Pripojenie Kaliningradu k Česku? Žarty o anexii zaplavili internet

Satirické úvahy podporujúce pripojenie ruskej Kaliningradskej oblasti k Česku vyvolali v posledných dňoch na sociálnych sieťach lavínu vtipov, recesistických komentárov, imaginárnych akcií a takzvaných internetových memečiek.

05.10.2022 18:40
královec kaliningrad Foto:
debata (36)

Myšlienka pripojenia strategickej ruskej exklávy k Česku už niekoľko dní žije v Česku i susednom Poľsku svojím vlastným životom – s nadsázkou na ňu reagujú aj niektoré štátne a verejné inštitúcie, mestá či politici. Vznikol vlastný twitterový účet, web propagujúci návštevu oblasti i petície na vyhlásenie referenda o pripojení Kaliningradu – česky Královec – k Česku. V pondelok sa chystá happening pred ruským veľvyslanectvom v Prahe.

Táto najnovšia vlna recesie je reakciou na nedávny postup Ruska, ktoré narýchlo usporiadalo medzinárodne neuznané hlasovania v tých častiach Ukrajiny, ktoré ovláda alebo okupuje. Po tom, ako sa veľká časť ľudí podľa ruských úradov vyslovila za pripojenie k Rusku, Moskva ich anektovala.

Idea má historický kontext

Myšlienka, že Česko by si malo robiť na Kaliningradskú oblasť nárok, vychádza z histórie. Hlavné mesto regiónu, dnešný Kaliningrad, po česky Kráľ a po nemecky Königsberg, založili v 13. storočí križiaci na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Pripojenie k Česku je tak úplne legitímne, tvrdia s nadsázkou zástancovia tejto myšlienky. Kaliningrad bol po storočia súčasťou Pruska, neskôr Nemecka, po druhej svetovej vojne oblasť pripadla Sovietskemu zväzu.

Súčasnú satirickú kampaň za pripojenie Kaliningradskej oblasti k Česku podľa médií spustil zrejme koncom septembra jeden z poľských parodických twitterových účtov, ktorého príspevok následne zdieľal europoslanec Tomáš Zdechovský. Vyvolal tým záplavu reakcií.

Česká senátorka Miroslava Němcová zdieľala na Twitteri list, v ktorom ruské veľvyslanectvo informuje českú stranu o údajnom pripojení Luganskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku. „Pripravujeme odpoveď. Senát Českej republiky má tú česť predložiť Vám dokument o referende a o pripojení Královca k Českej republike. Využívame túto príležitosť, aby sme Vás ubezpečili o našej nehynúcej podpore Ukrajine a hlbokom pohŕdaní V. Putinom a jeho režimom,“ žartovne navrhuje senátorka. Píše o tom portál idnes.cz.

Do diskusie sa zapojil aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Na Twitter ráno uverejnil status: „Partnerstvo s našimi pobaltskými susedmi nebolo nikdy silnejšie.“

Ďalej napríklad reagoval aj oficiálny účet amerického veľvyslanectva v Prahe. V stredu žartovne odpovedal na tvít českého ministerstva obrany, ktoré informovalo, že Česká republika zaslala Spojeným štátom nezáväznú žiadosť o ponuku 24 lietadiel F-35. „Nepotrebovali by ste aj lietadlovú loď?“

Česi chcú more

Česi sa na sociálnych sieťach tešia, že konečne budú mať prístup k moru, Poliaci sa zase „tešia“ na českú vojenskú prítomnosť pri Baltskom mori alebo ďalší prístup k českému pivu či smaženému syru. Vznikli výzvy nazvané „Make Kaliningrad Czech Again!“, „Kaliningrad is Czechia“ alebo „Kráľ je náš!“. Ľudí tiež zaujíma, ako diskusie na sociálnych sieťach vníma Rusko aj Západ a či pochopia, že ide o satiru.

Admini parodického účtu ruského veľvyslanectva v Královci sa posťažovali, že v Kaliningradskej oblasti, ktorá v skutočnosti patrí Rusku, boli vypnuté ruské mobilné vysielače a nahradia sa vysielačmi spoločnosti Vodafone.

V pondelok 10. októbra sa pred ruským veľvyslanectvom v Prahe koná happening podporujúci podľa organizátorov pripojenie ruského územia k ČR. Počas akcie chcú odovzdať ruskému veľvyslancovi požiadavku na vypísanie okamžitého referenda o tejto otázke. "Zároveň sme ochotní ihneď poskytnúť aj výsledky tohto hlasovania. Táto požiadavka bude manifestovaná pred veľvyslanectvom Ruskej federácie, ktorej vrchní vládni predstavitelia právo na sebaurčenie národov už jasne podporili na Ukrajine. Jednoducho sa chceme od Moskvy učiť, "dodali ironicky usporiadatelia udalosti.

Kaliningradská oblasť je najzápadnejšia časť Ruskej federácie, oddelená od zvyšku krajiny. Strategická exkláva leží na pobreží Baltského mora medzi Litvou a Poľskom.

Twitter Čítajte viac Veľká cena Česka v Kaliningrade? Česi si vo veľkom uťahujú z Rusov
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vojna na Ukrajine