Peskov: Miesta, z ktorých sa stiahli ruskí vojaci, ostanú aj tak navždy ruské

Stiahnutie ruských vojakov z ukrajinských oblastí, o ktorých Moskva predtým tvrdila, že už budú navždy ruské, nepredstavuje rozpor, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

05.10.2022 14:42
Ukrajina Rusko vojna uarus Foto: ,
Mŕtve telá ruských vojakov v meste Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré oslobodila ukrajinská armáda
debata (69)

Reagoval tak na otázku novinárov týkajúcu sa ruského ústupu z viacerých miest na Ukrajine vrátane stiahnutia z mesta Lyman v Doneckej oblasti, ktorý Moskva ohlásila len deň po tom, čo prezident Vladimir Putin podpísal zmluvu o pripojení tohto regiónu k Rusku s predstaviteľom tamojšej proruskej správy. Západ ani Kyjev ruskú anexiu ukrajinského územia neuznávajú.

„Nie je v tom žiadny rozpor. Budú s Ruskom navždy, budú vrátené,“ odpovedal Peskov na stredajšom brífingu na otázku, či nevidí rozpor v tom, že sa ruskí vojaci stiahli z viacerých obcí, ktorých obyvateľov predtým Moskva ubezpečovala, že už budú „navždy s Ruskom“.

„Naša krajina sa počnúc dnešným dňom de jure zväčšila, čo je veľmi dôležité,“ povedal Peskov v pripomienke toho, že Putin v stredu podpísal zákony o anexii.

Ukrajinskí vojaci na obrnenom vozidle medzi...
Ukrajinský vojak pri zničenom ruskom tanku v...
+8Ukrajinská jednotka čaká na pokyn ku streľbe...

Putin vo svojom piatkovom prejave povedal, že ľudia na Moskvou okupovaných územiach sa stanú „navždy“ ruskými občanmi. Heslá ako „Navždy s Ruskom“ a „Svoje neopúšťame“ sa napokon objavovali na demonštráciách na podporu hlasovania o pripojení ukrajinských území k Rusku, ktoré Moskva narýchlo zorganizovala a ktorých výsledky teraz odôvodňuje anexiou týchto oblastí.

K účasti na demonštráciách boli podľa nezávislých ruských médií nútení študenti a pracovníci verejných inštitúcií, pričom niekedy vraj boli za účasť ponúkané peniaze.

V sobotu Moskva priznala stiahnutie ruských jednotiek zo strategického Lymanu v Doneckej oblasti. Podľa ukrajinskej armády okrem toho ruskí vojaci v posledných dňoch stratili kontrolu nad radom obcí aj na juhu krajiny v Chersonskej oblasti, ktorú Rusko taktiež vyhlásilo za svoju súčasť. Kyjev ani Západ túto anexiu neuznávajú a ako nelegitímne odmietajú aj vynútené hlasovanie, ktoré jej predchádzalo.

Hovorca Kremľa okrem toho označil za falošné správy viacerých médií, že sa Putin v stredu chystá vystúpiť s prejavom o „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Rusko svoju inváziu na Ukrajinu označuje.

Putin Čítajte viac Hotovo. Putin podpísal pripojenie ukrajinských území k Rusku
69 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine