Odborník: Vyradenie Krymského mosta je veľkou ranou pre Moskvu. Ide o zastierací manéver Kyjeva?

Je príliš skoro na to určiť príčinu explózie, požiaru a jeho následkov na Krymskom moste, napísal na twitteri vojenský expert Mick Ryan.

08.10.2022 13:25
krym Foto:
Výbuch a následný požiar v sobotu 8. októbra 2022 vyradili z prevádzky Krymský most.
debata (50)

Podľa jeho názoru je na zrútenie betónovej vozovky potrebné veľké množstvo výbušnín. „Ak by boli namierené na správne miesta na moste, bolo by treba niekoľko nákladných vozidiel alebo rakiet/bômb," napísal Ryan.

Na Kerčskom (Krymskom) moste, ktorý spája Rusko s okupovaným Krymským polostrovom, sa po explózii a požiari niekoľkých cisterien zrútila časť vozovky. Podľa ruského protiteroristického výboru oheň spôsobil výbuch bomby nastraženej v aute. Prevádzka na moste bola prerušená, požiar sa podarilo už uhasiť.

Rusko pripojilo Krym k svojmu územiu v roku 2014. Ukrajina a väčšina krajín sveta túto anexiu neuznáva. Most vedúci z Ruska cez Kerčský prieliv na Krym bol slávnostne otvorený v máji 2018.

Dva symboly sú zničené

Rusko od februára vedie s Ukrajinou vojnou. Zatiaľ nie je jasné, kto je za výbuch zodpovedný alebo čo bolo jeho príčinou, Moskva ani Kyjev sa v tomto smere oficiálne nevyjadrili. Ukrajinci však nenechali škody na moste bez povšimnutia. „Križník Moskva a teraz Kerčský most – dva známe symboly ruskej sily na ukrajinskom Kryme – sú zničené. Čo ďalej, Rusi?" napísalo na twitteri ukrajinské ministerstvo obrany s odkazom na ruský krížnik, vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily, ktorý sa po ukrajinskom útoku potopil v apríli.

„Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté sa musí vrátiť Ukrajine, všetko okupované Ruskom sa musí vrátiť,“ napísal na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Ku komentáru pripojil fotografiu zrútenej cesty.

„Reakcia kyjevského režimu na poškodenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristickú povahu,“ uviedla podľa ruských médií hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Ukrajinské sily od konca leta začali na juhu a severovýchode krajiny protiofenzívu a podarilo sa im späť dobyť veľkú časť územia Charkovskej a časti Luhanskej, Doneckej a Chersonskej oblasti. Ďalším cieľom protiútoku je podľa bezpečnostných expertov najskôr Doneck a Mariupoľ, kde sa Ukrajinci pokúsia Rusom prerušiť pozemnú spojnicu s polostrovom protiprávne anektovaným v roku 2014.

Video

Škody na Kerčskom moste znemožnia mobilizovaným Rusom presunúť sa z ruského územia cez Krym do Záporožskej a Chersonskej oblasti, povedal podľa agentúry Unian ukrajinský vojenský expert Oleksandr Musijenko.

„Na okupované územia južnej Ukrajiny sa cez okupovaný Krym a najmä cez Kerčský most dostáva zhruba 75 percent ruských vojakov. (…) Tento incident presun znemožní,“ povedal Musijenko.

Ryan odhadol, že explózia na moste môže byť dielom Ukrajincov v rámci snahy získať späť kontrolu nad Krymom. „Alebo môže ísť o klamnú operáciu, ktorá má odviesť pozornosť od iných oblastí,“ dodal odborník.

krymsky mos Čítajte viac Krymský most: Symbol Putinových anexií, plány mali nacisti, komunisti i Mikuláš II.
50 debata chyba
Viac na túto tému: #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine #Krymský polostrov #výbuch na Krymskom moste