Pád lavíny v indickej časti Himalájí má 19 obetí

Najmenej 19 ľudských životov si vyžiadal utorkový zosuv lavíny v indickej časti Himaláje, uviedla dnes agentúra AFP s tým, že desať ľudí je podľa úradov stále nezvestných.

07.10.2022 08:04
pád lavíny Foto:
Vrtuľník indicko-tibetskej pohraničnej polície sa v meste v Uttarkashi v severoindickom štáte Uttarákhand pripravuje na odlet na záchrannú misiu po páde lavíny na úbočí päťtisícovky Draupadi ka Danda.
debata

„Našli sme 19 tiel. Desať ľudí je nezvestných,“ povedal agentúre hovorca indického úradov pre riešenie katastrof, podľa ktorého pátranie po nezvestných komplikuje zlé počasie.

Predchádzajúca bilancia mala desať mŕtvych a 18 nezvestných horolezcov. Štrnásť ľudí sa podľa polície podarilo zachrániť. Pôvodne úrady informovali o štyroch potvrdených mŕtvych.

Nešťastie sa odohralo na úbočí päťtisícovky Draupadi ka Danda. Lavína spadla vo výške 4880 metrov nad morom na expedíciu, v ktorej bolo 42 ľudí – horolezcov vo výcviku sprevádzaných inštruktormi. V skupine bolo 34 poslucháčov Nehrúovho horolezeckého inštitútu (NIM), sedem inštruktorov a zdravotná sestra. Hovorca indického úradu pre riešenie katastrof povedal, že horolezci po páde lavíny uviazli v trhline.

everest, horolezci, himaláje Čítajte viac Ľadovce v Himalájach sa topia najrýchlejšie na svete, tvrdia vedci
debata chyba
Viac na túto tému: #India #Lavína #Himaláje #pád lavíny