Ruský šéf Chersonu naznačil, že minister obrany Šojgu by sa mal zastreliť

Predstaviteľ Moskvou dosadenej správy v juhoukrajinskom Chersone Kyrill Stremousov sa pripojil ku kritike ruského ministerstva obrany a obvinil vojenské velenie z neúspechov na južnom fronte. Ministrovi Sergejovi Šojguovi naznačil, že by sa mal zastreliť. Informoval o tom spravodajský kanál Nexta.

06.10.2022 18:30
Sergej Šojgu Foto: ,
Ruský minister obrany Sergej Šojgu
debata (76)

Po viac ako siedmich mesiacoch vojny na Ukrajine sa Rusku stále nedarí dosiahnuť svoje hlavné vojnové ciele. Ruské sily v posledných týždňoch utrpeli sériu porážok na bojisku, čo ruského prezidenta Vladimira Putina donútilo vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu. Na južnom chersonskom fronte sa následkom útoku ukrajinských síl z minulého týždňa zrútila časť ruskej obrannej línie. Rusko v uplynulých dňoch anektovalo Chersonskú oblasť spolu s tromi ďalšími ukrajinskými regiónmi.

VIDEO: Mobilizácia! Takto prebieha výcvik ruských odvedencov.

Video

„Mnohí hovoria, že minister obrany, ktorý tento stav dopustil, by sa mohol ako dôstojník zastreliť. Ale viete, dôstojník je pre mnohých nepochopiteľné slovo,“ povedal Stremousov bez toho, aby Šojgua výslovne spomenul. Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v Chersone rovnako vyjadril presvedčenie, že ruské ministerstvo obrany netvorí len „ministri, nenadaní a skorumpovaní generáli a prospechári“.

Stremousov tiež niekoľkokrát povedal, že ukrajinská armáda Cherson nedobyje, a ústup ruských vojsk z posledných dní označil za preskupenie s cieľom zachrániť životy vojakov. Ide v podstate o rovnakú argumentáciu, akú používa pri vysvetľovaní vojenských neúspechov ministerstvo obrany.

VIDEO: Rusi sa vzdávajú Ukrajincom, po dohode cez telefón.

Video

V posledných dňoch začali ruské ministerstvo obrany otvorene kritizovať aj ďalší, vrátane niekoľkých ruských provojnových blogerov a verejných činiteľov. A to tak za neúspech na fronte, ako aj za problémy pri mobilizácii. Ostré vyjadrenia adresovali najvyššiemu veleniu najmä čečenský vodca Ramzan Kadyrov a podnikateľ Jevgenij Prigožin, ktorý je spájaný s takzvanou Wagnerovou skupinou, čo je súkromná žoldnierska organizácia. Šéf obranného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov vyzval ministerstvo, aby o skutočnej situácii na fronte prestalo klamať.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo štvrtkovom hodnotení vojnovej situácie uviedol, že rastúca domáca kritika ministerstva obrany pravdepodobne prinúti prezidenta Vladimira Putina urobiť zo Šojgua obetného baránka za všetky súčasné problémy plynúce z invázie na Ukrajinu.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine