Po Česku aj Rakúsko predĺžilo hraničné kontroly so Slovenskom o 20 dní

Česko predĺži dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní, do 28. októbra. O rozhodnutí vlády v stredu informoval český minister vnútra Vít Rakušan.

05.10.2022 13:15 , aktualizované: 06.10.2022 11:06
Polícia ČR / Kontrola / Hranica / Foto: ,
Policajt na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín
debata (5)

Obnovenie kontrol podľa Rakušana už prinieslo výsledky. „Trend posledných dní ukazuje, že počet ilegálnej migrácie na území Českej republiky klesá,“ povedal minister.

Zmariť špinavý biznis

K podobnému kroku ako Praha pristúpilo vo štvrtok aj Rakúsko. Rovnako ako česká strana aj Viedeň predĺži dočasné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní, do 28. októbra, oznámil rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Ministerstvo vnútra vo Viedni pre APA spresnilo, že predĺženie kontrol úzko koordinuje s Prahou. Predĺženie je „potrebné, aby sme udržateľne a konzistentne zmarili špinavý biznis prevádzačov,“ uviedol Karner.

Česká polícia od začiatku kontrol zadržala viac ako 30 prevádzačov, v utorok ich zaistili päť. V niekoľkých prípadoch museli policajti na zastavenie auta použiť donucovacie prostriedky, v jednom prípade sa policajná naháňačka s prevádzačom skončila dopravnou nehodou.

Zadržali osem prevádzačov

Rakušan opakovane zdôraznil, že nejde o krok proti Slovenskej republike a pripomenul, že o riešení situácie Praha s Bratislavou rokuje. O ďalších krokoch chcú hovoriť budúci týždeň. „Od nedele bude nasadených 80 vojakov v činnej službe,“ povedal Rakušan s tým, že doteraz kontroly robili príslušníci polície a colnej správy.

V Rakúsku od zavedenia kontrol zadržali ôsmich prevádzačov pri ceste zo Slovenska, priblížilo tamojšie ministerstvo vnútra. Rakúsko už niekoľko rokov robí kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom, pripomína APA.

Dočasné kontroly na vnútorných schengenských hraniciach so Slovenskom zaviedli ČR a Rakúsko minulý štvrtok. Pôvodne mali trvať desať dní, teraz však potrvajú najmenej do 28. októbra.

Hamran Čítajte viac Hamran chce poslať čo najviac policajtov na srbsko-maďarskú hranicu
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #hraničné kontroly