227. deň: Časť Krymského mosta sa po výbuchu zrútila. V Moskve sa zatýka

Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s okupovaným Krymským polostrovom, sa po explózii a požiari zrútila časť vozovky. Podľa ruského protiteroristického výboru oheň spôsobil výbuch bomby nastraženej v aute. Pri incidente zahynuli traja ľudia. Požiar sa podarilo uhasiť po asi štyroch hodinách. V Moskve sa podľa ukrajinskej tajnej služby začalo zatýkanie v radoch armády, údajne pre nepodarenú mobilizáciu.

08.10.2022 06:55 , aktualizované: 21:20
krymský most Foto:
Vrtuľník v sobotu 8. októbra 2022 hasí požiar po explózii na Krymskom most spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom.
debata (1673)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 227. deň
  • Krymský most zasiahol výbuch, jeho časť sa zrútila
  • Moskva z útoku viní Ukrajinu, Kyjev to nepoprel
  • Požiar po štyroch hodinách uhasili, hlásia tri obete
  • Rusi bombardovali Charkov, centrom otriasli výbuchy
  • Silná explózia zasiahla aj ruský nákladný vlak v meste Ilovajsk
  • Záporožská elektráreň je po ostreľovaní odpojená od siete
  • V Moskve sa zatýka v radoch armády
  • Moskva za veliteľa vojsk na Ukrajine menovala Sergeja Sorovikina
  • MMF Ukrajine poskytne pomoc vo výške 1,3 miliardy dolárov

VIDEO: Mobilizácia. Takto prebieha výcvik ruských odvedencov.

Video
Výbuch a následný požiar v sobotu 8. októbra...
Vrtuľník v sobotu 8. októbra 2022 hasí požiar...
+6Výbuch a následný požiar v sobotu 8. októbra...

21:19 Ruský prezident Vladimír Putin niekoľko hodín po výbuchu na Krymskom moste podpísal dekrét, ktorým nariadil sprísniť zabezpečenie mosta aj infraštruktúry, ktorá na Krymský polostrov dodáva elektrinu a zemný plyn. Postarať sa o to má ruská kontrarozviedka (FSB), teda nie ruská armáda.

Šéf Kremľa tiež nariadil vytvoriť vyšetrovaciu komisiu, ktorá má udalosť objasniť.

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Putin opäť obišiel armádne velenie. Nedôveruje šéf Kremľa ruskému ministerstvu obrany?

Gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondratiev vyhlásil „žltý“ stupeň teroristickej hrozby v okrese Temrjuk, kde stojí most. To znamená prísnejšie bezpečnostné opatrenia vrátane prehliadok na kontrolných bodoch. Po modrom a žltom nasleduje kritický stupeň – „červený“.

Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy výbuch označil za „teroristický útok“. Ak sa preukáže, že ho naplánovala Ukrajina, „následky budú nevyhnutné“ povedal v krymskej metropole Simferopol. „Reakcia by mala byť tvrdá, ale nie nevyhnutne frontálna,“ povedal Sluckij. Dodal, že Rusko má skúsenosti s bojom proti teroristom.

20:33 Ruské okupačné úrady pod vplyvom rýchleho postupu ukrajinských vojakov pripravujú „evakuáciu“ desaťtisícov civilistov v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, protiprávne anektovanej Moskvou, informuje agentúra DPA.

Krasnodarský a Stavropoľský kraj na juhu Ruska sú pripravené prijať ukrajinské deti a dospelých, uviedol na sociálnej sieti Telegram Moskvou dosadený líder Chersonskej oblasti Vladimir Saldo.

Ďalší predstaviteľ okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov priznal v ruskej štátnej televízii, že ich úrad sa pripravuje na „ťažké časy“.

20:12 V Moskve sa začalo zatýkanie v radoch armády, oznámila ukrajinská tajná služba, ktorej tvrdenie nemožno iných zdrojov overiť. Elitná jednotka ruskej gardy mieri do centra mesta, výjazdy z mesta sú prísne kontrolované, uviedla ukrajinská tajná služba na twitteri. Ukrajinská tlačová agentúra Unian píše, že do centra ruskej metropoly mieria aj policajné jednotky.

„Vie sa o množstve zatknutých, zadržaných a o blokovaní vojska. Všetky vojenské jednotky na obvode Moskvy sú vo vysokej pohotovosti,“ tvrdí ukrajinská rozviedka s tým, že dôvod nie je jasný.

Unian poukazuje na to, že sa v Rusku robí z armády obetný baránok za neúspechy pri ruskej invázii na Ukrajine. V armádnom vedení sa vykonávajú personálne zmeny. Podľa Unianu sa hovorí o tom, že šéf takzvanej Wagnerovej armády Jevgenij Prigožin a čečeneský vodca Ramzan Kadyrov chcú dosiahnuť výmenu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Kadyrov, ktorý bol od začiatku ukrajinskej vojny dvakrát povýšený, nedávno obvinil ruské armádne velenie, že nie je schopné rýchlo zareagovať na zhoršenie situácie na ukrajinskom bojisku. Domnieva sa tiež, že by Rusko malo použiť na Ukrajine jadrové zbrane.

Unian píše, že Prigožinove aj Kadyrovove slová sa dostali do ruských médií, ktorými tak prešla vôbec po prvýkrát kritika vojenského velenia. Podľa ukrajinského zdroja prezident Vladimir Putin zrejme za neúspech vojny obviní armádnych veliteľov a možné je, že obetným baránkom sa stane práve Šojgu.

19:40 Severoatlantická aliancia musí robiť viac pre svoju ochranu pred počínaním ruského prezidenta Vladimíra Putina. V Litve to vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Nemecko má v tejto pobaltskej krajine veliť bojovej brigáde, ktorá podľa agentúry DPA bude mať 3 000 až 5 000 vojakov.

Ministerka povedala na vojenskej základni Rukla pred nemeckými vojakmi, že poverila velenie nemeckej brigády, aby zvýšilo ochranu východného krídla NATO. „Bezpečnosť Litvy je bezpečnosťou Nemecka,“ povedala Lambrechtová.

„Je faktom, že my, NATO, musíme pre svoju spoločnú bezpečnosť robiť viac, pretože nevieme, kam až môže dôjsť Putinovo velikášstvo. Boli sme svedkami ruských hrozieb Litve, čo viedlo k zavedeniu európskych sankcií na hranici s Kaliningradom. Nie je to prvá hrozba. Musíme to brať vážne a byť pripravení," dodala ministerka.

čaputová, zuzana čaputová, Čítajte viac Čaputová srší vtipom na sociálnych sieťach: Baví sa na fiktívnej anexii Kaliningradu

Na základni s ňou bol jej litovský náprotivok Arvydas Anušauskas. Litovská a nemecká armáda teraz vykonávajú spoločné manévre a obaja ministri sa chystajú ich navštíviť.

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu posilnilo NATO ochranu svojho východného krídla. Nemecko na ňom má mať zbrane, muníciu a veliteľstvo. Na základňu Rukla vybavenie a veliteľstvo dorazilo v septembri, väčšina vojakov je ale zatiaľ v pohotovosti v Nemecku.

Litva susedí s ruským Kaliningradom a so spojencom Moskvy – Bieloruskom. NATO má v tomto pobaltskom štáte pod nemeckým velením od roku 2017 jednotku asi 1600 vojakov, z ktorých viac ako polovica sú Nemci.

18:31 Po tom, ako krátko po 15. hodine SELČ obnovili na poškodenom Krymskom moste uutomobilovú prevádzku, bola dopravnej tepne obnovená aj doprava železničná. Spoločnosť Grand Service Express podľa agentúry AFP uviedla, že už vyrazili dva vlaky smerujúce z Krymu do Moskvy a Petrohradu.

„Vlaky prejdú cez Krymský most,“ napísala spoločnosť na sociálnej sieti Telegram, pričom použila ďalší názov zaužívaný pre Kerčský most.

Železničná doprava na moste sa pomaly obnovuje, uviedla aj tlačová agentúra AP. Podľa nej sa z krymských miest Sevastopol a Simferopol pohli dva vlaky a smerovali k mostu.

Nákladné vozidlá musia na cestu cez Kerčský prieliv využiť naďalej trajekty.

17:12 Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že ruskí vojaci bojujúci v okolí miest Mykolajiv a Kryvyj Rih a v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny môžu dostávať všetky potrebné zásoby cez existujúce pozemné a morské koridory. Vyhlásenie ministerstva nasledovalo po tom, čo výbuch vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s protiprávne anektovaným Krymským polostrovom. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Ruskí predstavitelia doteraz tvrdili, že most je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora.

Pre Rusko je most dôležitý nielen pri zásobovaní počas invázie v južnej časti Ukrajiny – je aj symbolom ruskej anexie Krymu z roku 2014. Jeho postavením sa Kremeľ snažil ukázať, že Rusko a Krym sú navždy spojené, uviedla stanica BBC.

16:30 Automobilová prevádzka bola na Krymskom moste, ktorý ráno zasiahol silný výbuch a následný požiar, popoludní obnovená. Osobné vozidlá a autobusy môžu na nezničenú časť mosta vojsť potom, čo sú skontrolované, uviedol šéf ruskej správy polostrova Sergej Aksjonov na sociálnej sieti telegram.

Predtým uviedol, že sa prevádzka spustí po 16:00 moskovského času (15:00 SELČ). Obnoví sa podľa neho aj železničná premávka, a to po 20:00 moskovského času (19:00) SELČ. Nákladné vozidlá musia na cestu cez Kerčský prieliv využiť trajekty.

16:09 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) znovu vyzvala na vytvorenie ochrannej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na Ukrajine a odsúdila nočné ostreľovanie jej elektrického vedenia ako „príšerne nezodpovedné“. Informoval o tom portál britského denníka Guardian.

Ostreľovanie pretrhlo elektrické vedenie, ktoré zásobuje elektrinou chladiace systémy ukrajinskej jadrovej elektrárne, okupovanej ruskými vojakmi, uviedol portál s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters.

„Obnovenie ostreľovania, ktoré zasiahlo vonkajší zdroj napájania elektrinou, je príšerne nezodpovedné,“ varoval šéf MAAE Rafael Grossi a potvrdil, že elektráreň je teraz závislá od záložných naftových generátorov.

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom tiež predtým oznámil, že ZAES v sobotu ráno v dôsledku ostreľovania znova prišla o napojenie na vonkajší zdroj energie.

15:29 Ukrajinská pošta predstavila novú poštovú známku so zničeným Krymským mostom. Ako na Telegrame uviedol jej šéf Ihor Šmeľanskyj, na známke bude zobrazené to, „čo zostalo“ z Krymského mosta.

„Už dávno sme nezažili také dobré ráno,“ povedal Šmeľanskyj a dodal, že známku pripravovali už dlho a plánujú predať sedem miliónov takýchto známok v hodnote 18 hrivien za kus. Pošta už predtým vydala súbor známok, ktoré pripomínajú potopenie ruského krížnika Moskva.

Hadí ostrov Čítajte viac Ukrajinskí obrancovia, ktorí poslali ruskú loď do čerta, majú vlastnú známku

15:02 Sergej Surovikin sa zúčastnil druhej rusko-čečenskej vojny, konfliktu v Tadžikistane a velil ruským vojskám v Sýrii.

Sergej Surovikin Čítajte viac Moskva mení veliteľa na Ukrajine. Vojskám bude v jame levovej šéfovať „veliteľ Surovyj“

14:44 Nákladný vlak v Ruskom okupovanej Doneckej oblasti zasiahla „silná explózia“. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na poradcu mariupoľského starostu Petra Andriuščenka.

Výbuch nastal v sobotu ráno v meste Ilovajsk, v podobnom čase, ako sa ozvala explózia i na moste ponad Kerčský prieliv spájajúcom pevninské Rusko s ukrajinským polostrovom Krym.

„Nielen Krym. Nielen palivové nádrže, ale aj nákladný vlak v Ilovajsku. Miestni hlásili pomerne silný výbuch a následnú detonáciu. Okupanti majú teraz veľké problémy so zásobovaním z oboch strán,“ povedal Andriuščenko.

Proruské úrady v samozvanej Doneckej ľudovej republike incident potvrdili a v sobotu zverejnili videozáznam, ktorý ukazuje následky požiaru na miestnej železničnej stanici. Zatiaľ nie je jasné, či si výbuch vyžiadal obete.

14:10 Pri výbuchu na Kerčskom moste zahynuli podľa predbežných zistení ruských vyšetrovateľov najmenej traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom explodovala nálož, informujú agentúra AFP a televízia CNN.

Vyšetrovatelia podľa oznámenia tiež identifikovali majiteľa nákladného vozidla. Má ísť o obyvateľa Krasnodarského kraja, ktorého bydlisko už prehľadávajú.

Ide o najdlhší most v Európe, ktorý ruské médiá pri otvorení v roku 2018 vyzdvihovali ako „stavbu storočia“. Ruskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že most je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora.

Najvyšší predstaviteľ ruskej správy Krymu Sergej Axionov vo vysielaní ruskej štátnej televízie povedal, že opravy mosta by sa mohli začať už v sobotu večer. Ubezpečoval tiež obyvateľov polostrova, že majú dostatok zásob potravín a paliva.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že časť mosta by mohli pre dopravu znovu otvoriť ešte v piatok. Vzhľadom na jej zastavenie úrady informovali o organizácii trajektovej prepravy na Krym. Štátne médiá neskôr uviedli, že poveternostné podmienky v Kerčskom prielive neumožnia ruským trajektom vyplávať na polostrov počas tohto dňa.

13:41 Spravodajský server Ukrajinska pravda uviedol, že podľa tvrdenia jeho zdroja z bezpečnostných zložiek stála za výbuchom a následným požiarom na Krymskom moste Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Oficiálne miesta to však nepotvrdili, doplnila stanica Sky News.

Ruské úrady pripísali explóziu bombe umiestnenej v nákladnom vozidle. Neobjasnili však, ako by mohla takáto nálož spôsobiť škody takého veľkého rozsahu, konštatovala agentúra DPA.

Ukrajinské ministerstvo obrany prirovnalo explóziu na moste spájajúceho okupovaný Krym s Ruskom k aprílovému potopeniu ruského krížnika Moskva. „Dva notorické symboly ruskej moci na ukrajinskom Kryme padli. Čo bude ďalej?“ píše sa na účte ministerstva na Twitteri.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že „reakcia kyjevského režimu na ničenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristický charakter“, informovala agentúra AFP.

Ukrajinskí predstavitelia opakovane hovoria o opätovnom ovládnutí Krymu a viacerí označili Kerčský most za legitímny cieľ v rámci obrany proti invázii Ruska. Moskva zdôraznila, že útok na tento most by bol jasným prekročením „červenej línie“, a v takom prípade pohrozila údermi na veliteské centrály v Kyjeve.

Niektorí prokremeľskí komentátori už vyzývajú na tvrdú odplatu voči Ukrajine. Nie je jasné, ako bude reagovať Kremeľ, dodáva BBC.

13:24 Je príliš skoro na to určiť príčinu explózie, požiaru a jeho následkov na Krymskom moste, napísal na twitteri vojenský expert Mick Ryan.

krym Čítajte viac Odborník: Vyradenie Krymského mosta je veľkou ranou pre Moskvu. Ide o zastierací manéver Kyjeva?

12:46 Predseda krymského regionálneho parlamentu podporovaného Kremľom Vladimir Konstantinov obvinil z výbuchu na Kerčskom moste Ukrajinu. Zároveň však bagatelizoval závažnosť škôd a povedal, že budú urýchlene opravené. Iní ruskí predstavitelia však tvrdili, že závažnosť škôd ešte nebolo možné posúdiť. „Teraz majú byť na čo hrdí. Za 23 rokov sa im na Kryme nepodarilo vybudovať nič, čo by si zaslúžilo pozornosť, ale podarilo sa im poškodiť ruský most,“ napísal Konstantinov na Telegrame.

Ukrajinský politik David Arachamia na rovnakej platforme kontroval, keď uviedol: „Ruské nelegálne stavby sa začínajú rozpadávať a horieť. Dôvod je jednoduchý – ak postavíte niečo výbušné, tak to skôr či neskôr vybuchne. A to je len začiatok. Spoľahlivá výstavba nie je niečo, čím by sa Rusko zvlášť preslávilo.“

Šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov na sociálnej sieti telegram uviedol, že až po uhasení požiaru „budeme môcť posúdiť rozsah poškodenia mosta a jeho podpier a hovoriť o časovom rámci obnovenia dopravy."

Požiar na moste cez Kerčský prieliv nastal niekoľko hodín po tom, čo v sobotu skoro ráno otriasla Charkovom na východe Ukrajiny séria výbuchov. Starosta mesta Ihor Terechov na Telegrame uviedol, že ranné explózie boli výsledkom raketových útokov na centrum Charkova.

12:14 Požiar na Kerčskom moste, ktorý ráno zasiahol výbuch, sa podarilo uhasiť, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Prevádzka na moste je prerušená.

Podľa miestnych úradov plamene po výbuchu zachvátili cisternu na nákladnom vlaku, informáciu následne potvrdila krymská železničná správa.

Plamene sa plne podarilo uhasiť o 10:00 moskovského času (09:00 SELČ), uviedlo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo.

Ruský protiteroristický výbor následne uviedol, že na 19 kilometrov dlhom moste explodoval nákladný automobil, čo viedlo k vznieteniu niekoľkých cisterien vlakovej súpravy. Zábery z bezpečnostných kamier ukázali veľkú explóziu a mohutný požiar na železničnej časti mosta. Podľa agentúry AFP sa zdá, že zdrojom výbuchu bolo biele nákladné vozidlo, ktoré ešte za tmy išlo po moste pozdĺž niekoľkých ďalších vozidiel.

12:03 Obyvatelia okupovaného ukrajinského polostrova Krym po rannej explózii na Kerčskom moste a jeho následnom zablokovaní skupujú pohonné hmoty. Pred čerpacími stanicami sa vytvorili kilometrové kolóny, ukazujú to zábery zo sociálnych sietí.

Prvé správy o požiari a explózii na moste, ktorý je symbolom ruskej anexie Krymu, sa objavili okolo 06:00 moskovského času (05:00 SELČ). „Mostné oblúky nie sú poškodené. Je príliš skoro na to, aby sme hovorili o príčinách a následkoch. Pokračuje sa v hasení ohňa," napísal Oleg Krjučkov, poradca šéfa správy anektovaného polostrova.

Šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov na sociálnej sieti telegram potvrdil, že sa kvôli incidentu „zrútili dva pruhy“ cesty v smere z Krasnodaru do Kerče. Horiaci vlak podľa neho z oboch smerov skúsi odtiahnuť dve lokomotívy.

„Akonáhle uhasíme požiar, budeme môcť posúdiť rozsah poškodenia mosta a jeho podpier a hovoriť o časovom rámci obnovenia dopravy,“ napísal Aksjonov. Cesta zo smeru z Kerče do Krasnodaru, teda vedúca z anektovaného polostrova do Ruska, je na prvý pohľad nepoškodená.

11:44 Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v reakcii na výbuch na Krymskom moste na twitteri pridal kompiláciu videí horiaceho mosta a Marilyn Monroe, ako spieva v roku 1962 „Happy Birthday, Mr. President" vtedajšiemu prezidentovi USA Johnovi F. Kennedymu k jeho 45. narodeninám.

Danilov tak explóziu týmto spôsobom venoval ako darček k včerajším 70. narodeninám ruského prezidenta Vladimira Putina.

11:31 Vybudovanie mosta sa pre Kremeľ stalo prioritou a v Rusku bol projekt označovaný za stavbu storočia.

krymsky mos Čítajte viac Krymský most: Symbol Putinových anexií, plány mali nacisti, komunisti i Mikuláš II.

10:38 Polícia SR na facebooku s humorom reagovala na výbuch a zrútenie sa časti Krymského mosta spájajúceho pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom.

„Na Kerčskom moste prebieha referendum. Jeho 99,7 percenta sa vyslovilo za pripojenie k moru,“ uviedla polícia.

Polícia takto reagovala s odkazom na referendá o pripojení okupovaných ukrajinských oblastí k Moskve, počas ktorých bolo v Chersonskej oblasti za anexiu 87,05 percenta hlasujúcich, v Záporožskej oblasti 93,11 percenta ľudí, v Luhanskej ľudovej republike 98,42 percenta osôb a v Doneckej ľudovej republike 99,23 percenta.

10:16 Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní plne odpojená od siete, prevádzku zariadenia teraz zaisťujú záložné generátory, oznámila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Ruskom okupovaný areál podľa nej krátko po polnoci ostreľovali ruskí vojaci. Ruská okupačná správa naopak tvrdí, že v noci na dnešok na elektráreň zaútočili ukrajinské ozbrojené sily a poškodili vedenie.

„Dnes o 00:59 (miestneho času, piatok 23:59 SELČ) ďalšie ostreľovanie ruskými jednotkami poškodilo a odpojilo posledné vedenie vysokého napätia,“ napísal na telegrame Enerhoatom. Spoločnosť dodala, že dieselové záložné generátory majú dosť nafty na desaťdňovú prevádzku.

Člen okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimír Rogov tiež hovoril o poškodení rovnakého vedenia vysokého napätia, ktoré má kapacitu až 750 kilovoltov a spája elektráreň v Záporožskej oblasti s Dnepropetrovskou oblasťou na druhej strane Dnepra. „Včera v noci ostreľovanie ukrajinských vojakov poškodilo posledné vedenie vysokého napätia spájajúce jadrovú elektráreň s ukrajinskou elektrickou sieťou,“ napísal Rogov na sociálnej sieti telegram.

9:47 Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle. Oznámili to ruské úrady, informujú agentúry AP a AFP.

Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) uviedol, že výbuch nákladného vozidla na cestnej časti mosta viedol k požiaru siedmich cisternových vozňov vlaku na súbežnej železničnej časti. Dva úseky cestného mosta sa podľa výboru „čiastočne zrútili“. Dopravu cez most zastavili. Správy o obetiach alebo zraneniach sa zatiaľ neobjavili.

Video

Krymskí predstavitelia podľa ruských médií pripísali útok Ukrajine. Tá sa k zodpovednosti priamo neprihlásila, poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však vyhlásil, že ide o „začiatok“, uviedla stanica BBC.

„Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátané Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané,“ napísal Podoľak v tvíte.

Ruské úrady už spustili vyšetrovanie. Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a „čo najskôr odstráni následky“. Na miesto tiež vyslal ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova a ministra dopravy Vitalija Saveľjeva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

8:52 Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, nastal v sobotu ráno mohutný výbuch. Došlo k nemu na železničnej časti mosta.

Na sociálnych sieťach sa už objavili zábery z bezpečnostných kamier umiestnených na moste. Je na nich vidieť masívnu explóziu. Či bol za incidentom raketový útok, nie je jasné.

Krymské železnice podľa AFP oznámili, že na konci vlaku, ktorý prechádzal cez most, sa vznietil cisternový vozeň.

8:02 Požiar na moste, spájajúcom Krym a pevninskú časť Ruska, obmedzil automobilovú aj železničnú dopravu. Pripravuje sa spustenie prevádzky trajektu, ktorý by nahradil zastavenú dopravu.

„Premávka na cestných a železničných úsekoch je obmedzená. Pracuje sa na možnom spustení trajektového prievozu,“ povedal podľa ruskej agentúry TASS miestny minister dopravy Nikaolaj Lukašenko a odporučil ľuďom, aby sa nevydávali na cestu smerom ku Krymskému mostu.

7:00 Automobilová doprava na Krymskom moste je pozastavená, pre požiar, ktorý sa rozhorel v jednej jeho časti. Podľa informácií ruskej agentúry TASS vzbĺkla cisterna s palivom na konci vlakovej súpravy. Most nie je poškodený, na likvidácii požiaru sa pracuje, uviedol Oleg Krjučkov, poradca šéfa ruskej správy Krymu, na sociálnej sieti Telegram.

Podľa ukrajinských médií na moste došlo okolo šiestej hodiny ráno miestneho času k výbuchu. Zábery na sociálnej sieti ukazujú mohutný požiar a prepadnutú vozovku.

VIDEO: Krymský most horí, cesta sa prepadla.

Video

Rusko pripojilo Krym k svojmu územiu v roku 2014. Ukrajina a väčšina krajín sveta túto anexiu neuznáva. Most vedúci z Ruska cez Kerčský prieliv na Krym bol slávnostne otvorený v máji 2018.

6:55 Medzinárodný menový fond (MMF) v piatok oznámil, že prostredníctvom svojho nového programu na zmiernenie rastúcich cien potravín poskytne Ukrajine núdzovú pomoc vo výške 1,3 miliardy dolárov. Tieto peniaze by sa okrem iného mali použiť na kompenzáciu straty príjmov v dôsledku výpadkov vo vývoze obilnín spôsobenej inváziou Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Rozsah a intenzita vojny voči Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo pred viac ako siedmimi mesiacmi, spôsobili obrovské ľudské utrpenie a vážne zasiahli ukrajinskú ekonomiku… Predpokladá sa, že reálny HDP sa v roku 2022 zníži o 35 percent v porovnaní s rokom 2021 a potreba finančnej pomoci zostane vysoká,“ uvádza sa vo vyhlásení MMF.

Fond tiež uviedol, že ukrajinská vláda sú zaslúži „uznanie za udržanie dôležitého stupňa makrofinančnej stability v týchto mimoriadne náročných podmienkach“.

Svetová banka minulý týždeň poskytla Ukrajine dodatočnú pomoc vo výške 530 miliónov dolárov na pokrytie „naliehavých potrieb spôsobených ruskou inváziou“. Banka uviedla, že vyčlenila takmer 13 miliárd dolárov pre Ukrajinu, z čoho 11 miliárd už bolo vyplatených.

V ten istý deň Kongres USA schválil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 12,3 miliardy dolárov vrátane vojenského vybavenia v hodnote 3,7 miliardy dolárov. Spojené štáty poskytli Kyjevu od začiatku invázie vo februári pomoc v celkovej výške 65 miliárd dolárov.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #výbuch na Krymskom moste