Hotovo. Putin podpísal pripojenie ukrajinských území k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákony o anexii štyroch ukrajinských regiónov k Rusku a zavŕšil tak celý formálny proces, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom.

05.10.2022 08:57 , aktualizované: 09:24
Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (171)

Ako informuje agentúra AP, už začiatkom tohto týždňa obe komory ruského parlamentu ratifikovali zmluvy, ktorými sa regióny Doneck, Luhansk, Cherson a Záporožie stali súčasťou Ruska. Formality nasledovali po pseudoreferendách organizovaných Kremľom v štyroch regiónoch, ktoré Ukrajina a Západ označili ako podvod.

„Podľa ruských zákonov sú obyvatelia nových regiónov uznaní za ruských občanov odo dňa, keď boli tieto územia – 30. septembra – pripojené k Rusku,“ píše ruská agentúra TASS s odkazom na deň, keď Putin spoločne s Moskvou dosadenými predstaviteľmi týchto regiónov podpísali v Kremli dohody o pripojení okupovaných území k Ruskej federácii.

Russia Ukraine 71730-5b844f149e5743deab285530838d8daf Čítajte viac Za anexiu hlasovalo viac poslancov, než bolo v Štátnej dume prítomných

Medzinárodne neuznanú anexiu podporil aj ruský ústavný súd. Procedúram predchádzalo proruskými úradmi narýchlo zorganizované hlasovanie na okupovaných územiach, ktoré Moskva označovala ako referendum o pripojení k Rusku, ale Kyjev ani svet ich platnosť a výsledky odmietli uznávať. Plebiscity opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti voličov a ďalších volebných podvodoch. Jediná krajina, ktorá zatiaľ uznala ich výsledky, je Severná Kórea, upozornil už skôr ruský server Meduza.

Anexiu ďalších ukrajinských území Ruskom odmietla prevažná väčšina krajín sveta, a to vrátane ruských spojencov, ako sú Srbsko či Kazachstan. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatkovej reakcii na podpisy zmlúv oznámil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude na jeho čele Putin. Oznámil, že Ukrajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do NATO.

VIDEO: Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO
Video

V utorok ukrajinský prezident podpísal výnos, ktorý za neplatné od samého začiatku vyhlasuje ruské právne akty porušujúce zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, a to vrátane Putinových dekrétov o uznaní nezávislosti Krymu z marca 2014 a štyroch ďalších ukrajinských regiónov z minulého roka.

Šéf Kremľa, na ktorého rozkaz ruské vojská koncom februára vpadli na Ukrajinu, medzitým vyhlásil, že Moskva bude anektované územia hájiť „všetkými dostupnými prostriedkami“. Ruské invázne sily neokupujú celé ukrajinské regióny, ktoré sa teraz snažia Moskva anektovať, a v posledných dňoch prichádzajú správy o tom, že ukrajinská armáda dobýva späť ďalšie obce v týchto oblastiach.

mobilizácia Čítajte viac Pre mobilizáciu utieklo možno až milión Rusov, Moskovčania narýchlo predávajú byty
171 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine