Moskva mení veliteľa na Ukrajine. Vojskám bude v jame levovej šéfovať „veliteľ Surovyj“

Ruské ministerstvo obrany vymenovalo nového veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine - stal sa ním doterajší veliteľ Južného vojenského okruhu a veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl Sergej Surovikin.

08.10.2022 15:03 , aktualizované: 18:18
Sergej Surovikin Foto:
Sergej Surovikin
debata (64)

S odkazom na hovorcu rezortu Igora Konašenkova o tom informovala agentúra Interfax.

Sergej Šojgu Čítajte viac Ruský šéf Chersonu naznačil, že minister obrany Šojgu by sa mal zastreliť

„Z rozhodnutia ministerstva obrany Ruskej federácie bol armádny generál Sergej Surovikin menovaný veliteľ Zjednotenej skupiny vojsk (síl) v oblasti špeciálnej vojenskej operácie," uviedol Konašenkov. Špeciálnou vojenskou operáciou Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

Podľa agentúry AP ide o prvé oficiálne vymenovanie jediného veliteľa pre všetky ruské sily na Ukrajine. Britská vojenská spravodajská služba v apríli informovala, že ruské sily na Ukrajine dostal na starosti generál Alexander Dvornikov. Moskva však doteraz nikdy neuviedla, že by mal niekto konkrétne celkové vojenské velenie nad operáciou na Ukrajine, píše agentúra Reuters.

Dohliadal na bombardovanie Aleppa

Päťdesiatpäťročný Surovikin sa zúčastnil druhej rusko-čečenskej vojny, konfliktu v Tadžikistane a velil ruským vojskám v Sýrii. Veliteľom vzdušných a kozmických síl sa stal v novembri 2017 a verejnosť sa tento rok v júni dozvedela, že velí aj zoskupeniu Juh.

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Putin opäť obišiel armádne velenie. Nedôveruje šéf Kremľa ruskému ministerstvu obrany?

Surovikin si v Sýrii u podriadených podľa médií vyslúžil prezývku „veliteľ Surovyj“ (teda prísny, tvrdý, brutálny). Generálov drsný charakter sa podľa kolegov utváral v predchádzajúcich bojoch v Afganistane a v Čečensku. Agentúra AP napísala, že Surovikin dohliadal na bombardovanie, ktoré zničilo veľkú časť sýrskeho mesta Halab (Aleppo).

Kyjev v rámci protiofenzívy získal v posledných týždňoch naspäť tisíce štvorcových kilometrov územia, pripomína AFP. Ruské sily boli vytlačené z väčšiny územia Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Museli ustúpiť aj v Cherskonskej oblasti na juhu krajiny a prišli o strategické mesto Lyman v Doneckej oblasti.

Tieto neúspechy sú podľa AFP príčinou rastúcej kritiky voči veleniu armády.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Sergej Surovikin