Výbuch na čerpacej stanici v Írsku si vyžiadal 10 životov

Najmenej desať obetí si vyžiadala piatková explózia na čerpacej stanici na severovýchode Írska, oznámil server Independent.ie. Záchranári pracovali v noci aj dnes, aby našli preživších a vyslobodili ich zo sutín. Príčina explózie zatiaľ nie je známa a ďalej sa pátra po nezvestných. Osem ľudí sa pri výbuchu zranilo.

08.10.2022 10:58 , aktualizované: 16:42
írsko, výbuch Foto: ,
Pohotovostné služby pracujú na mieste výbuchu na čerpacej stanici Applegreen v dedine Creeslough v írskom grófstve Donegal v sobotu 8. októbra 2022.
debata (4)

Podľa írskeho servera sú medzi obeťami tri ženy, štyria muži, dievčatko a dvaja dospievajúci.

Explózia nastala v piatok krátko po 15:00 miestneho času (16:00 SELČ) na čerpacej stanici Applegreen na okraji dediny Creeslough, ktorá je vzdialená asi 25 kilometrov od mesta Letterkenny na severe krajiny. Fotografie z miesta zachytávajú do povetria vyhodené steny v obytnej budove umiestnenej nad predajňou čerpacej stanice, čiastočne zrútenú strechu a trosky rozhádzané po okolitom priestranstve, kde parkuje niekoľko áut. Podľa denníka The Guardian explózia zasiahla aj byty, ktoré boli v objekte. Okrem nich tam bol aj obchod a pošta.

Creeslough leží niečo cez 40 kilometrov od hranice Severného Írska. Má iba 400 obyvateľov, obchod pri čerpacej stanici bol jediný v dedine a v piatok popoludní tam väčšinou býva čulý ruch.

Pomáhali aj vrtuľníky

O zranených sa starajú lekári v univerzitnej nemocnici v Letterkenny, ktorá kvôli ich vysokému počtu aktivovala núdzový plán, a tiež v Dubline vzdialenom cez 200 kilometrov. Pri preprave ranených pomáhali vrtuľníky.

Panujú obavy, že v troskách budú telá ďalších obetí. Medzi záchranármi sú aj ľudia zo Severného Írska. The Guardian napísal, že sa neočakáva, že pod troskami bude ešte niekto živý.

Polícia sa snaží zistiť príčinu výbuchu. Špekuluje sa, že to mohol byť únik plynu. Na mieste sú príbuzní a priatelia tých, ktorí boli v čase explózie zrejme vo vnútri domu.

Podľa poslanca za Katolícku republikánsku stranu Sinn Féin Pearsa Dohertyho bola explózia ničivá a došlo k nej na veľmi navštevovanom mieste. Výbuch bol počuť na míle ďaleko a ešte hodiny potom boli ľudia vo vnútri budovy stále uväznení.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #výbuch #čerpacia stanica