informácií chýba zdravotníckym zariadeniam v Jevpatórii na dočasne okupovanom Kryme zdravotnícky materiál na ošetrenie zranených okupantov,“ dodal.

Na celej Ukrajine podľa neho naďalej hrozia letecké a raketové údery. V uplynulom dni okupačné sily vykonali deväť raketových a šesť leteckých úderov a viac ako 56 raketometných útokov, hlási ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého útoky zasiahli 27 obcí, vrátane Charkova alebo Kramatorska.

Velenie ukrajinskej armády zároveň informuje o tom, že jeho jednotky vykonali údery na rôzne typy premostenia ruských síl cez rieku Dneper v Chersonskej oblasti, pričom straty protivníka sa podľa neho upresňujú. Hlási tiež zničenie ruského protilietadlového systému S-300 pri obci Tokmak v Záporožskej oblasti.

8:15 Ukrajina postupuje v protiofenzíve na južnom i severovýchodnom fronte. V Charkovskej oblasti konsolidovala značnú časť územia východne od rieky Oskil, postúpila až 20 kilometrov za tento tok do obranného pásma ruských síl smerom k mestu Svatove. Uviedlo to dnes britské ministerstvo obrany vo svojej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajine.

Britský rezort obrany sa venuje aj vývoju na severovýchode Ukrajiny. „Je veľmi pravdepodobné, že Ukrajina teraz môže väčšinou svojich delostreleckých systémov zasiahnuť kľúčovú cestu Svatove – Kremina, čo ďalej zaťaží schopnosť Ruska zásobovať svoje jednotky na východe,“ myslí si britský rezort obrany. „Z politického hľadiska budú ruskí predstavitelia s vysokou pravdepodobnosťou znepokojení tým, že sa čelné ukrajinské jednotky teraz blížia k hraniciam Luhanskej oblasti,“ dodalo britské ministerstvo s odkazom na ukrajinský región, ktorý Moskva novo pokladá za súčasť Ruska.

8:03 Estónska premiérka Kaja Kallasová vyhlásila, že Západ nesmie ustúpiť pred jadrovými hrozbami Moskvy ani predčasnými mierovými návrhmi, ale rozhodne sa postaviť na podporu Ukrajiny.

Kallasová Čítajte viac Kallasová: Veľmi prominentní ľudia tlačia na mier na Ukrajine, Putinovi nesmieme ustúpiť

7:16 Čiastočná mobilizácia, ktorú pred dvoma týždňami v Rusku vyhlásil prezident Vladimír Putin, má zatiaľ väčší vplyv vo vnútri Ruska ako na bojisku na Ukrajine. Vo svojej pravidelnej správe o vývoji konfliktu na Ukrajine to uvádzajú analytici z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW).

Ukrajinské zdroje podľa ISW majú pravdu v tom, že čiastočná mobilizácia pre Ukrajinu v krátkodobej perspektíve neznamená ohrozenie, pretože ukrajinská protiofenzíva pokračuje rýchlejšie, než mobilizácia môže priniesť efekt.

Ukrajinské sily si v utorok pripísali významné úspechy v Chersonskej oblasti a zároveň pokračovali v postupe v Charkovskej a Luhanskej oblasti. Podľa ukrajinských vojenských činiteľov sa osvedčilo odrezávať ruské jednotky od zázemia, čím prichádzajú o šancu doplniť muníciu, obranné prostriedky alebo aj vojakov na pozíciách na fronte.

Kontroverzie sprevádzajúce ruskú zle vykonávanú mobilizáciu v spojení s citeľnými ruskými neúspechmi v Charkovskej oblasti a okolo strategického mesta Lyman zosilnili boj medzi proputinovskými ruskými nacionalistickými frakciami, uvádza ISW. Informácie, ktoré sa potom dostávajú k Putinovmu skalnému voličstvu, sú nejednotné.

6:34 Rozhodnutie administratívy amerického prezidenta Joea Bidena poslať na Ukrajinu ďalšiu ťažkú vojenskú techniku Rusko chápe ako bezprostrednú hrozbu pre svoje strategické záujmy. Povedal to ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov.

Spojené štáty týmto rozhodnutím podľa Antonova posilňujú svoje postavenie ako „strany konfliktu“.

Biely dom v utorok oznámil, že USA poskytnú Ukrajine čeliacej ruskej agresii ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov, ktorého súčasťou budú ďalšie zbrane a vojenská technika, vrátane salvových raketometov HIMARS.

„Dodávky vojenskej techniky (z USA a ďalších krajín) na Ukrajinu znamenajú nielen predĺženie krviprelievania a ďalšie obete, ale aj zvyšujú nebezpečenstvo priameho vojenského stretu medzi Ruskom a západnými krajinami,“ varoval ruský veľvyslanec.

6:15 Spojené štáty neevidujú žiadne známky toho, že by sa Rusko skutočne chystalo použiť jadrové zbrane, hoci sa tým vyhráža šéf Kremľa Vladimir Putin. Uviedla to v utorok hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, píše agentúra Reuters.

„Akékoľvek jadrové zbrane či vyhrážanie sa ich použitím tu berieme veľmi vážne, chcem však povedať… že nevidíme žiaden dôvod na úpravu našej vlastne jadrovej stratégie, a nemáme ani nijaké náznaky toho, že by sa Rusko chystalo okamžite použiť jadrové zbrane,“ povedala novinárom Jean-Pierreová.

Putin v ostatnom čase eskaloval sedemmesačnú ruskú inváziu na Ukrajine vyhlásením čiastočnej mobilizácie v Rusku, ako aj vyhrážkami, že použije jadrové zbrane, pripomína Reuters.

Rusko, prehliadka Čítajte viac Putin vyslal smerom k Ukrajine nukleárny vlak, v pohybe je aj ponorka Belgorod

Použitie jadrových zbraní akoukoľvek krajinou na svete by nezostalo bez odozvy, povedal v utorok britský minister zahraničia James Cleverly. Ruského prezidenta Vladimira Putina podľa agentúry Reuters vyzval, aby prestal so strategickými omylmi.

„Putin sa pri rozhodovacom procese dopustil príliš mnohých strategických omylov,“ povedal na schôdzke na okraj zjazdu britskej Konzervatívnej strany Cleverly. „Musíme dať jasne najavo, že táto séria strategických omylov musí prestať,“ dodal. Podľa denníka Daily Express šéf britskej diplomacie nespresnil, o akú odozvu by sa jednalo v prípade použitia jadrových zbraní Ruskom.

K možnému použitiu jadrových zbraní Moskvou v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu sa predstavitelia západných krajín vyjadrujú od konca septembra. Putin vtedy súčasne s oznámením mobilizácie pohrozil použitím jadrového arzenálu. Rusko zároveň od konca leta čelí protiofenzíve na severovýchode a juhu Ukrajiny, pri ktorej stráca dobyté územie aj strategicky významné pozície.

Denník The Times v pondelok napísal, že NATO varovalo svojich členov pred možnou ochotou Moskvy demonštrovať svoju jadrovú silu. Kremeľ by tak mohol urobiť prostredníctvom jadrového cvičenia pri hraniciach s Ukrajinou alebo v Baltskom mori, uvádzajú zdroje denníka.

Varovanie pred jadrovou hrozbou však podľa nemenovaného západného diplomata NATO svojim členom nevyslalo. „Nedostali sme žiadne varovanie,“ uviedol diplomat.

© Autorské práva vyhradené

536 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine