Sabotáž paralyzovala nemecké železnice, zapojenie cudzieho štátu sa nepotvrdilo

V severnej časti Nemecka museli v sobotu na takmer tri hodiny pozastaviť železničnú dopravu. Podľa národného operátora Deutsche Bahn boli dôvodom problémy s komunikáciou spôsobené cudzím zásahom.

08.10.2022 19:04 , aktualizované: 09.10.2022 16:18
nemecko, hamburg, vlaky Foto:
Ľudia čakajúci na hlavnej stanici v Hamburgu po tom, čo v sobotu 8. októbra 2022 zastavila sabotáž železničnú dopravu v severnom Nemecku.
debata (6)

Výpadok pod vplyvom sabotáže zasiahol spolkové krajiny Hamburg, Šlezvicko-Holštajnsko, Dolné Sasko a Brémy. Nepremávali žiadne diaľkové ani regionálne vlaky. Spojenia medzi Berlínom a Kolínom nad Rýnom a medzi hlavným mestom a Amsterdamom boli tiež zrušené, pričom vlaky z Dánska neprekračovali hranicu do Nemecka.

Polícia v nedeľu uviedla, že doteraz nenašla žiadne dôkazy o tom, že za sabotážou bol cudzí štát alebo terorizmus. Hovorca berlínskeho úradu kriminálnej polície uviedol, že vyšetrovanie technických problémov na kritickej infraštruktúre stále pokračuje.

Deutsche Bahn uviedli, že príčinou bolo „zlyhanie digitálneho vlakového rádiového systému“. Sabotáž taktiež narušila zásobovacie linky pre priemyselné odvetvia využívajúce nákladné vlaky.

Minister dopravy Volker Wissing uviedol, že káble, ktoré sú „nevyhnutné pre bezpečné riadenie železničnej dopravy“, boli na dvoch samostatných miestach zámerne prerezané. Povedal, že nemecká federálna polícia incident vyšetruje.

Miesta činu boli na predmestí Berlína a v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko na západe Nemecka. „Dnes nevieme povedať nič o pozadí tohto činu ani o páchateľoch,“ dodal Wissing.

Útok na komunikačný systém štátneho železničného dopravcu Deutsche Bahn síce nebol prvý, ale bol najväčší za posledné roky. Po ruskej invázii na Ukrajinu a útokoch na plynovody Nord Stream v Baltskom mori preto vzrástli obavy z cielených útokov na kritickú infraštruktúru Nemecka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sabotáž #železničná doprava