Strieľanie rakiet označuje KĽDR ako sebaobranu pred USA, odpálila ďalšie dve

Za sebaobranu pred priamymi hrozbami zo strany Spojených štátov amerických označila v sobotu Severná Kórea svoje raketové testy z posledných dní. Informuje o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

08.10.2022 06:37 , aktualizované: 21:11
debata (1)

„Skúšky rakiet vykonané KĽDR sú pravidelným a plánovaným sebaobranným krokom na ochranu bezpečnosti krajiny a regionálneho mieru pred priamymi vojenskými hrozbami USA, ktoré trvajú už viac ako pol storočia,“ uvádza sa vo vyhlásení Národného úradu pre letectvo zverejneného severokórejskou štátnou agentúrou KCNA.

Ďalšie dve v sobotu

Severná Kórea v sobotu vypálila ďalšie dve balistické strely smerom do svojich východných vôd. Oznámila to juhokórejská armáda. Išlo už o siedme kolo testov balistických striel za posledné dva týždne.

Odpal sa odohral niekoľko hodín po tom, čo Spojené štáty a Južná Kórea ukončili nové kolo námorných cvičení pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Do manévrov sa zapojila okrem iného americká lietadlová loď Ronald Reagan, napísala agentúra AP. Spolu so sprievodnými plavidlami bola v stredu premiestnená do vôd východne od Kórejského polostrova. Stalo sa tak po tom, ako Severná Kórea v utorok, prvýkrát po piatich rokoch, odpálila raketu stredného doletu smerom na Japonsko.

Severná Kórea / test / armáda / raketa / Čítajte viac Kórea a USA v reakcii na severokórejský test odpálili štyri rakety

Severokórejská armáda dnes varovala pred negatívnymi dôsledkami, aké môže mať pre regionálnu bezpečnosť premiestnenie americkej lietadlovej lode do blízkosti Kórejského polostrova. Svoje testy balistických striel z posledných týždňov obhajovala ako „oprávnenú reakciu“ na zastrašujúce vojenské cvičenia nepriateľov, píše AP.

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo(ICAO) však odpaľovanie rakiet v blízkosti medzinárodných leteckých trás alebo nad nimi bez predchádzajúceho upozornenia odsúdila ako vážne bezpečnostné riziko pre civilné letectvo.

Podľa Národného úradu pre letectvo skúšky neohrozujú civilné letectvo ani susedné krajiny. Stanovisko ICAO považuje úrad za „politickú provokáciu USA a ich vazalských síl, ktorej cieľom je narušiť suverenitu KĽDR“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR