Krymský most: Symbol Putinových anexií, plány mali nacisti, komunisti i Mikuláš II.

Prinášame vybrané údaje o Kerčskom (Krymskom) moste, ktorý spája ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským Krymom a ktorého časť sa v sobotu po explózii zrútila.

08.10.2022 11:32
krymsky mos Foto: ,
Potravinový kuriér prechádza na bicykli okolo obrázka ukrajinskej poštovej známky zobrazujúcej do vzduchu vyhodený Krymský most spájajúci Ukrajinu a Rusko neďaleko radnice v Kyjeve na Ukrajine v piatok 23. septembra 2022.
debata (100)
  • Kerčský alebo tiež Krymský most bol otvorený v priamom prenose televízie a za účasti ruského prezidenta Vladimíra Putina 15. mája 2018. Zhruba 19 kilometrov dlhú spojnicu medzi ruskou pevninou a anektovaným Krymom ako prvý prešiel práve Putin za volantom oranžového nákladného vozidla Kamaz. Vďaka stavbe, ktorá v prepočte stála približne 3,2 miliardy eur, Moskva získala priame spojenie s obsadeným polostrovom, pretože Kyjev pozemnú cestu cez Ukrajinu blokoval.
  • Vybudovanie mosta sa pre Kremeľ stalo prioritou a v Rusku bol projekt označovaný za stavbu storočia. Realizácia začala vo februári 2016 a trvala viac ako dva roky. Most sa stal najdlhším v Rusku, začína na Tamanskom polostrove v ruskom Krasnodarskom kraji a cez ostrov Tuzla smeruje na západ cez Kerčský prieliv na krymský Kerčský polostrov. Konštrukcia stojí na pylónoch, ktoré sú zavŕtané do hĺbky 56 metrov. Výška mosta je 35 metrov nad hladinou mora, približne uprostred sa nachádza zvýšený oblúk, ktorým môže preplávať lodná doprava.
  • Most sa skladá z dvoch častí, jedna je pre automobily, druhá pre železnicu. Štvorprúdová vozovka s kapacitou 40 000 vozidiel denne bola v prevádzke od mája 2018, budovanie časti s dvojkoľajnou železničnou traťou sa ale pretiahlo. Prepravu po nej až koncom decembra 2019 osobne zahájil opäť Putin, ktorý vtedy zasadol do kabíny rušňovodiča v spoji s tromi vagónmi vypravenom z krymského prístavu Kerč do stanice Tamaň. Najprv po moste jazdili len osobné vlaky, nákladné sa pridali v lete 2020.
VIDEO: Krymský most po výbuchu
Video
  • Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári tohto roku sa špekulovalo o možnosti ukrajinského útoku na most, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zásobovaní ruských jednotiek na Kryme a v priľahlej časti Rusmi obsadeného ukrajinského územia. Okrem mosta ale Rusi od júna môžu na spojenie s Krymom používať aj pozemnú cestu cez pevninu. Za invázie na Ukrajinu totiž ruské sily získali kontrolu nad celým pásmom ukrajinského územia, ktoré prilieha k Rusku. Ovládnuté územia siahajú od Charkovskej oblasti cez Donbas a Záporožskú a Chersonskú oblasť až na Krym.
  • V Kerčskom prielive panoval čulý obchodný ruch už v dávnych dobách, závisel ale na lodnej doprave. Tú často ohrozovalo zlé počasie a búrky. Ako prvý sa rozhodol postaviť most cez prieliv už v roku 1903 posledný ruský cár Mikuláš II., jeho plány ale zhatila rusko-japonská a prvá svetová vojna.
Ukrajina Krym výbuchy dym Čítajte viac Ruskí činitelia potichu presúvajú svoje rodiny z Krymu, tvrdí Kyjev
  • Most tu začali stavať až v roku 1943 nacisti, ktorí však stihli dokončiť zhruba jednu tretinu a pred svojím odchodom ho kvôli blížiacej sa Červenej armáde vyhodili do povetria. Po oslobodení Krymu v roku 1944 Sovietsky zväz vybudoval cez prieliv 4,5 kilometra dlhý železničný most. Už nasledujúcu zimu ho ale plávajúce kryhy vážne poškodili. Predtým sa cez most do Moskvy vracala sovietska delegácia z historickej jaltskej konferencie.
  • Za sovietskej éry sa úrady odhodlali len na vyčistenie prielivu od zvyškov mostnej konštrukcie a prepravu medzi Krymom a ruským Krasnodarským krajom zaisťoval trajekt. Nedostatok financií v 80. rokoch zastavil aj toto provizórium, ktoré bolo obnovené až v roku 2004. Po ruskej anexii Krymu v roku 2014 sa vybudovanie mosta stalo znovu prioritou, jedinou možnosťou pre dopravu nákladov totiž boli trajekty plávajúce cez často búrlivý prieliv.
Vladimir Putin, Krym, most Čítajte viac Putin sa v kamióne nepripútal, na pokutu to nie je
100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine #Krymský polostrov